"Ъ": Теплоелектростанції будуть змушені збільшити запаси палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Теплоелектростанції будуть змушені збільшити запаси палива

Енергетика
296
Рада Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) зобов'язала збільшити до жовтня незнижувані запаси вугілля антрацитової групи на складах семи теплових електростанцій з 140 тис. т до 200 тис. т. Рішення стосується Криворізької і Придніпровської (входять в "Дніпроенерго"), Старобешевської і Слов'янської ("Донбасенерго"), Трипільської і Зміївської ("Центренерго"), а також Луганської ("Східенерго") ТЕС. Якщо до 1 жовтня вони цього не зроблять, то будуть змушені перейти на мінімальний режим роботи або повністю зупинитися.
До цього року держава не регулювала закупівлі вугілля ТЕС. Але 21 вересня Нацкомісія регулювання електроенергетики видала наказ, за яким для проходження опалювального сезону компанії повинні мати запаси по 140 тис. т вугілля. А 23 вересня голова Мінпаливенерго Юрій Продан у листі раді ОРЕ запропонував збільшити цей показник до 300 тис. т (див. Ъ від 25 вересня). Представники генерацій, що були присутні на засіданні ради, говорять, що вимоги щодо запасів були знижені за пропозицією Мінпаливенерго.
"Заступник міністра Олег Бугаєв на засіданні повідомив, що на нараді в п'ятницю вранці у міністерстві вирішили, що 200 тис. т досить для стабільної роботи ТЕС", - розповів співрозмовник. Одержати коментарі Мінпаливенерго не вдалося: Юрій Продан, Олег Бугаєв і прес-секретар міністерства Фент Ді на телефонні дзвінки не відповідали.
Необхідності в настільки великих запасах вугілля в самих ТЕС нема, запевняє президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов. "У колишні роки для нормальної роботи підприємств в осінньо-зимовий період досить було близько 3 млн т вугілля на складах. А зараз споживання електроенергії в країні впало на 60-70 млн кВт•г на добу – до 430 млн кВт•г", - відзначає він. "Ми не працюємо заради створення запасу вугілля, це заморозило б кошти, - говорить голова правління 'Дніпроенерго' (50%+1 акція в держвласності) Юрій Бочкарьов. - Вугілля закупається залежно від необхідного вироблення електроенергії". За його оцінками, для закупівлі відсутніх обсягів вугілля компанії буде потрібно 35-40 млн грн.
На 1 вересня на складах ТЕС, за даними Мінпаливенерго, було 3,72 млн т вугілля. На Старобешевській ТЕС – 564,5 тис. т, Зміївській – 522,3 тис. т, Слов'янській – 401 тис. т, Трипільській – 392,3 тис. т, Придніпровській – 300 тис. т, Луганській – 199,3 тис. т, Криворізькій – 118 тис. т.
Ініціатива Мінпаливенерго пов'язана з "бажанням знайти покупців на антрацитову групу вугілля, профіцит якої спостерігається на ринку", вважає Юрій Бочкарьов. Таким чином, на думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Михайла Волинця (БЮТ), Кабмін поліпшить становище держшахт. Гендиректор ДП "Ровенькиантрацит" (найбільший у СНД добувач антрациту) Юрій Зюков говорить, що тільки на складах його підприємства назбиралося 150 тис. т вугілля на 80 млн грн. "Такі запаси востаннє були в 90-і роки, - підкреслює він. - За виробництво вугілля виплачені зарплата і податки, а вугілля лежить на землі. Потрібно зобов'язати енергетиків брати вугілля про запас".
Олександр Чорновалов, Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас