Експерт: Шанси "Нафтогазу" на реструктуризацію євробондів підвищить своєчасна оплата купону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Шанси "Нафтогазу" на реструктуризацію євробондів підвищить своєчасна оплата купону

Енергетика
138
Шанси "Нафтогазу України" на реструктуризацію євробондів на 500 млн дол. підвищить своєчасна оплата останнього процентного купону. Таку думку висловив аналітик Renaissance Capital Петер Грішин.
"Ми вважаємо, що власники акцій, які проводили активну політику проти реструктуризації, побачать, що підтримка будь-яких конфронтаційних настроїв відносно позичальника серед інших інвесторів зникне разом з бажанням відкинути першу пропозицію і торгуватися щодо кращих умов", - сказав експерт. "На наш погляд, не голосувати на підтримку (цієї пропозиції) простого ірраціонально. Ми вважаємо, що шанси "Нафтогазу" отримати хорошу підтримку будуть особливо високими в тому випадку, якщо буде своєчасно сплачений останній купон", - відзначив він.
"Нафтогаз України" нарешті оприлюднив офіційне запрошення взяти участь в трансакції з управління заборгованістю компанії, яка включає бонди з датою виплати у вересні 2009 року і двосторонні боргові зобов'язання на суму 1,65 млрд дол. В цілому, головні характеристики обміну бондів виявилися досить наближені до умов, про які вже говорили на ринку", - відзначив представник Commerzbank Луїс Коста. За його словами, "найважливіше те, що нові бонди матимуть безповоротну суверенну гарантію Кабінету міністрів України, надану міністром фінансів".
"Це ключове поліпшення кредитних умов, якого вимагали провідні власники бондів, ключовий атрибут в потенційно прийнятній пропозиції з управління зобов'язаннями. Хоча наші оціночні розрахунки до цих пір указують на дуже щільні рівні щодо нової бондовогї пропозиції відносно кривої українських суверенних паперів", - додав експерт. "Ми вважаємо, що купон в 9,5% з п'ятирічним збільшенням терміну являє собою побічний продукт зворотного опитування, який компанія провела серед провідних власників бонду (включаючи Corlblow). Але, незважаючи на все вищесказане, побоювання щодо технічного дефолту залишаються. Це може бути вирішено наступного тижня комітетом визначення кредитної події", - сказав він.
На думку експертів UBS Investment Research, якщо кредитори до 8 жовтня погодяться на пропозицію "Нафтогазу" про обмін старих бондів на нові з терміном погашення у вересні 2014 р., вони нічого не втрачають. "Ті, хто погодяться з пропозицією між 9 і 25 жовтня, втрачають 5 відсотків від наявної суми заборгованості. Остаточна резолюція власників бондів повинна бути оприлюднена 19 жовтня", - відзначили в компанії. "Ми не бачимо можливості матеріального зростання ціни на бонди "Нафтогазу". Тому ми чекаємо, що оцінка нових євробондів "Нафтогазу" на вторинному ринку буде дуже близькою до оцінки євробондів UKRAIN'13. Ми вважаємо, що ймовірність зростання ціни для потенційних покупців євробондів NAFTO'09 є дуже незначною", - відзначає компанія.
"Одночасно, ми також не бачимо негативного впливу нових цінних паперів "Нафтогазу" на існуючу криву українських суверенних євробондів. Ми також розуміємо, що додаткові 1,1 млрд існуючої заборгованості компанії будуть обміняні таким же чином що і євробонди, консолідуючи всю заборгованість в єдине боргове зобов'язання, яке матиме перевагу суверенної гарантії і вищу ліквідність на вторинному ринку. Тому ми вважаємо, що ймовірність вдалого завершення обміну згідно з заявленим графіком є високою", - підкреслили в UBS Investment Research.
Компанія вважає, що "повернена вартість для існуючих власників бондів, які хочуть позбутися від своїх внесків в NAFTO'09 на вторинному ринку, після обміну євробондів буде вищою в порівнянні з сумами, які вони могли б отримати вимагаючи виплати за дефолтними зобов'язаннями". "Ми залишаємо незмінною нашу рекомендацію 2009 року щодо цінних паперів "Нафтогазу" - "продовжувати утримувати", - відзначає компанія.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас