Горілка не допомогла бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Горілка не допомогла бюджету

Казна та Політика
1084
У розпорядження "Дела" потрапили дані про виробництво і реалізацію горілки в липні. Це був перший місяць після підвищення акцизів на етиловий спирт і лікеро-горілчані вироби. Їхній розмір починаючи із другого півріччя збільшився на 58% - до 34 грн. за літр.
У результаті посилення фіскального тиску виробництво горілки в липні скоротилося на 77%, а реалізація продукту на внутрішній ринок упала на 81% у порівнянні з попереднім місяцем. За оперативними даними асоціації "Укргорілка", у серпні випуск лікеро-горілчаних виробів продовжував знижуватися. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року зафіксоване майже дворазове падіння. Більше того, якщо в першому півріччі 2009 року діяльність з виробництва лікеро-горілчаної продукції здійснювало 61 підприємство, то до серпня їх число скоротилося до 34.
За даними ДПАУ, середньомісячні надходження в бюджет від акцизу на спирт у липні-серпні склали близько 284 млн. грн., що на 37 млн. грн. менше від середньомісячних надходжень у першому півріччі цього року.
За російським сценарієм
Директор з правових питань лікеро-горілчаного заводу "Хортиця" Геннадій Васюков визнає, що після липневого стрибка акцизів "ринок значно просів". "Якщо акцизи підвищать цього року ще раз, уже під кінець року результатом стане повна тінізація ринку", - каже фахівець.
Побоювання виробників викликані тим, що деякі депутати пропонують знову підвищити акцизи. Так, недавно член фракції БЮТ Олег Ляшко запропонував підняти акцизний збір на спирт до 50 грн.
Такий крок, на думку виробників, може привести до серії банкрутств горілчаних компаній, оскільки збільшення ставки акцизного збору на спирт до 34 грн. за літр уже привело до різкого падіння виробництва.
"Збільшення ставки акцизного збору до 50 грн. знищить легальну вітчизняну галузь, яка, до речі, торік заплатила більше 3,5 млрд. грн. у бюджет України. А зупинка заводів найбільших виробників приведе до хаосу в економіці: банки не зможуть повернути кредитні гроші, значно скоротиться рекламний ринок, у спиртзаводів зменшаться обсяги збуту спирту, а це у свою чергу обрушить ринок зерна, на яке ціни цього року і так невисокі", - прогнозує генеральний директор компанії "Союз-Віктан" Андрій Охлопков.
Експерти ринку вважають: зараз велика ймовірність того, що Україна повторить шлях Росії, де в результаті підвищення акцизів і жорсткості кредитних вимог банків зазнали краху кілька провідних виробників: "Веда", "Ост-алко", "Ливиз" та інші.
Банківська діра
Кредитні портфелі найбільших алкогольних виробників зараз становлять по $150-200 млн. Девальвація гривні збільшила податкове навантаження практично вдвічі і позбавила компанії можливості залучати нові кредити. За словами власників горілчаних компаній, залучити нове фінансування неможливо. А ставки по існуючих валютних кредитах виросли в 1,5 рази - наприклад, по доларових кредитах з 8-10% до 14-16%.
При цьому банки відмовилися у свій час перевести валютні кредити в гривню. Також посилили умови застави, особливо у випадку, коли заставою є нерухомість, що значно подешевшала. "Нове кредитування практично зупинилося. Компанії кредитуються в рамках раніше виділених кредитних ліній, і в більшості випадків максимум, що вдається, це продовжити існуючі кредити на колишніх умовах", - констатує Геннадій Васюков.
Зі збільшенням акцизу компаніям потрібно більше обігових коштів, які, як підтверджує голова правління УкрСиббанку Сергій Наумов, банки не можуть їм надати. "Зрослі платежі по акцизах поставлять під сумнів обслуговування кредитів горілчаними компаніями", - згодний голова правління ОТП-Банку Дмитро Зіньков. За його словами, зараз банки не зможуть збільшити кредитування якоїсь галузі.
Ті ж банки, які мають у своєму розпорядженні достатні ресурси, нерідко проводять показово жорстку політику стосовно кредитованих алкогольних компаній. Наприклад, у результаті корпоративного конфлікту на коньячному заводі "Таврія" 95% акцій підприємства відійшли банку "Південний" у рахунок боргів. Цілком можливо, допускають оператори ринку, що те, що трапилося, стане прецедентом і в найближчому майбутньому відбудуться інші поглинання великих алкогольних гравців банками-кредиторами.
Поки банки воліють не говорити про цей сценарій. Так, на запитання "Дела", чи зажадає банк від позичальників - алкогольних компаній дострокового погашення кредитів, Дмитро Зіньков відповів негативно і заявив, що це означає поставити виробників алкоголю на коліна.
З 1 липня, відповідно до прийнятого 31 березня поточного року закону, в Україні підвищені ставки акцизу на етиловий спирт і лікеро-горілчані вироби на 58% - до 34 грн./літр 100%-вого спирту. Закон також уводить щорічну індексацію акцизних ставок на рівень інфляції вже з 2010 року, а не з 2012-го, як передбачалося раніше.
Інна Михайловська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас