Жертвами кризи стануть долар і геополітичне панування Заходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жертвами кризи стануть долар і геополітичне панування Заходу

Валюта
9336
Незалежно від того, що відбувається на саміті G20, епоха західного панування добігає кінця. Про це пише Daily Telegraph.
Деколи для відновлення в світі здорового глузду і рівноваги потрібна криза, і це повною мірою стосується дисбалансу торгівлі і капіталу, які, на думку деяких експертів, є корінною причиною нинішньої фінансової кризи.
Для економічних пуристів зміни, що відбуваються сьогодні у сфері попиту і торгівлі, неминучі, необхідні і навіть бажані. Але так чи інакше, довгочасними жертвами цих змін, найімовірніше, стануть статус долара і геополітичне панування Заходу.
Майже непоміченим наслідком економічного спаду є те, що дисбаланси в торгівлі і потоках капіталу мимоволі коригуються через зниження попиту в колись марнотратних споживчих державах.
Надлишок поточних рахунків Китаю, Німеччини та Японії зменшуються, так само як і дефіцити великих споживачів, перш за все США, але також Британії та Іспанії. Основним питанням, яке стоїть перед учасниками саміту G20, є не бонуси банкірів і не фінансове регулювання, а можливість використовувати цю корекцію для створення збалансованішої глобальної економіки.
Вимушена зміна поведінки сталася в країнах, що мають дефіцити, де, незважаючи на масштабну підтримку, надану фінансовим системам, як і раніше, відчувається брак кредитів і зростає схильність до економії. Ці два чинники, які обмежують попит, найближчим часом не зміняться.
Це, у свою чергу, змушує змінити поведінку країни, що мають надлишки. Експортери вже не можуть розраховувати на марнотратних сусідів, які купували їхню продукцію в минулому. В результаті їм доводиться стимулювати внутрішній попит. Найбільш вражаючі результати видно в Китаї, де роздрібні продажі в серпні зросли на 15,4%.
Проблемою для економік, що розвиваються, таких як Китай, є те, що за схильністю експортувати і робити заощадження стоїть відсутність соціальної страхувальної сітки у поєднанні зі спадщиною політики "одна сім'я - одне дитя", через яку велика група населення не може розраховувати на підтримку в старості. Крім того, заробітки багатьох китайців не дозволяють їм купувати товари, які вони виробляють, тому країна експортує надлишки й накопичує доходи від експорту.
Але навіть у Китаї темпи зростання середнього класу неспинно збільшуються. У будь-якому випадку, країна вже не може сподіватися, що американські споживачі забезпечать їй економічне зростання і зайнятість. Їй потрібна нова модель економічного зростання, і врешті-решт Китаю доведеться прийняти принцип Генрі Форда - якщо держава хоче мати стабільний ринок для своєї продукції, вона мусить платити працівникам достатньо, щоб вони могли купувати її.
Ці тенденції, що виникли до кризи, але прискорені нею, зрештою змусять світ відмовитися від долара як резервної валюти. Коли Китай стане господарем своєї економічної долі, почне більше витрачати і робити менше заощаджень, зменшиться готовність тримати доларові активи і підкорятися внутрішнім пріоритетам американської монетарної політики.
Все це станеться не відразу. Американське споживання, навіть у його нинішньому стані, все одно значно більше, ніж у всіх разом узятих країнах, які мають надлишки. І все ж правління долара як панівної глобальної валюти, без сумніву, наближається до кінця.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас