Литвицький: НБУ варто зберегти поточну тактику курсоутворення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: НБУ варто зберегти поточну тактику курсоутворення

Валюта
924
Національному банку України (НБУ) варто зберегти тактику курсоутворення в режимі повільної девальвації, оскільки це може забезпечити "м'яку посадку" обмінного курсу та уникнути руйнівних для фінансової стабільності коливань, вважає керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Не радив би піддавати істотній ревізії діючу політику курсоутворення. З початку року ослаблення курсу становить лише 25 коп., проти 2,6 грн в 2008 році", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
Литвицький підкреслив, що збільшення дефіциту зведеного платіжного балансу набирає чинності, але курсоутворення в режимі різкої девальвації гривні, як це трапилося в четвертому кварталі 2008 року, можна уникнути, оскільки є програма кредитного співробітництва з Міжнародним валютним фондом і досвід проведення інтервенцій.
"Дотримуватися та удосконалювати тактику курсоутворення в режимі повільної девальвації - це буде правильним вибором. А ефективність його може бути посилена фундаментальним переглядом бюджетної політики", - підкреслив макроекономіст.
На його думку, пропонований низкою експертів перехід до курсоутворення в режимі вільного плавання буде несвоєчасним на тлі високого відтоку валюти по платіжному балансу, очікуваного рекордного дефіциту державного бюджету, негативної динаміки ВВП і високої інфляції.
Пропоноване курсоутворення в режимі фіксації курсу в коридорі, на думку Литвицького, також не актуально.
"Це б означало не тільки малоймовірне прийняття на законодавчому рівні рішення ввести обов'язковий продаж валютного виторгу, але й повну делібералізацію валютного регулювання. А для відчутного ефекту від переходу до такого режиму, зрештою, логічно було б ліквідувати міжбанківський валютний ринок", - відзначив керівник групи радників голови НБУ.
При цьому він нагадав, що такий крок не дозволив уникнути високої девальвації в 1998-1999 рр. (період дії цього коридору) і високої інфляції (1998 рік - 20%; 1999 рік - 19%).
"Ті, хто пропонує коридорний варіант курсоутворення, не зважають на ту обставину, що він, як і фіксований курс, не означає стабільність грошей, оскільки не може бути надійним бар'єром для інфляції", - додав експерт.
Щодо ситуації із платіжним балансом Литвицький повідомив, що не вважає надійним прогноз того, що за підсумками року дефіцит поточного рахунку буде нульовим або профіцитним. "Швидше за все, збережеться невелике, але негативне сальдо", - сказав він.
Радник голови НБУ також відзначив, що небезпека різкого погіршення стану фінансового рахунку в серпні явно недооцінюється. "Було б помилкою всі проблеми зводити до ажіотажного попиту населення на готівкову валюту. За вісім місяців цього року населення вивело з банків валюти на $5,7 млрд більше, ніж внесло, а за аналогічний період минулого року - на $5,8 млрд, рівень недовіри до банків залишився стабільним. Руйнівним для платіжного балансу є відтік капіталу через повернення боргів, яке домінує над запозиченнями", - підкреслив Литвицький.
Керівник групи радників голови НБУ відзначив, що із червня і по теперішній момент зберігається друга хвиля нарощування дефіциту платіжного балансу: у серпні він виріс у порівнянні з липнем в 2,8 рази - до $2,6 млрд.
"У вересні настало певне заспокоєння на валютному ринку. Навряд чи воно пов'язане з розворотом тренда руху платіжного балансу. Імовірно, дали про себе знати заходи Нацбанку з жорсткості монетарної політики. У серпні уряд також збільшив казначейський рахунок. Хоча й тимчасово, але цього досить для того, щоб у вересні девальваційний тиск почав слабшати", - додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас