Падіння ВВП Франції не відповідає критеріям Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння ВВП Франції не відповідає критеріям Євросоюзу

Казна та Політика
277
Макроекономічні показники Франції, які прогнозують на 2010 рік, ще гірші, ніж в Україні. Але президент Франції Ніколя Саркозі свідомо ризикує і не має наміру заощаджувати.
Дефіцит бюджету у Франції в наступні роки поб'є всі рекорди. Представлений у середу в Парижі проект бюджету-2010 передбачає "мінус" 8,5%, а загальна сума боргу Франції - 84% ВВП.
Друга після Німеччини за економічним потенціалом країна єврозони виходить далеко за межі Маастрихтських критеріїв. Вони встановлюють верхню межу дефіциту бюджету на рівні 3% валового внутрішнього продукту. Навантаження на економіку буде величезним. У наступному році Франції доведеться оплатити 42,4 млрд євро лише відсотків по боргах. Але оскільки зараз криза, Париж може не боятися санкцій із Брюсселя.
Для порівняння, уряд України на чолі із прем'єром Юлією Тимошенко планує на 2010 рік дефіцит бюджету на рівні 3,97%. У Секретаріаті Президента Віктора Ющенко ці показники вважають нереальними.
Французи свідомо йдуть на рекордне збільшення дефіциту, у надії на швидке видужання економіки. У наступному році Париж розраховує на мінімальне зростання - 0,75%, а 2011 - на 2,5%. Тому президент Ніколя Саркозі не хоче заощаджувати. Єдине обмеження - скорочення числа держслужбовців. У наступному році втратять роботу майже 34 тисячі співробітників комунальних адміністрацій.
Організація економічного співробітництва та розвитку застерегла Францію від збільшення боргів. Хоча "грубе" заощадження на тлі економічної кризи не має сенсу, сказав експерт ОЕСР газеті Les Echos, через кілька років високий дефіцит бюджету може нашкодити економічному зростанню. Дійсно, Франція хоче поступово зменшувати борговий вантаж. Але про повернення до трьох відсотків ВВП поки не може бути й мови.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас