Коалицемірна політика ФРН — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коалицемірна політика ФРН

Казна та Політика
471
За підсумками парламентських виборів у Німеччині змінилася правляча коаліція. Ангела Меркель зберегла пост канцлера, але новим партнером її блоку ХДС/ХСС стане Партія вільних демократів (ПВД). Соціал-демократи переходять в опозицію, а лідер партії Франк Вальтер Штайнмайєр залишає пост голови МЗС - тепер цю посаду займе лідер ПВД Гідо Вестервелле.
"Нам удалося досягтися своєї мети на виборах і одержати стабільну більшість у бундестазі", - заявила вчора канцлер ФРН Ангела Меркель, виступаючи перед своїми прихильниками. За підсумками виборів, що відбулися в неділю, у бундестаг блок Християнський демократичний союз/Християнський соціальний союз (ХДС/ХСС) на чолі з Меркель набрав 33,8% - один з найгірших для партії результатів у післявоєнній історії Німеччини. Проте однаково консерватори набрали набагато більше голосів, ніж кожна з інших чотирьох партій, що пройшли в парламент. Успіх же вільних демократів, що набрали 14,8% голосів, дозволяє ХДС/ХСС і ПВД сформувати коаліцію, яка буде мати більшість: 332 місця з 598.
Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), яку на вибори вів віце-канцлер і голова МЗС Франк Вальтер Штайнмайєр, показала найгірший результат за всю післявоєнну історію - усього 23% (чотири роки тому вони одержали 34,2%). І хоча союзники соціал-демократів зелені набрали 10,7%, а Ліва партія - рекордні для себе 11,9%, сформувати ліву коаліцію в бундестазі однаково не вдасться. Уже вчора Штайнмайєр визнав свою поразку і заявив, що СДПН залишає "велику коаліцію" і вперше за 11 років переходить в опозицію.
Християнські і вільні демократи вже заявили, що мають намір сформувати коаліцію найближчим часом. "Переговори щодо формування коаліції повинні початися якомога швидше. Наша мета - завершити їх найпізніше за місяць", - заявив учора генсек ХДС Рональд Пофалла. Як очікується, вільним демократам дістануться три міністерські портфелі: економіки, юстиції та іноземних справ. Поки що представники ПВД не розкривають конкретних кандидатур міністрів. Напевно відомо лише те, що пост віце-канцлера і голови МЗС одержить лідер молодшого партнера по коаліції - 48-річний Гідо Вестервелле.
Вестервелле не має досвіду дипломатичної роботи - в університеті Бонна він вчився на юриста, а з 1991 року одержав право на адвокатську практику, однак починаючи з 1994 року він займався партійною роботою. В 1994-2001 роках він був генсеком ПВД, а з 2001 року чотири рази обирався на пост голови партії. У Німеччині Вестервелле широко відомий завдяки тому, що він є єдиним лідером великої партії, що не приховує нетрадиційної сексуальної орієнтації. Зі своїм партнером Міхаелем Мронцем він почав відкрито виходити у світ п'ять років тому, з'явившись на 50-му ювілеї Меркель.
Гідо Вестервелле вже пообіцяв, що "ніяких різких змін зовнішньополітичного курсу не буде". Однак багато хто у Німеччині сумнівається, що Вестервелле виявиться гарним міністром закордонних справ, оскільки відкритому гомосексуалістові буде складно налагодити контакти в ісламських країнах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас