Забудовників змусять відповідати за підвищення цін і несвоєчасну здачу об'єктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудовників змусять відповідати за підвищення цін і несвоєчасну здачу об'єктів

Нерухомість
498
Кабмін доручив підсилити контроль над виконанням забудовниками зобов'язань перед молодими сім'ями.
Таке рішення було прийнято урядом після вивчення результатів дослідження Антимонопольного комітету, повідомляє прес-служба АМКУ.
У документі мова йде про те, що АМКУ наполягає на припиненні "практики безпідставної зміни строків уведення будинків в експлуатацію". Разом з тим комітет пропонує передбачити для забудовника фінансову відповідальність перед позичальником за несвоєчасну здачу об'єктів. "Повинні бути встановлені чіткі строки здійснення Фондом перерахування наданих у кредит молодим сім'ям коштів на рахунок забудовника для своєчасного початку будівельних робіт", - відзначають в АМКУ.
На думку АМКУ, необхідно також заборонити Фонду і забудовникам змінювати вартість квадратного метра житла після укладання договору з позичальником. "У тому числі й за умови поетапного фінансування будівництва позичальниками, що сьогодні відбувається в більшості випадків. Адже такі зміни приводять до додаткових видатків, на які інвестори не розраховували, укладаючи інвестиційну угоду", - підкреслюють у відомстві.
У зв'язку із цим комітет вважає за доцільне внести зміни в постанову Кабміну "Про порядок надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім'ям і самотнім молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла" N584 від 29 травня 2001 року, які забезпечать чіткі та однакові умови взаємин між Фондом, позичальниками і забудовниками.
"У сьогоднішніх економічних умовах, коли в країні фактично припинене житлове кредитування з боку приватних фінансових структур, прозора та ефективна діяльність Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву може бути чи не єдиним "острівцем" надії для українських сімей і молоді. Тому Антимонопольний комітет... буде домагатися того, щоб профільне Міністерство і Фонд нормативно врегулювали проблемні питання", - відзначив в.о. голови комітету Олександр Мельниченко.
За результатами даних матеріалів Кабмін доручив Міністерству у справах сім'ї, молоді та спорту, а також Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву внести погоджені пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази, яка регулює ці питання.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас