ЄБРР пропонує збільшити капітал банку на 50% для подолання наслідків кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР пропонує збільшити капітал банку на 50% для подолання наслідків кризи

310
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) просить акціонерів, до числа яких входять уряди 60 країн, збільшити капітал організації на 50% або на 10 млрд євро, повідомляє Financial Times.
Збільшення капіталу має дозволити банку розширити кредитування і пом'якшити тим самим наслідки зменшення притоку приватних інвестицій в економіку країн колишнього комуністичного блоку, що сталося в результаті кризи.
В листі акціонерам глава ЄБРР Томас Міров відзначає, що, хоча економіка регіону і почала стабілізуватися, ще рано говорити про загальний розворот тенденції, про подолання наслідків кризи.
За словами Т.Мірова, при нинішньому рівні капіталу 20 млрд євро банку доведеться обмежити кредитування рівнем 8 млрд євро в 2009-2010 році і потім скоротити його до 6 млрд.
Тому він настійливо рекомендує акціонерам збільшити капітал на 10 млрд євро, що дозволить банку спрямовувати на кредитування в 2010-2015 рр. 9-10 млрд євро щороку, а в цілому - додатково виділити на це 20 млрд євро. З урахуванням мобілізації приватного капіталу загальна сума інвестицій може скласти в результаті 60 млрд євро.
На думку ЄБРР, перед регіоном стоїть серйозна проблема, пов'язана з необхідністю переходу від моделі розвитку, заснованої на припливі іноземного капіталу, до нової моделі, більшою мірою заснованої на внутрішніх ресурсах.
Хоча приплив капіталу в регіон і повинен відновитися, інвестори, як очікується, стануть більш вибірковими і обережними, а премії за ризик будуть вищими.
Ще не так давно, до початку кризи, США пропонували скоротити діяльність банку, вважаючи його місію зі створення ринкової економіки в Східній Європі виконаною. Проте після кризи Вашингтон виробив позитивніший погляд на міжнародні фінансові інститути, включаючи ЄБРР.
Як очікується, остаточне рішення про збільшення капіталу ЄБРР може бути прийнято на щорічних зборах керівників банку в Загребі в травні 2010 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас