Держмитслужба: Україна збільшила споживчий імпорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держмитслужба: Україна збільшила споживчий імпорт

Казна та Політика
703
Держмитслужба відзначає зростання споживчого імпорту в Україну.
Про це заявив сьогодні голова Держмитслужби Анатолій Макаренко під час виступу на засіданні "круглого столу", передає кореспондент РБК-Україна.
Він відзначив, що в І кв. 2009 р. частка сировинних товарів у загальному обсязі імпорту в Україну становила 70%, тоді як за підсумками III кв. ц.р. цей показник знизився до 61% - за рахунок збільшення частки імпорту споживчих товарів, у т.ч. автомобілів, мобільних телефонів і т.д. "Це свідчить про пожвавлення економічних процесів", - сказав він.
Голова Держмитслужби відзначив, що в І півріччі 2008 р. митних органів було акредитовано 30,5 тис. юросіб зовнішньоекономічних операцій, що мали право на здійснення. В III кв. 2008 р. цей показник зменшився до 28 тис. В І півріччі 2009 р. у митних органах було акредитовано 16 тис. операторів зовнішньоекономічної діяльності - юросіб, в III кв. ц.р. їхня кількість зросла до 19,5 тис.
Держмитслужба має намір підтримувати легальних українських автоімпортерів. В 2008 р. на Київській регіональній митниці 92% автодилерів мали прямі контракти на постачання автомобілів через кордон. "Ми вважаємо за необхідне, розвивати автомобільне виробництво в Україні, але при цьому будемо всіляко підтримувати білий імпорт автодилерів. Дуже важливо, щоб на цей ринок знову не зайшов сірий автоімпорт. Зараз, після скасування 13% надбавки (на імпорт авто в Україну), ми відзначаємо деяке пожвавлення автоімпорту", - повідомив Макаренко. Нагадаємо, що у вересні ц.р. доднадходження в держбюджет у результаті збільшення імпорту автомобілів після скасування 13% надбавки склали 150 млн грн.
Говорячи про імпорт мобільних телефонів в Україну, голова Держмитслужби повідомив, що імпорт телефонів за 9 місяців ц.р. склав 1,909 млн штук. Він також уточнив, що в 2008 р. імпорт мобільних телефонів в Україну склав 672 тис. штук, в 2007 р. - 427 тис. штук. При цьому, за словами А.Макаренка, митна вага однієї коробки з мобільними телефонами в 2009 р. знизилася в порівнянні з попереднім періодом з 1 кг до 285 г. За словами експертів ринку мобільних послуг, збільшення поставок засобів мобільного зв'язку говорить про те, що цей ринок поступово виходить із кризи. "Якщо раніше людина змінювала мобільний телефон 1 раз на рік, то в 2009 р. помічена тенденція до зміни засобу зв'язку 2 і більше разів", - відзначають експерти.
Держмитслужба також має намір спростити контрольні процедури для роботи складів. "Це стане наступним кроком нашої роботи. Тільки так ми зможемо реалізувати потенціал України як транзитної держави. Торік провідні європейські складські оператори активно будувалися в Україні, при чому не тільки в центральному регіоні. Зараз ці склади в стані напівконсервації. Наше завдання - наповнити їх через договори консигнацій і реекспорту", - сказав А.Макаренко.
У той же час, збільшення імпорту в умовах економічної кризи не ідеальний варіант для поліпшення економічної ситуації в країні. За словами Олександра Розенфельда, директора науково-дослідного економічного інституту Мінекономіки України в 2007-2009 рр., Україна свідомо відкрила кордони для імпорту, коли тільки почалася економічна криза, хоча навпаки для підтримки внутрішнього попиту, потрібно було б проштовхнути національну програму імпортозаміщення. Але ці речі не були вчасно зроблені. “Потрібно стимулювати експорт і скорочувати імпорт, стимулювати імпортозаміщення, потрібно підтримувати внутрішній ринок, запускати великі інфраструктурні проекти, які займуть населення", - впевнений експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас