У США почало дорожчати житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США почало дорожчати житло

Нерухомість
955
Американський ринок житлової нерухомості стабілізувався після трирічного падіння. Згідно з індексом S&P/Case-Shiller, у липні житло в 20 найбільших містах США подорожчало на 1,6% у порівнянні з попереднім місяцем.
Хоча американська нерухомість сьогодні коштує на 13,3% дешевше, ніж рік тому, індикатор цін підвищується третій місяць підряд, перевершуючи прогнози і вселяючи в експертів оптимізм. Лідерами зростання за результатами липня стали Міннеаполіс і Сан-Франциско, де житло подорожчало відповідно на 4,6% і 3,3%, а найгірші результати відзначені в Лас-Вегасі (падіння на 1,1%). Дані S&P виявилися втричі вищими від усередненої оцінки аналітиків, згідно з якою вартість нерухомості повинна була піднятися всього на 0,5%.
"Той факт, що ціни на будинки перестали падати, означає, що найгірший період фінансової кризи пройдений. Я не вірю, що в нинішньому циклі котирування житла оновлять нижній пік, так як початі урядом стимулюючі заходи будуть штовхати їх вгору", - вважає аналітик інвестиційної компанії Miller Tabak Пітер Буквар.
Вартість нерухомості в США почала обвалюватися із другого кварталу 2006 р. З тих пір ціни житла, згідно з індексом S&P/Case-Shiller, упали на 33%. Це здешевлення нерухомості стало каталізувати фінансову кризу, коли виявилося, що будинки, що перебувають у заставі в банків, коштують суттєво менше, ніж набрані під них кредити. Найсильніше постраждав Лас-Вегас, де ціни впали на 55%. У серпні, за даними Національної асоціації ріелторів (NAR), близько 80% угод з перепродажу нерухомості в цьому місті припадало на житло, відібране банками в неплатників.
Щоб зупинити падіння ринку, уряд США недавно почав видавати покупцям податкові кредити в розмірі 10% (до $8000) від вартості житла, що купується, а також посприяв зниженню фіксованої ставки 30-річного іпотечного кредитування до 5,19% з 6,48% роком раніше.
Стабілізації котирувань нерухомості також допомогли зростання фондових індексів і уповільнення здешевлення орендних платежів.
За даними NAR, середня ціна житлового будинку на ринку США в серпні стабілізувалася на рівні $177 тис. Якщо стабільність цін на ринку нерухомості збережеться, це, на думку експертів, підвищить доступність кредитів для всіх секторів економіки, тому що банки будуть менш причепливо оцінювати ризики. Також це пожвавить споживчий попит, оскільки домовласники почнуть сміливіше витрачати гроші.
Однак поки стабільність хитка. "Активність на ринку житлової нерухомості дуже суттєво підскочила в липні, але це відбулося завдяки урядовому стимулюванню. Покупців на ринок залучили податкові кредити, видачу яких влада США планує припинити в листопаді. Якщо цей потужний стимулятор попиту зникне, житло може знову подешевшати, тому що в країні відчувається надлишок пропозиції й у найближчі 12 місяців ми очікуємо зростання пропозиції будинків, відібраних за несплату іпотечних кредитів", - відзначає провідний економіст NAR Лоуренс Юн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас