Оренда заміських будинків може подешевшати ще на 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда заміських будинків може подешевшати ще на 15%

Нерухомість
376
Попит на ринку оренди заміського житла впав не так значно, як в інших сегментах.
Однак із закінченням літнього сезону число охочих орендувати дачу помітно скоротилося, що може привести до зниження вартості оренди ще на 10-15%
Як в інших сегментах нерухомості, експерти відзначили дві тенденції на ринку заміських будинків у минулий літній сезон - різке збільшення пропозиції та стрімке падіння цін у доларовому еквіваленті. Якщо влітку минулого року в оренду пропонувалося порядку 3,5 тис. заміських об'єктів, то в цьому об'єднані бази ріелторських агентств нараховували вже близько 4-4,2 тис. пропозицій. Найбільше виросла в процентному співвідношенні пропозиція об'єктів бізнес- і економ+ класів, пише "Ділова Столиця".
Однак попит на ринку оренди заміського житла впав не так значно, як в інших сегментах. За інформацією директора відділу агентських послуг АН "Сітікон" Едуарда Бразаса, у порівнянні з минулим роком кількість угод скоротилася не більше ніж на 7-10%. Різкого падіння попиту вдалося уникнути через істотне зниження орендних ставок - у середньому по ринку ціни на оренду заміського житла подешевшали на 30-50%.
Так, мінімальна вартість оренди дач бюджетного сегмента скоротилася за підсумками сезону до 100 доларів на місяць проти 200 доларів рік тому, будинків класу економ - до 300 доларів на місяць проти 500 торік. Котеджів бізнес-класу - з 1,5 доларів до 1,2 тис. доларів на місяць, преміум-котеджів - з 5 тис. до 3 тис. доларів на місяць, а будинків із грифом делюкс - з 8 тис. до 5 тис. доларів.
Разом з тим, за даними провідного спеціаліста філії АН Park Lane "Миколаївський парк" Ірини Сологуб, протягом сезону 2009 року пустувати залишилися близько 20% запропонованих в оренду будинків. "Основними причинами, через які не зняли деякі об'єкти, була невідповідність ціни і якості, невдале місце розташування та відсутність упорядженої прибудинкової території", - говорить вона.
Незважаючи на скорочення доходів громадян, у цьому сезоні найбільшим попитом користувалися будинки площею 200-300 кв. м з меблями, наявністю всієї побутової техніки, упорядженою територією і гарною транспортною розв'язкою, які розташовані на обухівському, житомирському, одеському і варшавському напрямках. Як правило, їхня вартість становила 1,5-2 тис.доларів на місяць.
"Популярність саме середнього цінового сегмента пояснюється бажанням більшості клієнтів забезпечити комфортне перебування своєї сім'ї на свіжому повітрі, біля лісу або водойми, удалині від міського шуму", - пояснює п. Сологуб.
На даний момент на ринку залишився тільки сегмент довгострокової оренди. За словами аналітика компанії SV Development Сергія Костецького, зараз пропозиція скоротилася до 1,3 тис. будинків, з яких 500-600 уже здані на термін від півроку. Незалежний експерт ринку Ярослав Цуканов стверджує, що довгостроковою орендою заміського житла в основному цікавляться ті ж клієнти, які знімають апартаменти в самому центрі столиці - приїжджі топ-менеджери та іноземці.
"Житло в центрі і заміський будинок обходяться для орендарів приблизно в одну суму. Але якщо квартири знімають переважно самотні працівники, то будинки - сімейні, особливо іноземці, які звикли мати багато квадратних метрів на природі", - говорить він.
Вартість довгострокової оренди заміського житла, як правило, на 10-20% нижча, ніж у літній сезон. Однак пропозиція, яка залишиться вакантною ще один-два місяці, на думку фахівців, скине ще 10-15% від нинішніх цін.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас