"Ъ": Розрахунок не закінчено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Розрахунок не закінчено

Енергетика
1056
Учора де-факто настав дефолт НАК "Нафтогаз України" за облігаціями на суму $500 млн. Однак офіційно про дефолт як про доконаний факт можна буде говорити лише через п'ять днів – цей час приділяється на формальне вирішення проблем із власниками. Сам факт зриву оплати відіб'ється на подорожчанні наступних запозичень не тільки для "Нафтогазу", але й для України в цілому.
Люксембурзька фондова біржа вчора провела делістинг єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" на $500 млн зі строком погашення 30 вересня 2009 року. "З того моменту, як припинилися торги і 'Нафтогаз' не заплатив за своїми зобов'язаннями, автоматично настав дефолт компанії", - заявив аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Петро Грішин.
"Фактично невиплата за зобов'язаннями 30 вересня означає дефолт компанії, але в 'Нафтогазу' є ще п'ять днів на підписання stand still угоди, щоб відстрочити виплату та уникнути юридичного настання дефолту", - говорить старший аналітик Astrum Investment Сергій Фурса. Раніше агентство Fitch, що знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента "Нафтогазу" в іноземній і національній валюті з СС до С, повідомляло, що, якщо виплати не будуть зроблені вчасно, агентство знизить рейтинг до рівня RD (обмежений дефолт).
Нагадаємо, 24 вересня "Нафтогаз" запропонував власникам єврооблігацій обміняти їх на нові папери з державною гарантією і погашенням в 2014 році, а також збільшити купонну ставку з поточних 8,125% до 9,5% річних. При цьому власники, що погодилися на реструктуризацію до 8 жовтня, зможуть обміняти 100% боргу, на другому етапі реструктуризації (до 15 жовтня) обмін буде здійснюватися з коефіцієнтом 0,95.
У прес-службі "Нафтогазу" учора від коментарів відмовилися, повідомивши лише, що 9 жовтня відбудуться збори власників облігацій. Напередодні на брифінгу після презентації плану реструктуризації випуску в Лондоні голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина заявив, що інвестори попередньо погодилися із пропозицією емітента.
За його словами, компанія отримала попередню згоду про реструктуризацію кредитів Depha Bank на суму $220 млн, Credit Suisse – на $550 млн і Deutsche Bank – на $395,2 млн. Цю інформацію підтвердив керуючий директор Credit Suisse Кріс Таффі: "Ми одержали відповідь від інвесторів і абсолютно впевнені, що план спрацює. Україна вперше виходить на міжнародний ринок з такою пропозицією по боргових зобов'язаннях, це свого роду інновація 'Нафтогазу'".
Про згоду з новими умовами реструктуризації вчора повідомив директор ІК Corlblow Trade International Олексій Ольшанський, що виступав проти неї. "Запропоновані умови нас повністю влаштовують. Я думаю, більшість інвесторів не будуть проти. Якщо, звичайно, компанія виконає хоча б першу обіцянку і виплатить власникам єврооблігацій купон без погашення основної суми", - сказав пан Ольшанський.
Учора пізно ввечері сайт "Кореспондент.net", з посиланням на партнера люксембурзької консалтингової фірми Aequi-Libria Карла Філіпа Томаса, що представляє групу кредиторів НАК, повідомив, що емітент виплатив купонний дохід по облігаційній позиці на $500 млн. За його словами, позиція групи інвесторів стосовно оголошених умов буде сформована в четвер.
Пан Грішин називає дві основні причини, через які інвестори погодилися на умови компанії. "Уже стало очевидним, що більшість власників облігацій – не консервативні інвестори, а спекулянти, що звикли ризикувати. Коли в січні євробонди обвалилися до рівня 30-35% від номіналу, їх масово скупили спекулянти, які тепер мають колосальний 'підйом' на 65-70%", - говорить він. Ще одна причина – поява напередодні пропозицій про реструктуризацію від казахських банків з погашенням лише 20% єврооблігацій. "Просто на ринку відчули різницю", - вважає Петро Грішин.
Реструктуризація боргу "Нафтогазу" вплине на наступні позики як самої компанії, так і уряду. "Оскільки папери 'Нафтогазу' є квазісуверенними, то дефолт компанії відіб'ється і на суверенних бондах. А виходить, наступні випуски як суверенних, так і квазісуверенних облігацій повинні будуть розміщуватися з високим купоном або істотним дисконтом", - говорить економіст ІГ "Сократ" Михайло Сальников.
Олег Гавриш; Алла Ветровцова
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас