"Ъ": Алкоголь можуть прибрати із звичайних магазинів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Алкоголь можуть прибрати із звичайних магазинів

1625
Голова комітету Верховної ради з питань аграрної політики і земельних ресурсів Микола Присяжнюк вчора зареєстрував законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про впорядкування роздрібної торгівлі алкогольними напоями і боротьбу з алкоголізмом". Документом пропонується продавати алкогольні напої тільки в спеціалізованих магазинах або "відділах, що мають окремий вхід". Продаж алкоголю в роздробі "разом з товарами широкого вжитку" пропонується заборонити.
Розміщення спеціалізованих магазинів також буде обмежене: забороняється їх відкриття на відстані менше 100 м від будівель органів місцевого самоврядування, держустанов і військових частин, а також менше 200 м від дитячих, навчальних, наукових закладів та установ охорони здоров'я. На зупинках громадського транспорту, вокзалах, в портах і аеропортах, а також в місцях організації масових заходів торгівлю алкоголем пропонується заборонити.
"Ці заходи направлені проти розповсюдження алкоголізму", - сказав Микола Присяжнюк. За його словами, практика продажу алкоголю через спеціалізовані магазини упроваджена в багатьох країнах Європи і в США. Роздрібні точки повинні перейти на нові правила торгівлі алкоголем після закінчення терміну дії ліцензій, але не пізніше ніж через рік після набирання чинності закону, наголошується в проекті. Зараз в Україні торгувати алкогольними напоями може будь-яка роздрібна точка, що має ліцензію Державної податкової адміністрації, сказав керівник юридичного департаменту ТД "Мегаполіс" (один з найбільших дистриб'юторів алкогольних напоїв в Україні) Геннадій Васюков. Ліцензія видається на рік магазинам площею не менше 21 кв. м, з окремим входом і касовим апаратом. Її вартість складає 8 тис. грн. на кожен касовий апарат для магазинів у містах і 500 грн. - в селах.
"У випадку схвалення ініціативи обсяг продажів алкогольних напоїв значно скоротиться", - вважає почесний президент корпорації "Олімп" Павло Климець. Як народний депутат, він не має наміру підтримувати законопроект, оскільки в разі його прийняття знизяться податкові надходження до бюджету. Так, в 2008 році, за даними Державної податкової адміністрації, надходження до бюджету від акцизного збору від продажу алкогольних напоїв склали 4,5 млрд грн. Гендиректор мережі "Пакко" Олег Мерченко відзначає, що обмеження продажів алкоголю означає також зниження товарообігу роздрібних мереж: "Через незручність відділи з алкоголем відвідуватиме менше покупців".
За оцінками пана Мерченка, обіг може знизитися на 5-6%. Роздрібний товарообіг в Україні торік склав 449,3 млрд грн. Не підтримує цю ініціативу і заступник голови комітету Верховної ради з питань податкової і митної політики Микола Круглов: "Схвалення цього проекту може призвести до переділу ринку торгівлі алкогольними напоями".
Альона Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас