ФДМ: "Азот-Сервіс" має повне право брати участь у приватизації ОПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ: "Азот-Сервіс" має повне право брати участь у приватизації ОПЗ

Фондовий ринок
389
ТОВ "Азот-Сервіс", дочірня компанія російського ВАТ "СИБУР Холдинг", має повне право брати участь у конкурсі з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), заявив агентству "Інтерфакс-Україна" заступник глави Фонду державного майна (ФДМ) України Олександр Потімков.
"Юридично з боку Фонду держмайна все бездоганно. Законодавче положення про заборону на участь у конкурсі компанії з часткою держави понад 25% поширюється тільки на резидентів. Обмеження в даному випадку у компаній, в яких є частка держави Україна", - сказав він.
При цьому Потімков відзначив, що в статутному капіталі "Азот-Сервісу" немає держчастки. Крім того, за його словами, визначення Окружного адміністративного суду Києва про припинення проведення конкурсу за позовом ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ Дніпропетровської обл.), винесено на вимогу того суб'єкта, котрий не бере участі в конкурсі.
"Дніпроазот" не є учасником конкурсу, він навіть заявки не подавав. Його власні інтереси як юридичної особи ніяк не порушені", - сказав Потімков.
Він також висловив упевненість в доцільності продажу ОПЗ. "Моя особиста думка - продавати треба, інакше це може закінчитися крупним міжнародним бізнес-скандалом. Потрібно було подавати списки раніше, а не тоді, коли почали надходити підтверджені платежами заявки учасників", - сказав він.
Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва 22 вересня прийняв визначення про припинення проведення конкурсу з продажу 99,567% акцій ОПЗ за позовом "Дніпроазоту". Цим визначенням суд також тимчасово заборонив допускати до участі в конкурсі російське ТОВ "Азот-Сервіс". "Дніпроазот" подав позов до суду у зв'язку з численними порушеннями, допущеними, на думку підприємства, в процесі приватизації ОПЗ, які не дозволили йому взяти в ній участь. Слухання справи по суті призначене на 7 жовтня.
Конкурс з продажу ОПЗ Фонд держмайна оголосив 15 липня цього року. Стартова ціна складає 4 млрд грн. Конкурс повинен відбутися 29 вересня.
Президент України Віктор Ющенко своїм указом 17 вересня припинив рішення уряду про приватизацію в 2009 році ОПЗ. Окрім того, Окружний адміністративний суд Києва того ж дня визначенням тимчасово припинив продаж ОПЗ як забезпечувальний захід за позовом ВАТ "Азот" (Черкаси).
Прем’єр Юлія Тимошенко заявила про продовження приватизації цього підприємства і намір провести конкурс у встановлені терміни, а 21 вересня стало відомо про відкликання позову "Азоту".
Заявки на купівлю ОПЗ в Антимонопольний комітет України подали 13 компаній, назви яких не розголошувалися. Проте заявки Фонду на участь у конкурсі подали тільки три компанії: ТОВ "Азот-Сервіс", ТОВ "Нортіма" і ТОВ "Фрунзе-Флора" (обидва - Україна).
Фонд 23 вересня знов заявив, що зараз юридичні перешкоди для проведення конкурсу відсутні.
ТОВ "Азот-Сервіс" є "дочкою" російського ВАТ "СИБУР Холдинг", який об'єднує 34 російські підприємства. Найбільшими акціонерами "СИБУР Холдингу" є ВАТ "Газпромбанк" - 70% "мінус" 1 акція і НПФ "Газфонд" - 25% "плюс" 1 акція.
ТОВ "Нортіма" в минулому році під час чергової спроби ФДМ продати ОПЗ представляла інтереси відомого українського бізнесмена Ігоря Коломойського, про що він сам і повідомив. І.Коломойський є співвласником "Дніпроазоту".
Право на контроль "Фрунзе-Флора" недавно отримала холдингова компанія групи "Енергетичний стандарт" Energy Standard Fund Ltd. (Кіпр) ще одного відомого бізнесмена - Костянтина Григоришина. Це підприємство було створено в 2005 році в числі інших ТОВ, утворених на базі непрофільних активів ВАТ "Сумське машинобудівне НВО ім. Фрунзе", що також входить до групи "Енергетичний стандарт".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас