"Ъ": По біржах пройшлись бики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": По біржах пройшлись бики

Фондовий ринок
1115
Учора український фондовий ринок показав колосальні темпи зростання, не порівнянні з динамікою індексів розвинених ринків. За підсумками торговельної сесії індекс "Української біржі" підскочив на рекордні 6,72% – до 1390,44 пункту. Індекс ПФТС збільшився на 4,1%, до 548,04 пункту. Більш високе зростання на ПФТС цього року було зафіксовано тільки 6 квітня, коли індикатор майданчика збільшився на 9,75%.
Котирування акцій українських емітентів почали стрімке зростання відразу після відкриття бірж, розповів брокер ІК "Альтана Капітал" Євген Пшенічкін. "Продавців практично не було. Після першої ж угоди акції 'Азовсталі' підскочили на 8%", - відзначив трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Михайло Заводовський. Найбільше зростання на обох майданчиках показав Єнакіївський меткомбінат (на 17,5-18,9%). У результаті на "Українській біржі" була укладена рекордна кількість угод – 2106 – на загальну суму 52,5 млн грн. На ПФТС обсяг угод у сегменті акцій, за винятком акцій інвестфонда "Спінакер", склав усього 10,43 млн грн.
Торговці проігнорували як внутрішній, так і зовнішній новинні фони. Американські майданчики напередодні показали зростання: індекс S&P 500 додав 1,8% на хвилі оптимізму від укладання угод у секторі M&A. Європейські майданчики не змогли використати цей позитив, і їхня торговельна сесія почалася з падіння. За підсумками дня був зафіксований різноспрямований рух індексів: CAC 40 упав на 0,28%, FTSE 100 – на 0,12%, DAX 30 виріс на 0,4%, а індекс російської біржі РТС – на 0,95%.
Зростання індексу ПФТС триває протягом 18 торговельних сесій (приріст на 19,3%). За аналогічний період індекс " Української біржі" піддавався двом корекціям, але виріс більше – на 20,2%. Підйом ринку забезпечили металургійні підприємства, незважаючи на те, що результати їх роботи в II кварталі були негативними. Пан Заводовський пояснює це тим, що очікувані результати роботи меткомбінатів в III кварталі виявляться найкращими цього року.
Інших фундаментальних причин для зростання ринку нема, стверджують його учасники. "Котирування занадто швидко виросли. Стрімке зростання пов'язане з тим, що мало акцій у вільному обігу, і можна без зусиль розігнати ціни на 10%, 20%, 30%", - говорить начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. На думку брокера ІК Concorde Capital Анастасії Назаренко, основний результат учора був досягнутий за рахунок спекуляцій.
"Коли на ринок виходять інвестори, зростання відбувається поступально, а ми побачили великі коливання протягом усього дня", - відзначає вона. Михайло Заводовський стверджує, що причиною зростання є вихід на ринок іноземних клієнтів, що бажають купити дешеві українські активи: "Були прогнози про велику недооціненість російського ринку. А Україна за цим показником відстає від Росії". За словами пана Заводовського, активні купівлі на вчорашніх торгах здійснювали нерезиденти.
Чи зможе ринок утримувати позитивну динаміку на цьому тижні, залежить від того, чи зміниться позитивне зовнішнє тло новин на негативне, вважає Михайло Заводовський. На відкритті вчорашніх торгів у США основні індекси показували різноспрямовану динаміку.
Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас