Інвестзміцнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестзміцнення

1509
Українські інвестбанкіри зміцнюють свої тили досвідченими кадрами. Чи виправдані видатки перед новим підйомом чи попереду чергове розчарування?
Місяць тому голова правління найбільшої російської інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал" Стівен Дженнінгс розіслав співробітникам листа про те, що бізнес-група перейшла кризовий рубіж і працює в посткризовому режимі. Уже з першого липня зарплати персоналу нижньої і середньої ланки повернулися до докризових значень, а у вересні підвищення торкнулося і персоналу вищої ланки.
За словами Дженнінгса, гроші йдуть на ринки, що розвиваються, де економіка буде швидко відновлюватися і рости, а в Росії падіння ВВП незабаром зміниться швидким підйомом. Дженнінгс досить оптимістичний і впевнений у реалізації своїх слів уже в найближчі два квартали. Чи вірити йому - питання риторичне. Однак якщо згадати події річної давнини, коли власник "Ренесанс Капіталу" погодився на продаж половини свого бізнесу групі "ОНЕКСІМ" і, як пізніше з'ясувалося, був правим, риторика здається недоречною.
На підтвердження тому й активізація кадрових призначень в українських інвестиційних банках. Крім того, що зараз активно зміцнюється штат українського офісу компанії "Ренесанс Капітал", голосні призначення вже відбулися в Dragon Capital, Phoenix Capital, BG Capital (раніше - Galt & Taggart Securities).
"Зараз ринок праці в сфері financial services дійсно демонструє якесь пожвавлення, - констатує консультант компанії Ward Howell Олександр Могилевський. - У порівнянні з докризовим часом, у цей момент спостерігається зсув пріоритету убік фахівців, які прямо впливають на прибутковість компаній, так званих front-liners, людей, що приносять прибуток". Підсумувавши останні призначення та опитавши учасників ринку, "Инвестгазета" з'ясувала, хто сьогодні стоїть в авангардах найбільш затребуваних фахівців інвестиційного банкінгу, за якими напрямками потягнуться високі прибутки і хто принесе підйом фондових ринків.
Раз, два. Поторгуємо?
Одним з напрямків бізнесу інвестиційних компаній, який ніколи не втрачав свою актуальність, є торгівля цінними паперами. Як зізнаються в компаніях, їм однаково - падає ринок чи росте, а торгівля завжди приносить дохід. "Це люди, які як мінімум себе окупають, як максимум приносять гарний прибуток компаніям. Багато компаній зараз тільки і виживає за рахунок сейлза і трейдинга", - підтверджує партнер консалтингової компанії Talent Advisors Олексій Комліченко. За словами учасників ринку, гарні торговці завжди мали в інвесткомпаніях статус "священних корів".
Ще в 2006 році на піку слави компанії Concorde Capital один з її власників Ігор Мазепа хвалився, що продає в компанії практично стільки ж, скільки всі брокери разом узяті. Частка торгівлі в загальному обсязі інвестиційного бізнесу становить близько 50-80% обсягів доходів компаній. Зарплати таких співробітників не зазнали істотних змін, оскільки їх кваліфікація, власне, і не втрачала своєї актуальності в умовах "турбулентних часів", запевняє Олександр Могилевський.
Залежно від кон'юнктури ринку, періодично виникають лише перекоси в попиті на торговців акціями і торговців облігаціями. Останні місяці суттєво активізувалася торгівля інструментами з фіксованим доходом, тому багато інвесткомпаній зміцнили свої штати по цьому напрямку. Прикладом тому можуть служити недавні призначення на посади глав департаментів з торгівлі інструментами з фіксованим доходом: у компанії Dragon Capital - Дрея Роберта Сімпсона, у компанії Phoenix Capital - Сергія Рабцуна.
"Наш департамент з торгівлі єврооблігаціями потрібно було підсилювати. Потрібна була людина, яка саме на цьому концентрувалася і мала гарні зв'язки саме на ринку бондів", - пояснили нове призначення в компанії Dragon Capital. Попередні два роки Сімпсон працював директором з торгівлі деривативами ING Financial Markets. В Phoenix Capital Сергій Рабцун прийшов з посади старшого трейдера компанії "Трійка Діалог Україна", де займався торгівлею паперами з фіксованим доходом і питаннями казначейства, а до цього очолював відділ операцій з борговими цінними паперами казначейства Укргазбанку і банку "Петрокоммерц-Україна".
"У зв'язку з різким збільшенням інтересу до ринку євробондів і, відповідно, збільшенням кількості угод нам необхідна була людина зі значним досвідом роботи на цьому ринку для забезпечення ефективної роботи", - аргументували нове призначення в компанії Phoenix Capital.
Враховуючи слабкий внутрішній попит, найбільш затребуваними є фахівці, що мають тривалий досвід роботи в іноземних компаніях або ж з іноземними клієнтами. За такі кадри власники компаній готові викласти чималі гроші: на 50-100% більше із заробітної плати, плюс компенсація житла та машини. Це повернення до докризових доходів цілком виправдане, враховуючи, що зі зростанням фондових ринків попит на таких фахівців зросте ще більше. Приміром, тільки з початку цього року індекс українських акцій ПФТС виріс на 60%. Позитивна динаміка вітчизняного фондового ринку дає банкірам надію на те, що іноземні інвестори найближчим часом знову знайдуть бажання брати ризики, пов'язані з інвестиціями в українські цінні папери.
"Ми побачили, що в людей у фінансовому секторі з'являються гроші. Інвестори на заході вже пережили кризу, вони зітхнули з полегшенням і починають дивитися по боках у пошуках нових ідей", - досить оптимістично налаштований голова BG Capital Нік Піацца. Ключовими призначеннями в департаменті торгівлі в BG Capital є Вадим Самар і Дмитро Грубе. В Concorde Capital ще у квітні на посаду директора департаменту продажів і трейдинга з Альфа-Банку прийшов Олександр Шнір. В Phoenix Capital розділили продажі на міжнародних ринках і продажі на локальних ринках, запросивши на посаді голів цих груп Андрія Супранонка та Андрія Радченка відповідно. Після весняних звільнень на сьогоднішній день активізувався набір у відділ продажів компанії "АРТ-Капітал".
Приміром, у напрямок міжнародних продажів компанії перемістили практично весь департамент інвестиційного банкінгу. Позитивний настрой українських інвестбанкірів підкріплюється тим, що в міжнародних банків повертається апетит до ризику - у другому кварталі сума під ризиком (гроші, які банки можуть втратити на трейдингових операціях за один день) у п'яти найбільших банків США перевищила $1 млрд.
Грошові боржники
"У зв'язку із проблемним борговим навантаженням багатьох компаній на ринку суттєво зросла роль фахівців, що працюють у сфері реструктуризації боргу", - називає ще одну затребувану вакансію на ринку фінансових послуг Олександр Могилевський. У зв'язку із кризою ліквідності і складною економічною ситуацією в країні багато позичальників втратили можливість платити за своїми боргами. Емітенти боргових паперів масово допускають дефолти, яких, згідно зі статистикою Cbonds, з початку минулого року в секторі корпоративних облігацій було допущено більше тридцяти.
Приміром, ще в 2007 році було зафіксовано всього два випадки невиплати емітентами по облігаціях, а до цього кілька років у дефолтній статистиці значився один лише "Агропродукт". І хоча не виконувати свої зобов'язання в кризу стало гарним тоном для багатьох компаній, більшість боржників все-таки намагаються хоча б реструктуризувати свої боргові зобов'язання. Тому попит на таких фахівців також високий на ринку. У компаніях відзначають, що через "молодість" українського ринку ще не сформований пул досвідчених експертів і, як правило, на діяльність з реструктуризації боргів переорієнтувалися співробітники відділів інвестиційного банкінгу і корпоративних фінансів. Через дефіцит і актуалізацію даного напрямку зарплати в "реструктуризаторів" також підтримуються на стабільно високому рівні. Це пояснюється тим, що залежно від суми і складності реструктуризованого боргу компанії можуть одержувати до 20% комісії. Чим не привід заробити на кризі.
Аналіз і синтез
На ринку співробітників аналітичних департаментів також сезонне пожвавлення. Ще донедавна багато інвесткомпаній проводили чищення своїх штатів саме по аналітичному напрямку. Зараз великі гравці ринку почали збирати кадри назад. У пріоритеті професіонали з відмінним знанням іноземної мови та вмінням готувати аналітичні звіти для іноземних клієнтів.
За зізнанням учасників ринку, історично вважається, що зразково-показовою командою українських аналітиків є аналітичний департамент Dragon Capital. Сильні аналітики були в штаті Concorde Capital, однак сьогодні вони практично в повному складі працюють на благо BG Capital, при цьому практично всі фахівці одержали підвищення і можливість розвивати нові напрямки. Євген Черв’яченко - директор з розвитку бізнесу, Олександр Вікторов - керуючий директор BG Commodities, Володимир Нестеренко - голова аналітичного департаменту. До команди аналітиків BG Capital також приєднався Євген Дубогриз, що раніше працював в Phoenix Capital. У свою чергу на його місце в Phoenix Capital прийшов Сергій Петренко, що має досвід роботи в компаніях Maxfield Asset Management і "Ренесанс Капітал". У компанії Astrum Investment Management серед останніх призначень в аналітичний відділ слід зазначити Олексія Блінова, Івана Харчука та Олександра Каву. Багато компаній більш стримані в розширенні своїх аналітичних департаментів. Перебір кількості кадрів у цьому напрямку до останнього часу не виправдовував якість надаваної аналітичної інформації.
Крім того, тактика еволюційного розширення штату співробітників більшості компаній передбачає підбір фахівців в міру виникнення потреби в них. "Якщо ми бачимо напрямок, який приносить прибуток, і розуміємо, що із приходом туди певного фахівця прибуток буде ще більшим, ми беремо таку людину", - пояснює власну політику Нік Піацца.
Таким органічним шляхом в BG Capital з'явився напрямок товарного брокериджу, який займається торгівлею на сировинних ринках Чорноморського регіону. Згодом BG Commodities планує скласти конкуренцію в напрямку фінансування таким світовим гігантам, як Cargill і Bunge. В Astrum Investment Management також відзначають, що в міру інтеграції в глобальну фінансову систему виникне попит на фахівців, пов'язаних зі складними, похідними фінансовими інструментами - як на боці управління активами, так і боці корпоративних фінансів.
"Думаю, що серйозно зміниться сфера відносин з інвесторами, з'явиться клас фахівців, яких на заході прийнято називати корпоративними секретарями. Відбудуться зміни на рівні управління особистими фінансами, з'явиться більше попиту на послуги планування і керування бюджетами заможних сімей - Wealth Management", - впевнений директор з комунікацій Astrum Investment Management Юваль Шавіт. До слова, у липні в компанію Concorde Capital прийшов новий директор департаменту довірчого управління Сергій Ромазанов, що раніше розвивав напрямки роботи з VIP-клієнтами в українських банках. По цьому напрямку зараз зміцнюють свої позиції й інші інвестиційні банки.
Із правом на угоду
Останнім часом відзначається і підвищений попит на фахівців юридичних відділів, що мають достатній досвід в сфері корпоративного права, угодах злиття і поглинання, а також у залученні капіталу. Посилення юридичних департаментів передбачає нові угоди, впевнені на ринку. Так, у юридичний департамент Dragon Capital на посаду старшого юрисконсульта прийшов Святослав Шеремета, що раніше працював у київському офісі юрфірми Baker & Mckenzie. Остання, до речі, підготувала юриста Ганну Кузнєцову і для Phoenix Capital. В інвесткомпаніях сподіваються, що досвідчені юристи будуть сприяти зміцненню позицій інвестиційно-банківських департаментів, під супровід угод яких вони були запрошені.
Ризикові і не дуже Ще одним перспективним напрямком роботи інвесткомпаній у посткризовому режимі є ризик-менеджмент. Останній рік роботи змусив інвесткомпанії задуматися про підбір гарних фахівців з оцінки ризиків. Ризик-менеджмент був суттєво недооцінений в 2006-2007 роках. Відсутність такої позиції привела до значних збитків деяких компаній. За свою безтурботність поплатилися багато гравців, залишившись при боргах та активах, що суттєво знецінилися.
"Працювати ризик-менеджером важко, тому що там, де є ризик, завжди існує небезпека зменшення прибутку. Іноді мінімізувати ризик у компанії можна лише одним шляхом - повністю припинити її роботу", - відзначає ризик-менеджер однієї з вітчизняних інвестиційних компаній. Таких фахівців в основному залучають із банківського сектору, де даний напрямок розвинений набагато сильніше, ніж в інвестиційних компаніях. На фондовому ринку зараз ця позиція дуже затребувана, причому як у власних інтересах, так і в інтересах клієнтів інвестбанків.
Хто почім?
Найактивнішими роботодавцями зараз виступають "юні" інвесткомпанії. "Молоді гравці складають серйозну конкуренцію компаніям, які були лідерами ринку в докризовий час. Їхньою перевагою є відсутність великого боргового навантаження, чиста репутація. Штат не роздутий і адаптований під нові умови ринку. До того ж багато інвесткомпаній були куплені або створені з нуля й у них був улитий капітал, яким можна оперувати. Таким роботодавцям не важко наймати гарних фахівців за адекватні гроші", - вважає Олексій Комліченко.
Спостерігається тенденція переходу до точкового наймання найбільш кваліфікованих професіоналів, здатних позитивно впливати на успіх компаній, на відміну від докризового часу, коли потрібно було "багато і зараз".
"Зараз на ринку багато можливостей знайти фахівців з високою кваліфікацією, які могли б сприяти зміцненню наших позицій", - вважає голова Dragon Capital Томаш Фіала. Так, найнесподіванішою стала поява в компанії на посаді директора з операційної діяльності Dragon Capital Джона Девіда Сагітта, одного із засновників Concorde Capital.
Змістився акцент і в способі мотивації людей, від гарантованих бонусів він іде убік опціонів і відсотків від угод, що дійсно допомагає вибудувати найбільш оптимальну бізнес-модель, зручну для обох сторін трудових взаємовідносин. "Загалом можна відзначити, що за час кризи змінився підхід до формування команди, він став прагматичним і зваженим", - відзначає голова наглядової ради Phoenix Capital Олександр Омельчук.
Тим часом гарні фахівці не падають у ціні. Недавні призначення в компанії BG Capital обійшлися Ніку Піацці в кругленьку суму. Деякі нинішні аналітики BG Capital тільки за свій перехід з Concorde Capital одержали по кілька десятків тисяч доларів. Нік Піацца коментує таку щедрість у такий спосіб: "Основне джерело прибутку ми бачимо в людях, і очікуємо, що інвестиції в кадри окупляться протягом плюс мінус трьох років". За його словами, у першому півріччі компанія заробила практично $600 тис. чистого прибутку по IFRS і оптимістично налаштована відносно другого півріччя.
Говорячи словами голови "Ренесанс Капіталу" Стівена Дженнінгса, гравці українського ринку інвестиційного банкінгу знайшли зелені паростки і готові пожинати плоди зростання, що намітилося. Головне, щоб їх передчуття не виявилося млявим потеплінням перед черговим етапом кризової бури.
Наталя Терехова, Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас