Газпромонополія зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпромонополія зростає

Енергетика
865
Наміри країн ЄС і України розвивати конкуренцію на внутрішніх газових ринках не заважають російському "Газпрому" будувати плани з розширення свого впливу в Європі. Реформа з лібералізації українського газового сектора потребує декількох років.
Про це оголосив уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. Він відзначив як позитивний факт те, що, незважаючи на політичні спекуляції, робота з підготовки реструктуризації НАК "Нафтогаз України" все-таки проводиться. "Я знаю, що зараз активно ведеться підготовча робота в НАК за участі в тому числі і європейських експертів", - сказав Соколовський.
Про співробітництво з Єврокомісією з реформування газового сектора повідомляють також у Мінпаливенерго. "Незважаючи на складності та протиріччя, ми повинні дійсно прийняти такий закон, що зможе і регулювати існуючий газовий ринок виходячи з реалій сьогоднішнього дня, і відповідати тим правилам і стандартам, які прийняті в Євросоюзі. Ми до цього все-таки прийдемо. Це справа часу", - сказав заступник міністра палива та енергетики Бурзу Алієв. Він пояснив, що лібералізація енергетичного бізнесу здійснюється для переходу від природних монополій до такого ринку, на якому були присутні б різні гравці, що торгують і конкурують один з одним. "Якісні зміни на ринку природного газу Європи проявляються в загостренні конкуренції та розвитку нових форм торгівлі газом", - відзначив Алієв.
Підписуючи в березні ц.р. у Брюсселі декларацію щодо модернізації газотранспортної системи, український уряд взяв на себе зобов'язання з лібералізації газового сектора, які, зокрема, включають розробку програми реформування газового сектора на 2010-2011 р., виділення в самостійну господарську одиницю із союзу НАК "Нафтогаз України" оператора ГТС, а також надання третім сторонам доступу до підземних газових сховищ на прозорих комерційних умовах і під контролем регулювального органа. Такі перетворення повинні були відкрити двері для припливу західних інвестицій в український газовий сектор, і передбачалося, що до 2010 р. вони стануть реальністю. Однак тепер очевидно, що цей термін буде порушений.
Однак лібералізація газового сектора не проходить безпроблемно також і у країнах ЄС. "Однією з перешкод реалізації енергетичної політики в країнах Євросоюзу є спроби компаній одержати великі або навіть контрольні пакети акцій у європейських газових і електромережах.
У першу чергу це стосується російського "Газпрому", чиї дії спровокували зростання обурення, оскільки експансія цієї або інших гігантських підконтрольних державам компаній зі Сходу підсилить залежність європейських споживачів від політики сусідніх країн", - говориться в дослідженні, проведеному в 2007-2008 р. центром "Номос" за підтримки фонду "Відродження".
Його автори відзначають, що в масштабах ЄС як співтовариства цілі лібералізації ще не досягнуті. І для того щоб у всіх 27 країнах Євросоюзу були впроваджені "справжні ринкові механізми", необхідно побороти, насамперед, експансію тих компаній-монополістів, які перешкоджають лібералізації ринку, не бажаючи відмовитися від "власних високих прибутків на користь загальноєвропейської солідарності та стратегічних досягнень у віддаленому майбутньому".
А в "Газпромі" шукають шляхи, як захистити при цьому свої інтереси. Зокрема, через створення мережі дочірніх компаній. "Закордонні дочки потрібні з різних причин. Наприклад, для безмитної торгівлі туркменським газом. Якщо середньоазіатський газ купить ВАТ "Газпром", то при реекспорті доведеться заплатити мито. А якщо купить ZMB (100%-а дочка "Газпрому" у Німеччині), то реекспорт митом не обкладається. Вигода очевидна", - відзначив у коментарі Михайло Корчемкін з East European Gas Analysis.
Крім того, як повідомляли "ЭИ", одна з таких дочок "Газпрому" у Чехії - компанія Vemex - зацікавлена в експлуатації українських ПСГ, про що зараз ведуться міжурядові переговори. Vemex зараз контролює близько 10% чеського ринку. Сергій Комлєв, начальник управління структурування контрактів і ціноутворення "Газпром експорту", стверджує, що компанія "не має ніякого бажання стати монополістом" у Чехії. "Поки є можливість одержувати прибуток, ми будемо працювати. Це нормальне конкурентне середовище", - сказав він в інтерв'ю чеській газеті Hospod noviny, після газового конфлікту між Москвою і Києвом на початку ц.р.
А офіційний сайт Vemex оповідає про плани компанії щодо ринкової експансії: "Вихід товариства Vemex на чеський ринок газу можна вважати дуже успішним. Були створені передумови для подальшого зростання частки на ринку. Наша діяльність у найближчому майбутньому буде розширена на інші сегменти, ми хочемо поставляти газ також малим споживачам і розширити свою діяльність й у нових енергетичних і промислових проектах. Ми також плануємо вихід на словацький ринок з газом.
Першим підготовчим кроком Vemex у цьому напрямку було створення дочірнього товариства Vemex Energo s.r.o. з юридичною адресою в Братиславі".
Досягненням зазначених цілей керує Володимир Єрмаков, громадянин Росії. Він також є директором зареєстрованої у Швейцарії компанії EW East-West Consult AG, що володіє 16% акцій Vemex. За даними Торговельного реєстру Швейцарії, ціль створення EW East-West Consult AG (зареєстрована 21 вересня 1994 р.) - корпоративний і фінансовий консалтинг, видача ліцензій і патентів, участь у підприємствах і придбання землі, її оренда та продаж (як на території Швейцарії, так і за кордоном).
На офіційному сайті Vemex зазначено, що після того, як в 2003 р. компанія одержала ліцензії на торгівлю природним газом та електроенергією, "двома роками пізніше" до неї приєдналися нові учасники: "Мова йде про відомі товариства, які займаються газовим бізнесом у ФРН і Австрії, також членом стала швейцарська інвестиційна фірма". Під останньою, мабуть, мається на увазі EW East-West Consult AG. Два інші засновники - це ZMB Gmb (Німеччина, належить "Газпрому", володіє 51% Vemex) і Centrex Europe Energy&Gas AG (Австрія, афілійована з "Газпром банком", володіє 33% Vemex).
Явний зв'язок з "Газпромом" не заважає уряду Юлії Тимошенко, як повідомляли "i", вести переговори про умови доступу Vemex до українських ПСГ, а також про участь компанії в проектах з модернізації нашої ГТС. Тобто чиновники не виключають розширення експансії російської газової монополії на українському ринку. А топ-менеджмент "Газпрому", привселюдно виступаючи проти розвитку співробітництва "Нафтогазу України" з європейськими компаніями, прагне через свої закордонні структури зайняти їхнє місце.
Відкриття інформації на газовому ринку
Реалізація заходів щодо лібералізації газового ринку викликає великий інтерес громадян країн ЄС. Після того як Федеральне антимонопольне відомство Німеччини помістило як експеримент в 2007 р. на своєму сайті огляд цін на газ, які пропонують 739 німецьких компаній кінцевим споживачам, через дві години сервер відомства не витримав перевантаження від напливу відвідувачів і впав.
Такого інтересу до даних працівники антимонопольного відомства не очікували, оскільки від цієї інформації немає ніякої прямої користі приватним споживачам. Як свідчить Deutsche Welle, ресурс не обладнаний пошуковою машиною, за допомогою якої споживач може вибрати найдешевшого постачальника газу.
Головною метою було лише представити повний огляд цін на газ у Німеччині, що і вдалося зробити, незважаючи на певні технічні проблеми. Порівняння тарифів показало, що різниця ціни того самого об'єму газу в різних регіонах Німеччини може становити 59%.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас