Тимошенко: Уряд не допустить дефолту "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Уряд не допустить дефолту "Нафтогазу"

Фондовий ринок
228
Уряд реструктуризує борг НАК "Нафтогаз України" і не допустить дефолту компанії.
Про це прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила під час прямого ефіру на телеканалі "Україна", повідомляє прес-служба Кабміну.
"Сьогодні я, як прем"єр-міністр, займаюсь реструктуризацією цього боргу, щоб врятувати НАК "Нафтогаз" і Україну, і скажу вам - дефолту ми ніколи не допустимо, ми реструктуризуємо цей борг і покажемо, як потрібно правильного господарювати і більше країна таких боргів брати не буде", - запевнила вона.
Тимошенко підкреслила, що уряду сьогодні доводиться розраховуватися за запозичення "Нафтогазу", які були зроблені при попередньому уряді, коли фінансово-економічна ситуація в країні була спокійною, а сьогодні ці борги потрібно віддавати в умовах кризи. "І ми сьогодні як влада, як уряд розгрібаємо ці борги, і ми домовилися з усіма компаніями, що ми будемо поступово, по графіку гасити борги", - зауважила Тимошенко.
Нагадаємо, як повідомив вчора міністр палива та енергетики Юрій Продан, уряд очікує, що протягом 20 днів утримувачами єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" буде ухвалено рішення про реструктуризацію платежів. За його словами, всі необхідні переговори з утримувачами великих пакетів єврооблігацій "Нафтогаза" вже проведені. "Їм зроблені дуже серйозні аргументовані пропозиції по реструктуризації. І ми чекаємо, що протягом 20 днів буде прийнято рішення", - сказав Продан. Він також відзначив, що таким чином дефолту НАК "Нафтогаз України" не відбудеться.
Міністр також припустив, що повідомлення міжнародного агенства Fitch Ratings про зниження рейтингу НАК "Нафтогаз України" пов'язано з очікуваннями виплат по єврооблігаціях, які заплановані на 30 вересня ц.р.
Як повідомлялося, 24 вересня ц.р. НАК запропонувала кредиторам реструктуризувати борг по єврооблігаціях на 500 млн дол. на 5 років. Цінні папери з прибутковістю 8,125% з погашенням 30 вересня 2009 р. запропоновано поміняти на нові гарантовані державою з терміном погашення в 2014 р. і прибутковістю 9,5%.
У той же день міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента в іноземній і національній валюті НАК з СС до С. Прогноз по рейтингу - негативний. Агентство також знизило пріоритетний незабезпечений рейтинг єврооблігацій НАК "Нафтогаз" на 500 млн дол. з погашенням у вересні 2009 р. з СС до С. Рейтинг поворотності активів по облігаціях - RR4.
"Нафтогаз України" 30 вересня 2009 р. повинен погасити 500 млн дол. по п'ятирічних евробондах, випущеним в 2004 р., проте компанія має намір реструктуризувати цей борг, як й інші платежі ще на 1,1 млрд дол.
У свою чергу уряд України дозволив Міністерству фінансів видати державну гарантію по зобов'язаннях компанії у разі домовленостей з кредиторами.
Втім, на думку експертів, ризик дефолту "Нафтогаза" залишається, оскільки немає реальних джерел для фінансування виплати боргів компанії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас