Нацбанк валютними аукціонами зміцнив курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк валютними аукціонами зміцнив курс гривні

Валюта
2266
Зміцнення курсу гривні на міжбанківському валютному ринку є результатом дій регулятора, вважають експерти. Тільки не надовго: у жовтні прогнозують чергове підвищення курсу долара.
"Стабілізація на вітчизняному валютному ринку відбулася в основному завдяки аукціонам Національного банку України для юридичних осіб", - сказав радник голови правління Укргазбанку (Київ) Олександр Охріменко.
При цьому він відзначив, що різка девальвація гривні у вересні мала винятково спекулятивний характер.
"Зміцнення гривні наприкінці минулого тижня ще раз підтверджує висновок про те, що різка девальвація гривні у вересні мала винятково спекулятивний характер. Її можна було б уникнути, якби не були допущені помилки в процесі валютного регулювання. На жаль, подібні помилки вже були і наприкінці 2008-го, і на початку 2009 року", - сказав експерт.
Начальник управління грошових і валютних ринків ВіЕйБі Банку (Київ) Наталія Шишацька також відзначила роль валютних аукціонів Нацбанку в стабілізації курсової динаміки.
"Протягом останніх семи днів ми спостерігаємо невеликий тренд зі зміцнення національної валюти з 8,55 грн/$1 до 8,45 грн/$1. Швидше за все, це результат проведених НБУ валютних аукціонів за попередні два тижні, які знизили тиск на гривню. Курс зміцнюється, незважаючи на те, що минулого тижня був проведений лише один аукціон по доларах для фізичних осіб.
Це означає, що активна поведінка НБУ на ринку за попередні два тижні знизила попит на міжбанку, а також викликала позитивні психологічні очікування зміцнення національної валюти", - сказала вона.
"Дії НБУ щодо проведення валютних аукціонів дозволили ринку мати певні курсові орієнтири і стали ключовими для зміцнення гривні. НБУ як один із ключових операторів ринку, проводячи ці аукціони і вирівнюючи попит та пропозицію валюти, зможе ще більш активно впливати як на безготівковий, так і готівковий ринок.
Основним питанням тут будуть курси відсікання і обсяги валюти, що продається. Головне при цьому, щоб курси валюти, які будуть складатися виходячи з механізму, пропонованого Нацбанком з урахуванням тих обмежень, які він буде виставляти, відповідали складному ринку", - говорить директор казначейства банку "Хрещатик"(Київ) Олексій Козирєв.
Населення наситилося доларами
Аналітик блоку "Ринки капіталу" Альфа-Банку (Київ) Олександр Вєдєнєєв серед причин ревальвації гривні відзначив зниження попиту на інвалюту з боку населення, зменшення спекулятивного попиту, зростання пропозиції валюти з боку низки великих банків з іноземним капіталом, що продавали її для проведення запланованої до кінця року докапіталізації, а також очікування щодо стабільної пропозиції інвалюти за рахунок експортних надходжень від металургів і зернотрейдерів. За його оцінкою, крім того, позитивним сигналом для валютного ринку також стали високі шанси українських компаній на реструктуризацію зовнішньої заборгованості.
"На цей момент реструктуризовано близько 74% виплат за зовнішніми боргами, а за прогнозами МВФ цей показник може скласти близько 85%. Наприкінці минулого тижня з'явилося офіційне повідомлення з боку НАК "Нафтогаз України" про те, що компанія визначилася з умовами реструктуризації свого зовнішнього боргу.
Ця новина стала позитивним сигналом для валютного ринку, оскільки існуюча невизначеність щодо реструктуризації заборгованості створювала неясність із приводу обсягів відтоку іноземної валюти з України за рахунок виплат зовнішніх боргів", - пояснив експерт.
У жовтні долар почне рости
За оцінкою експертів, до кінця вересня значних курсових коливань не очікується, тоді як уже з жовтня попит на валюту може зрости.
"На жаль, зміцнення тимчасове. З початку жовтня попит на валюту знову почне зростати і курс долара буде вище позначки 8,5 грн/$1. Однак зміни курсу будуть не настільки значні, щоб можна було затівати валютні спекуляції", - сказав Охріменко.
За його словами, згідно з оптимістичним прогнозом, на поточному тижні курс гривні на міжбанківському валютному ринку складе 8,35-8,45 грн/$1, песимістичним - 8,4-8,6 грн/$1, а до кінця жовтня - 8,4-8,6 грн/$1 і 8,8-9 грн/$1 відповідно. Якщо найближчим часом тенденція щодо посилення долара до євро на світовому ринку збережеться, то курс євро буде близький до рівня 12,2 грн, інакше ціна євро буде наближатися до позначки 12,5 грн, сказав він.
За оцінкою експерта, головним фактором девальвації гривні залишається її надлишок на ринку.
"Якщо НБУ на поточному тижні продовжить проведення аукціонів із продажу доларів, то можна припустити, що ринковий курс зафіксується на позначці курсу відсікання аукціону", - вважає Шишацька.
Як сказав Козирєв, "виходячи із графіків погашення зовнішніх запозичень корпоративного і банківського сектора у вересні, а також проплат за енергоносії НАК "Нафтогаз України", вважаю, що значних стрибків курсу до кінця місяця не відбудеться. Швидше за все, курс безготівкового долара на міжбанківському валютному ринку до кінця місяця буде перебувати в межах 8,42-8,53 грн/$1. Деякі відхилення від цього "коридору" можливі, але вони будуть ситуативними і короткочасними".
За його оцінкою, на готівковому ринку до кінця вересня основні котирування будуть перебувати в межах 8,40-8,49 грн/$1 (купівля), 8,55-8,62 грн/$1 (продаж).
Як відзначив Козирєв, НБУ може бути основним гравцем, що впливає на курс гривні в жовтні.
"Якщо Нацбанк за допомогою валютних аукціонів буде гасити сплески ситуативного попиту на валюту, значних змін курсу не відбудеться", - резюмував експерт.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас