"Ъ": Невеликі банки обійшли великі за обсягами кредитування в гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Невеликі банки обійшли великі за обсягами кредитування в гривні

Валюта
1328
Активи більшості найбільших українських банків через кризу продовжують скорочуватися. Згідно з балансами банків на 1 вересня, у серпні портфелі гривневих кредитів з топ-13 банків збільшилися лише в Ощадбанку, ПУМБ, ОТП Банку, "Форуму" і ВТБ Банку. У сумі вони видали 1,007 млрд грн кредитів. В інших 8 найбільших банків гривневі портфелі скоротилися на 2,295 млрд грн (див. довідку). Незначно в цих установ збільшилися лише портфелі валютних кредитів. Найбільший приріст у євро показав Альфа-банк (6,48 млн євро), у доларах – Укрексімбанк ($50,18 млн), у рублях – Промінвестбанк (11,38 млн руб.).
Найбільше зниження обсягу виданих кредитів у серпні відбулося в Альфа-банку – на 2,75 млрд грн, з яких 1,5 млрд грн припало на повернення гривневих позик. Учора в Альфа-банку не змогли пояснити, які клієнти різко погасили кредити, відзначивши, що це не перешкодило банку одержати позитивний фінансовий результат за підсумками останнього місяця літа (80,99 млн грн).
Результати роботи найбільших кредитних установ здивували банкірів. Якщо гривневі портфелі 13 банків, які тримають 62,5% активів банківської системи, знизилися на 1,288 млрд грн, а розмір гривневих позик усіх 184 працюючих у країні банків зменшився на 159,8 млн грн, то решта 171 банк повинен був видати 1,128 млрд грн кредитів.
"Найбільші банки, які глибоко пішли в роздріб і активно росли попередні два роки, одержали багато неповернень і скорочують портфелі, - відзначив заступник голови правління одного з великих банків. - Вони втрачають клієнтів, а на ринку активно працюють невеликі банки з іноземним капіталом, які ще мають достатнє фондування". Банкіри говорять, що портфелі дрібних банків з українським капіталом практично не ростуть. "Зараз мало кому можна видати кредити, перекредитуватися можуть в основному існуючі клієнти", - сказав в. о. заступника голови правління банку "ТК Кредит" Максим Гриценко.
Збільшення обсягів гривневих позик банками, що не входять у топ-13, банкіри пояснюють перекредитуванням валютних позик. "Кілька банків мали проблеми із блокуванням рахунків в американських банках і вони вирішили їх, знявши валюту. Але в них було достатньо гривні, яку вони направили на кредитування", - говорить один з банкірів.
Відновити кредитування банки можуть за рахунок продажу факторинговим компаніям своїх проблемних портфелів. "Закон 1617-VI, прийнятий у липні депутатами, дозволяє банкам списати з балансу кредити, які не працюють, - підкреслила в. о. голови правління Індекс-Банку Євгенія Чемерис. - У такий спосіб банки можуть зменшити резерви і, виконуючи нормативи НБУ, направити гроші на видачу кредитів платоспроможним позичальникам. Нові кредити дозволять заробити прибуток, тоді як старі – роздмухували баланси". Але високі ставки за гривневими кредитами будуть стримувати зростання кредитування в національній валюті, у той час як валютний кредити середньому бізнесу і населенню банки практично не видають, відзначає пані Чемерис.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас