Експорт зерна з України перевищив 6 млн.тонн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт зерна з України перевищив 6 млн.тонн

Аграрний ринок
396
Експорт зерна з України в 2009-2010 маркетинговому році перевищив позначку 6 млн. тонн.
Про це повідомляють у прес-центрі Української аграрної конфедерації (УАК).
“Валовий збір зернових культур в Україні із урожаю 2009 року складе 47 млн. тонн, у тому числі кукурудзи - близько 10 млн. тонн, якщо всі площі кукурудзи, призначені на зерно будуть прибрані”, - відзначає генеральний директор УАК Сергій Стоянов.
Таким чином, відзначає експерт, потенціал українського зернового експорту становить 20-21 млн. тонн без будь-якого збитку для формування перехідних запасів зерна на кінець поточного маркетингового року, у тому числі пшениці - основної продовольчої культури країни.
Експорт зерна з України вже перевищив 6 млн. тонн, у тому числі було експортовано 3,4 млн. тонн пшениці (з неї до 70% - фуражної), близько 2,2 млн. тонн ячменя і близько 400 тис.тонн - кукурудзи. Експорт зерна у вересні 2009 р. (більше 2,2 млн. тонн) помітно перевищить дані серпня (близько 2 млн. тонн) і липня (1,7 млн. тонн).
Примітною є цифра експорту з України продуктів переробки зерна (борошна, висівок та ін.) - близько 400 тис. тонн.
За відсутності ефективного впливу на внутрішні ціни на зерно з боку Аграрного фонду саме експортні операції є чи не єдиним фактором підтримки цін на зерно усередині України, - відзначає Стоянов.
Великий інтерес викликає перспектива валового збору основної олійної культури для України - соняшника. За оцінками Стоянова, якщо погода не перешкодить аграріям, офіційний урожай соняшника в поточному маркетинговому році складе не менше 6 млн. тонн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас