Киргизія третій рік поспіль відчуває дефіцит електрики й газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киргизія третій рік поспіль відчуває дефіцит електрики й газу

Енергетика
109
З 1 жовтня в країні поновлюються веєрні відключення електроенергії. Крім того, сусідній Узбекистан обмежив, а незабаром може й зовсім припинити подачу природного газу до Киргизії через борг за попередні постачання.
Подача природного газу в Ошську, Жалал-Абадськую і Баткенську області на півдні Киргизії повністю припинена. У північному регіоні, включаючи столицю республіки, постачання "блакитного палива" скорочені на 30 відсотків.
Причина - борг киргизької сторони перед Узбекистаном, який перевищив 18 мільйонів доларів. В разі його несплати до 1 жовтня Ташкент може і зовсім перекрити газовий вентиль.
"Чесно кажучи, це велика проблема, у нас дуже великі втрати по "Киргизгазу" цього року, - повідомив перший віце-прем'єр-міністр Киргизії Омурбек Бабанов. - У республіку було поставлено газу на 47 мільйонів доларів, - з них втратити 18 мільйонів, причому 13 мільйонів навіть нема з кого тепер стягнути, це неприпустимо".
За словами першого віце-прем'єра, зараз уряд намагається знайти кошти для погашення боргу перед Узбекистаном.
"Ми не можемо допустити, щоб після 1 жовтня постачання газу до Киргизії повністю припинилися", - сказав Омурбек Бабанов
Киргизька сторона звернулася до узбецьких газівників з проханням про відстрочення виплати боргу. Проте перший раунд переговорів успіхом не увінчався. Узбекистан, який є єдиним постачальником природного газу до Киргизії, вимагає погасити всю суму негайно. У самій Киргизії почалися масові відключення від газопроводу злісних неплатників серед приватного сектора. Проте основним боржником є компанія "Електричні станції", а точніше, Бишкекська і Ошська ТЕЦ, що входять до її складу, але вони виявилися абсолютно неплатоспроможними.
Поки чиновники продовжують переговори з Узбекистаном, міністерство промисловості й енергетики Киргизії оголосило ще і про відновлення в країні веєрних відключень електроенергії. Вони почнуться вже з 1 жовтня. Як заявив виступаючи в парламенті глава мінпроменерго Ільяс Давидов, світло відключатиметься з 12 години ночі до 5 години ранку.
"Якщо ми цього року шляхом обмежень понизимо споживання на 16-18 відсотків, то наступного року ми хочемо вже взагалі відійти від веєрних відключень електроенергії", - підкреслив Давидов.
За словами міністра, цього року не відключатимуться школи, виробничі цехи та крупні промислові підприємства. Проте всюди будуть відключені від мережі трифазні опалювальні котли.
Об’єм води в Токтогульському водосховищі цього року приблизно на 30 відсотків перевищив торішній рівень. Але незважаючи на це, без обмежень подачі електроенергії перезимувати країні не вдасться, сказав глава парламентського комітету з паливно-енергетичного комплексу, депутат Юрій Данилов.
"Ну добре, припустімо, ми не вводитимемо відключення, запустимо всі чотири генератори Токтогульської ГЕС на повну потужність. Тоді вже до 1 грудня ми скинемо всю воду, і електроенергії в країні взагалі не буде", - додав Юрій Данилов.
На думку депутата киргизького парламенту від фракції комуністів Миколи Байло, уряд республіки не вживає належних заходів щодо виведення країни з енергетичної кризи. Так звані технічні й комерційні втрати електроенергії, як і раніше, високі - понад 25 відсотків. Депутат Микола Байло вважає, що уряд не зможе стримати обіцянку відключати світло тільки п'ять годин на добу, і незабаром будуть введені жорсткіші обмеження.
"Знову йде вкидання в суспільну свідомість дезінформації та підготовка громадськості до веєрних відключень, - відзначає Байло. - Зараз уряд встановлює графіки, але потім вони самі ж і почнуть порушувати свої графіки. І відключення будуть повсюдно, а вірити сьогодні нашому уряду вже просто неможливо".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас