Волатильність ринку акцій РФ наприкінці тижня зросла через різнополярну статистику в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Волатильність ринку акцій РФ наприкінці тижня зросла через різнополярну статистику в США

Фондовий ринок
179
Волатильність російського ринку акцій наприкінці тижня зросла через різнополярну статистику в США: за підсумками торгів у п'ятницю індекси і ліквідні папери продемонстрували змішану динаміку.
Індекс ММВБ виріс до 1187,86 пункту (+0,9%), індекс РТС знизився до 1225,29 пункту (-1,36%), вартість більшості "фішок" на біржах змінилася в межах 0,1-3,2%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився до базового активу на 14,4 пункти, що говорить про помірковано негативні настрої спекулянтів.
За тиждень індекс ММВБ знизився на 1,7%, індекс РТС втратив 1,6%.
У п'ятницю зросли акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+0,4% на ФБ ММВБ), "Лукойла" (РТС: LKOH) (+1,5%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+3,2%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+0,8%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+0,3%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+2,4%).
Подешевшали папери ВТБ (РТС: VTBR) (-0,2% й -8,6% у РТС), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-1,5%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,04%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-0,8%).
Фінзвіт "Полюса" за перше півріччя 2009 року за стандартами IFRS виявився на рівні прогнозів: чистий прибуток знизився майже на 7% і склав $150,013 млн, експерти прогнозували прибуток у середньому на рівні $152,2 млн. У той же час раніше повідомлялося, що чистий прибуток "Полюса" за перше півріччя 2008 року становив $132,4 млн (у звіті, опублікованому в п'ятницю - $160,887 млн). Відповідно, більшість аналітиків очікували зростання прибутку, а не зниження.
Європейські індекси до вечора п'ятниці додали в межах 0,5%, американські індекси до 18:45 знизилися на 0,1-0,5%, нафта скорегувалася вгору після падіння напередодні на статданих зі США.
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на листопад до 18:45 у п'ятницю склала $66,13 за барель (+0,4%), у четвер ціна впала на $3,08 (-4,5%).
Економічна статистика, що вийшла в США в п'ятницю виявилася різнополярною, що додало волатильності російському ринку акцій.
Так, індекс ММВБ опускався нижче 1180 пунктів на даних за обсягом замовлень на товари тривалого вжитку за серпень (замовлення знизилися на рекордні із січня 2,4% при прогнозах зростання на 0,4%), після чого повернулися в межі 1190 пунктів на даних з довірі споживачів за вересень (індекс довіри виріс до 73,5 пункту, очікувалося зростання до 70,5 пункту). Негативними виявилися дані з продажів новобудов у США в серпні - продажі зросли на 0,7% при прогнозах підвищення на 1,6%.
Інвестори очікують новин із саміту "великої двадцятки" (G20), де, можливо, будуть прийняті свіжі рішення для швидкого виходу світової економіки з рецесії. Як повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на представника президента США в G20 Майкла Фромана, країни G20 на саміті в п'ятницю в Піттсбургу близькі до єдиного рішення щодо обмеження банківських бонусів і стримуванні ризиків, які сприяли формуванню світової фінансової кризи. Готується також рамкове рішення щодо обсягів банківського капіталу, які будуть вважатися достатніми для здійснення стабільної діяльності.
За оцінкою аналітика ІФК "Алемар" Василя Конузіна, після необхідного "кровопускання" фондові ринки почнуть відновлення, черпаючи підтримку в ліквідності й позитивних очікуваннях відносно прийдешніх публікацій корпоративної звітності американських компаній. "З урахуванням корекції в цінах на нафту, перспективами на сьогодні володіють акції несировинних компаній: енергетика і телекомунікації. В останньому випадку новини, що з'являються, про амбіції "Зв’язокінвесту" можуть піти на користь акціям МРК, через які міноритарії можуть увійти до створюваного телекомунікаційного гіганта, що, як виявилося, не виключає можливості альянсу з одним із представників "великої стільникової трійки", - відзначає експерт.
На думку аналітика ІФК "Метрополь" Дмитра Дзюби, тиск на нафту роблять дані зі споживання сировини: попит на нафтопродукти в цілому минулого тижня скоротився на 3,2 млн барелів у порівнянні з попереднім. Тим часом у середньочасній перспективі ціна на нафту, очевидно, буде підтримуватися за рахунок збереження високої пропозиції ліквідності з боку центробанків. Зокрема, за підсумками нещодавнього засідання Федеральна резервна система (ФРС) США заявила про намір продовжити викуп іпотечних заставних і облігацій іпотечних агентств у першому кварталі наступного року, у той час як раніше очікувалося, що програма завершиться вже цього року. У рамках цього рішення ФРС може витратити ще близько $650 млрд на придбання активів, відзначає аналітик.
Менш оптимістично налаштована аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна, що вказує на те, що ціни на нафту демонструють негативні сигнали в перспективі наступного місяця. Незважаючи на помірні сигнали індикаторів при наявності підтримки на рівні $66 за барель WTI, підтримка в межах $70 за барель все-таки не встояла, що є негативним сигналом. При продовженні негативної динаміки першою метою зниження стане позначка $60, далі - $50-55. Найближча підтримка за індексом ММВБ розташована на рівні 1150 пунктів, опір - 1210 пунктів, вважає аналітик.
За словами аналітика Промзв’язокбанку (РТС: PRSB) Олега Шагова, траєкторія руху російських індексів на тижні виявилася "досить мудрою і чимсь нагадувала звивистий біг зайців у фінансовому тумані під шепіт дубів-чаклунів".
Незважаючи на різке зниження цін на нафту, що втратили за тиждень близько 7%, і розмови про те, що ФРС США в перспективі, можливо, буде потрібно агресивне згортання стимулюючих програм, на російському фондовому ринку агресивних продажів не відзначалося. Оптимізм вітчизняних інвесторів, очевидно, базувався на упередженні, що можливо, не все буде так добре, але однозначно не буде погано, ринок досяг дна і готовий до зростання. Тому підвищеним попитом минулого тижня на корпоративних новинах користувалися акції "другого ешелону", а в аутсайдерах виявився нафтогазовий сектор, де продажі були спровоковані падінням світових цін на нафту.
Лідером зростання став сектор електроенергетики на тлі повідомлень про те, що в європейській частині РФ і на Уралі планове електроспоживання за тиждень зросло на 12,2%. Фаворитами зростання в цьому секторі виявилися акції "Енел-огк-5" (РТС: OGKE) і "ФСК ЄЕС" (РТС: FEES), які додали в ціні за тиждень більш ніж 10% завдяки корпоративним новинам. Зокрема, "Енел-огк-5" опублікувала сильний фінансовий звіт, а "ФСК ЄЕС" затвердила план заходів щодо переходу компанії на нову систему тарифного регулювання, відзначає Шагов.
Аналітик ІК "Фінанс-Інвест" Станіслав Савінов вважає, що після нетривалого оптимізму ринок все-таки направиться на тестування лінії середньочасного висхідного тренду і його разворотної крапки, яка розташовалася на 1165 пунктах за індексом ММВБ.
"ФРС продовжила рухатися у фарватері згортання програм кількісного пом'якшення економіки, скоротивши масштаб програм TAF і TSLF. До того ж монетарною владою розглядається можливість початку вилучення ліквідності за допомогою угод на відкритому ринку із залученням коштів фондів грошового ринку. Погіршує ситуацію Кевін Ворш, представник ФРС, який в інтерв'ю WSJ відзначив, що регулятору необхідно раніше приступати до завершення програм стимулювання економіки", - відзначив аналітик.
"Крім того, зміцнюється ієна, що свідчить про згортання операцій carry trade. Ціни на нафту стоять уже поблизу $66 за барель, що серйозно б'є в інвестиційно привабливіть російського ринку акцій. Від підсумків зустрічі країн лідерів G20 якихось приємних сюрпризів чекати навряд чи варто", - вважає Савінов.
Індекси в США напередодні впали через зниження продажів житла в країні й скорочення деяких екстрених програм кредитування Федеральною резервною системою. Нафта подешевіла до мінімуму за місяць на тлі зміцнення курсу долара, US Treasuries ідуть на підвищення.
Продажі будинків на вторинному ринку житла в США в серпні несподівано знизилися на 2,7% - до 5,1 млн будинків у річному вирахуванні, експерти очікували зростання на 2,1% - до 5,35 млн.
ФРС США мотивувала рішення щодо скорочення деяких програм кредитування, введених нею в екстреному порядку в умовах кризи, "триваючим поліпшенням" ситуації на фінансових ринках.
Зокрема, американський ЦБ скоротить обсяг коштів, які будуть пропонуватися банкам на чергових аукціонах у рамках програми короткочасного фінансування (Term Auction Facility, TAF) у жовтні, а потім у листопаді й грудні. ФРС також скоротить у жовтні обсяг кредитування облігаціями (Term Securities Lending Facility, TSLF).
На азіатських ринках у п'ятницю відзначалося зниження через слабкі статдані про ринок житла США і рекордну допемісію Nomura обсягом $5,6 млрд, повідомило агентство Bloomberg.
Передбачалося, що падіння вартості акцій Nomura на торгах у п'ятницю буде найбільш різким з 1974 року і досягне встановленого денного ліміту (16%), але торги паперами брокера були припинені, тому що кількість пропозицій про продаж значно перевищила кількість пропозицій про купівлю.
Компанія розміщує близько 800 млн акцій у Японії і за кордоном, що дорівнює приблизно 30% всіх її випущених і акцій, що перебувають в обігу. Угода пройде з 13 по 15 жовтня. Основний обсяг виручених коштів піде на розширення операцій у США, однак частина грошей буде витрачена на розвиток бізнесу компанії в Європі й Азії.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у п'ятницю лідерами зростання виступили акції "Групи компаній ПІК" (РТС: PIKK) (+29,7% і +18,2% у РТС - до $3,19), "Распадської" (РТС: RASP) (+9,6%), "Белона" (+7,5%), ТГК-1 (РТС: TGKA) (+5,8%).
Напередодні Deutsche Bank підвищив прогнозну вартість глобальних депозитарних розписок (GDR) "Піка" на 8% - з $3,6 до $3,9 за штуку, рекомендація "купувати" для цих паперів залишилася без зміни.
Підтримку акціям "Распадської" надав звіт за перше півріччя з МСФО, що виявився кращим за очікування. Компанія завершила півріччя із чистим збитком в $11 млн, експерти очікували збитку в середньому $19 млн.
Упали акції "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-7,7%), "Іркутськенерго" (РТС: IRGZ) (-3,1%), ОГК-5 (-2,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $14,15 млн, у секції RTS Standard оберт досяг $340,55 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 70,67 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 29,09 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас