Сбербанк може продати частку в Opel ЗЕБу і ГАЗу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сбербанк може продати частку в Opel ЗЕБу і ГАЗу

Фондовий ринок
186
Сбербанк РФ може продати свою частку в Opel державному Зовнішекономбанку, якщо не зможе знайти індустріального партнера.
Як заявив президент Сбербанку Герман Греф, така можливість закладена в умовах угоди про придбання німецького автовиробника канадською Magna і російським Сбербанком.
На початку вересня рада директорів General Motors погодилася продати канадській Magna і Сбербанку 55% акцій Opel, зберігши за GM 35 відсотків німецької компанії. Ще 10% будуть у співробітників Opel.
"Ми не розглядаємо цю інвестицію як стратегічну. Після формування на стороні Росії стійкого індустріального партнера за угодою ми будемо готові цей пакет продати йому. Відповідно до умов угоди, ми маємо право пакет акцій продати без узгодження з партнерами по угоді компанії ГАЗ і Зовнішекономбанку", - сказав Греф.
"Ми, звичайно, насамперед, зацікавлені в тому, щоб пакет перейшов до рук індустріального партнера. Після завершення угоди ми почнемо активно займатися створенням цього партнера на території Росії. Опція, яка, в принципі, може бути використана: якщо будуть якісь проблеми, якщо ми не знайдемо індустріального інвестора, пакет може дістатися ЗЕБу - така можливість закладена".
Він уточнив, що за умовами угоди Сбербанк не обмежений в термінах щодо пошуку індустріального партнера.
Раніше Греф говорив, що в рамках операції з Opel вважає за можливе залучити як партнера АвтоВАЗ, зокрема, співпрацюватиме у виробництві автокомпонентів. Президент АвтоВАЗу Ігор Комаров говорив, що сподівається отримати доступ до технологій Opel.
З формальної точки зору, сказав Греф, проблем для закриття угоди з Opel немає, і Сбербанк готовий надати всі необхідні пояснення та документи Єврокомісії, щоб зняти сумніви європейських колег щодо продажу автозаводу.
"Поки формальних проблем для закриття угоди немає, але, звичайно, дуже важливою є ситуація, пов'язана із зацікавленістю до цієї операції з боку Єврокомісії. Я гадаю, що на користь всіх якнайшвидше завершити цю угоду. Треба, насамперед, думати всім - і політикам, і виробникам - про те, щоб якнайшвидше почати займатися реальним управлінням Opel. Це необхідно для створення стійкої фінансової ситуації на підприємстві та ліквідації того складного становища, в якому воно зараз є", - сказав Греф.
Греф вважає, що без скорочень, які торкнуться 10 500 осіб, не обійтися. "Були оголошені плани щодо скорочення, ми з цими планами йшли, вони були в нашому бізнес-плані. Ми погоджували це з представниками трудових колективів, ці пропозиції акцептувалися й урядовими органами. Тепер настав дуже складний період, коли це повинно реалізовуватися. Зробити це необхідно, це повинно бути зроблено, інакше у компанії просто немає шансів жити", - сказав глава Сбербанку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас