Монополіст чекає на вирок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монополіст чекає на вирок

Енергетика
771
Та навіть успіх цієї спецоперації не відкидає судових розглядів з приводу справедливості пропозицій Кабміну щодо реструктуризації боргів найбільшого держхолдингу, в якому сконцентровані основні фінансові потоки української нафтогазової галузі.
Сьогодні настає час погашення єврооблігацій НАК "Нафтогаз України", випущених на $500 млн. з прибутковістю 8,125% в 2004 р. 14 вересня ц.р. керівництво держхолдингу розпочало переговори з кредиторами про реструктуризацію зовнішніх боргових зобов'язань. Вчора в рамках цих переговорів в.о. міністра фінансів Ігор Уманський і глава "Нафтогазу" Олег Дубина провели чергові консультації з власниками євробондів НАК. Але доля цінних паперів буде остаточно визначена 19 жовтня. Цього дня в Лондоні заплановані збори, на яких їх власники голосуватимуть за пропозицію "Нафтогазу" про реструктуризацію виплат.
У Кабміні, якому підконтрольний "Нафтогаз", упевнені в успішному результаті переговорів з кредиторами. "Сьогодні я як прем'єр-міністр займаюся реструктуризацією цього боргу, щоб врятувати "Нафтогаз" і Україну, і скажу вам - дефолту ми ніколи не допустимо, ми реструктуризуємо цей борг і покажемо, як потрібно правильно господарювати, і більше країна таких боргів брати не буде", - стверджує Юлія Тимошенко.
Мова йде про сукупний борг НАК (еквівалент $4,5 млрд), який включає $1,6 млрд. зовнішньої заборгованості і $2,9 млрд. боргу перед українськими банками (з яких $2,7 млрд., за оцінками "Ренесанс Капітал", припадає на Ощадбанк).
Як повідомляли "ЭИ", минулого тижня Кабмін затвердив програму реструктуризації зовнішніх боргів "Нафтогазу". Вона передбачає обмін прострочених облігацій на нові з погашенням у 2014 р. і з вищою прибутковістю. "Компанія попросила власників євробондів на суму $500 млн. погодитися обміняти 100% їхніх цінних паперів на нові бонди, також з деномінацією в доларах, з купоном 9,5% і перевагою підкріплення суверенною гарантією української держави з терміном виплат по цих зобов'язаннях у вересні 2014 р.", - сказано в повідомленні "Нафтогазу". У ньому також вказана мета реструктуризації - "частково вирішити проблеми, що стоять перед "Нафтогазом", і знизити ступінь фінансових ризиків компанії".
У випадку якщо уряду Юлії Тимошенко не вдасться добитися взаєморозуміння із західними кредиторами "Нафтогазу", то держхолдинг може опинитися перед загрозою оголошення дефолту по своїх валютних облігаціях. Проте експерти такий варіант розвитку подій вважають наразі маловірогідним.
"Щоб заблокувати реструктуризацію боргових зобов'язань "Нафтогазу України", потрібно набрати 25% голосів. Компанія Corlblow, східноєвропейський керівник активами, сформувала групу власників єврооблігацій НАК, які володіють паперами загальною номінальною вартістю близько $100 млн. На нашу думку, цій групі інвесторів слід діяти дуже дисципліновано і, зокрема, не зупиняти спроби залучити нових прихильників при досягненні порогу, після якого вона дістане можливість відстоювати свої інтереси", - йдеться в звіті інвесткомпанії "Ренесанс Капітал".
При цьому його автори негативно оцінюють кредитну якість "Нафтогазу" як самостійного підприємства, ґрунтуючись на фінансових показниках його діяльності, оприлюднених у фінансовій звітності за 2008 р., аудованої Ernst and Young, - ці показники "добре відображають масштаби погіршення положення" НАК.
"Традиційно для компанії звіт аудиторів наповнений численними обмовками про безперервність діяльності, але його інформаційний зміст, на жаль, також традиційно невеликий. Зокрема, нам не здаються переконливими практично незмінні цифри щодо списання поганої дебіторської заборгованості та створення відповідних резервів, навіть попри те, що торік компанія повернула собі право обслуговувати промисловість - найбільш платоспроможну категорію споживачів. Дуже серйозне збільшення потреби в оборотному капіталі підірвало здатність компанії генерувати позитивний операційний грошовий потік. Крім того, це стало гарною ілюстрацією нестабільності системи, при якій все фінансування запасів, технологічно необхідних для забезпечення транзиту для "Газпрому", лягає на "Нафтогаз України", - відзначають аналітики "Ренесанс Капіталу".
Вочевидь, негативні тенденції у фінзвітності "Нафтогазу" не залишилися без уваги рейтингового агентства Fitch, яке минулого тижня знизило довгострокові рейтинги дефолту в іноземній та національній валюті НАК. "Зниження рейтингів відображає недавні заяви "Нафтогазу" та уряду України щодо їхньої готовності реструктурувати весь борг компанії в іноземній валюті. На даний час Fitch вважає малоймовірним те, що єврооблігації будуть погашені вчасно (30 вересня 2009 р.), і, якщо виплати не будуть проведені, агентство здійснить подальше зниження рейтингу дефолту емітента до рівня RD (обмежений дефолт)", - наголошується в повідомленні на сайті Fitch.
Втім, на думку експертів, дефолт "Нафтогазу" не призведе до серйозних наслідків. Компанія має дуже мало активів за кордоном, майже не має контрактних відносин з європейськими нафтогазовими підприємствами, а грошові потоки по щомісячних виплатах "Газпрому" легко "захистити" від кредиторів. Зокрема, вони можуть здійснюватися не через американські або європейські банки, а через кореспондентський валютний рахунок у Промінвестбанку або будь-якому іншому українському банку, що безпосередньо співробітничає з Газпромбанком. Таким чином, арешт активів або грошових потоків "Нафтогазу України" виявиться непростим завданням.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас