Криза спалила нафтодолари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза спалила нафтодолари

Енергетика
1429
За даними Конференції ООН з торгівлі та розвитку (UNCTAD), протягом 2008 р. активи суверенних фондів Саудівської Аравії, Кувейту, Катару і емірату Абу-Дабі (ОАЕ) скоротилися з $1,165 трлн. до $1,115 трлн. Вартість активів суверенних інвестиційних фондів на кінець 2008 р. зменшилася лише трохи завдяки тому, що уряди держав Персидської затоки вклали в них додаткові близько $300 млрд., отриманих від експорту нафти.
Особливо значних втрат зазнав найбільший суверенний фонд світу Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) - $183 млрд., або 40% власних активів інвестфонду. В кінці 2007 р. його активи оцінювалися в $453 млрд. Завдяки фінансовому підживленню уряду емірату Абу-Дабі в розмірі $57 млрд., ADIA завершило 2008 рік, маючи $329 млрд.
Кувейтський державний інвестфонд Kuwait Investment Authority (KIA) втратив $94 млрд., що також складає 40% із загального обсягу активів у $262 млрд. у грудні 2007 р. Уряд Кувейту вклав в Kuwait Investment Authority $59 млрд., завдяки чому в кінці 2008 р. баланс фонду склав $228 млрд.
Катарський суверенний фонд Qatar Investment Authority (QIA) втратив через кризу $27 млрд. і завершив 2008 р. з балансом $66 млрд. Найкращі фінансові результати в Персидській затоці - у саудівського Saudi Arabian Monetary Agency (SAMA), яке втратило тільки 12% активів, вони оцінюються в $46 млрд.
Суверенні фонди з арабських країн Персидської затоки, які сукупно володіють 45% світових активів державних інвестиційних фондів, останніми роками здійснювали ризиковані інвестиції, в основному спрямовуючи кошти на придбання стратегічних часток у міжнародних компаніях. У 2007-2008 рр. вони активно скуповували пакети акцій різних компаній, причому через обмеження, як правило, ставали володарями міноритарних пакетів, не претендуючи на управління. Значну частину коштів було вкладено в іпотечний ринок США, який став епіцентром кризи.
"Нещодавній крах ринку нерухомості та фондових ринків різко зменшив активи суверенних фондів, хоча в той же час криза створила для них нові інвестиційні можливості", - відзначають експерти UNCTAD. На початку кризи суверенні фонди допомогли рефінансувати великі банки США і Європи. На початку 2008 р. фонд Abu Dhabi Investment Authority за $7,5 млрд. придбав 4,9% акцій американського банку Citigroup, а Kuwait Investment Authority за $2 млрд. став міноритарним акціонером швейцарського Credit Suisse.
Керівник близькосхідного блоку Economist Intelligence Unit Девід Баттлер називає дані доповіді UNCTAD правдоподібними, проте неточними, оскільки вся інформація суверенних фондів Персидської затоки має закритий характер. "Цілком можливо, що деякі фонди навіть залишилися в плюсі", - допускає Баттлер.
Між тим на початку року глава МЗС Кувейту шейх Мохаммед аль-Сабах заявив, що внаслідок кризи приватні інвестори з арабських країн втратили не менше $2,5 трлн. За його даними, найбільших втрат бізнесмени з арабських країн зазнали в результаті знецінення їх закордонних інвестицій на 40%, які до кризи оцінювалися в $2,5 трлн., і ще близько $600 млрд. вони втратили в результаті падіння вартості акцій на біржах у зв'язку із зниженням цін на нафту.
Світова фінансова криза та спричинені нею втрати змусили уряди країн Персидської затоки переглянути свою інвестиційну стратегію. У зв'язку з втратами фонди істотно скоротили обсяг інвестицій за кордон. Впали обсяги переміщеного капіталу між арабськими країнами. Зокрема, Єгипет прогнозує падіння вкладень у поточному році вдвічі. Суверенні фонди Персидської затоки стали більше інвестувати на внутрішніх ринках. В той же час перед суверенними фондами, як найбільшими інституційними інвесторами, як і раніше, стоїть завдання отримання доступу до технологій і напрацювань провідних західних компаній. До кола пріоритетних сфер інвестицій суверенних фондів входять: автомобілебудування, енергетика, виробництво медичних препаратів, а також будівництво.
Державні інвестиційні фонди країн Персидської затоки формуються з накопичень, що створюються завдяки експорту нафти. В цілому Саудівська Аравія, Кувейт, Катар і ОАЕ експортують 13 млн. барелів нафти на день, що складає майже половину від експорту ОПЕК і близько 18% від усього виробництва нафти в світі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас