Гарантії подолання дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарантії подолання дефолту

Енергетика
837
30 вересня, НАК "Нафтогаз України" має погасити єврооблігації на суму 500 мільйонів дол. або ж досягнути з кредиторами згоди щодо їхнього продовження. У НАК запевняють, що компанії вдасться уникнути кредитного зашморгу, і, відповідно, дефолту. Головний козир нафтогазового монополіста - пропозиції пролонгації на вигідних для інвесторів умовах. Так, НАК пропонує кредиторам обміняти до 8 жовтня єврооблігації на суму 500 мільйонів дол. на нові папери з державною гарантією та терміном погашення 2014 року.
Приманкою для інвесторів має стати пункт про збільшення купонної ставки за новими євробондами із поточних 8,125% до 9,5% річних. Хто не захоче обмінювати старе добро на нове, ті отримають можливість обміняти свої папери до 15 жовтня з певним дисконтом. Загалом же, якщо на зборах власників євробондів НАК "Нафтогаз України" (19 жовтня 2009 року у Лондоні) кредитори ухвалять пропозицію НАК, то компанія спокійно зможе виконати свої зобов’язання, зберігаючи достатню ліквідність для діяльності компанії. Якщо ж ні, можливий найгірший варіант, вважають деякі експерти.
Не вірить у платоспроможність нафтогазового монополіста міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings. Не очікуючи на рішення інвесторів, воно знизило довгострокові рейтинги компанії. На тлі песимістичних заяв із боку рейтингової компанії зі світовим ім’ям, вітчизняна еліта з різних політсил дотримується іншого сценарію розвитку подій. "НАК нині вийшов на біржу з пропозиціями щодо реструктуризації. Практично всі необхідні переговори з кредиторами, з найбільшими власниками євробондів, проведені. Цим власникам представлені дуже серйозні та аргументовані пропозиції. Ми очікуємо, що протягом 20 днів, коли оброблятимуться пропозиції ("Нафтогазу". - Авт.), буде здійснено відповідну реструктуризацію всіх боргових зобов’язань Нафтогазу", - заявив міністр палива та енергетики Юрій Продан.
Буквально вторить йому представник Президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський, який останнім часом частіше критикував, ніж схвалював урядові рішення у газовому секторі. Соколовський називає прийнятними умови реструктуризації боргів НАК і сподівається, що кредитори підуть на поступки. "Я оптиміст, тому думаю, що реструктуризація відбудеться", - додав він. При цьому єдиним, що ускладнює перебіг переговорів, він вважає "впливи поза Україною".
За словами Продана, "ситуація у НАК є спокійною". Мало того, НАК до кінця 2009 року збирається вкласти до 1 мільярда гривень власних коштів у завершення прокладення 449 газопроводів із високим ступенем готовності (70-80%). За словами голови Мінпаливенерго, вже складений графік робіт на кожний місяць, згідно з яким у вересні має бути завершено прокладання 70 незавершених газопроводів, у жовтні - 99, у листопаді - 92, у грудні - 188. Це дозволить забезпечити газом до 1 мільйона жителів України до кінця року.
"Пролонгувати ці старі євробонди неможливо", - на всі заяви про позитивне фінансове становище НАК заявив, зі свого боку, "Дню" директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. Можна випустити нові євробонди під 9,5% із держгарантіями. Але для цього необхідно опублікувати урядову постанову, завізувати її у парламенті та отримати підтримку Президента. Ось якщо все це зробити, тоді ці облігації куплять інвестори. Але вони-то будуть на 1,5% дорожчими у обслуговуванні, і тоді вже необхідно говорити про 100% підвищення ціни на газ для населення. А чи зможе на це піти НАК напередодні виборів?
Ризик дефолту існує, також вважає провідний експерт енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко. Однак, за його словами, він мінімальний. "Зараз дуже великі шанси для реструктуризації боргу. Але навіть якщо не станеться реструктуризації облігацій, то за зобов’язаннями НАК розрахується держава (за рахунок викупу Нацбанком і держбанками держоблігацій)", - говорить Омельченко "Дню". Запасним варіантом може стати погашення облігацій із резервів НБУ. Однак це надто небажаний варіант. Оскільки він може призвести до посилення ситуації з нацвалютою, яка і так постійно демонструє коливання відносно долара, вважає експерт.
А що ж кредитори? "Вивчають пропозицію НАК, ще не визначилися зі своєю позицією. Ми проводимо консультації з нашими юристами Clyde&Co, а також обговорюємо подальшу стратегію з іншими власниками облігацій", - говорить партнер консалтингової фірми Aequi-Libria (Люксембург) Карл Філіп Томас, що представляє групу кредиторів НАК. Також він заявив, що кредитори розраховують на своєчасну виплату піврічного купона за єврооблігаціями, яка повинна відбутися 29 вересня 2009 року (тобто сьогодні). Представник групи власників єврооблігацій наголосив, що це буде найкрасномовнішим підтвердженням бажання НАК знайти компроміс із власниками облігацій.
Тим часом прихований інтерес світових гравців до подальшої долі НАК і промовисте мовчання Росії у цьому питанні свідчать про те, що ставки вже зроблені. Якщо НАК вдасться вийти сухим із води, то уряд ще отримає шанс завершити реструктуризацію держкомпанії, щоб у майбутньому звести до мінімуму загрозу банкрутства.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас