Вкладники розривають спілки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники розривають спілки

Кредит&Депозит
1452
Держфінпослуг вчора повідомила про падіння ринку кредитних спілок у I півріччі. У зв'язку з панічними настроями в банківському секторі за півроку вкладники вилучили з рахунків понад 800 млн грн. Учасники ринку впевнені, що якщо Нацбанк не підтримає їх рефінансуванням, то до кінця року на ринку станеться серія банкрутств.
Сповільнення темпів зростання ринку кредитних спілок (КС) в 2008 році змінилося його різким падінням у поточному. Якщо в I півріччі минулого року обсяг виданих кредитів склав 5,376 млрд грн. (зростання на 19,2% відносно аналогічного періоду 2007 року), то в поточному - 4,121 млрд грн. (падіння на 1,25 млрд грн., або 26%), повідомила вчора Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг.
При цьому сумарний обсяг коштів, розміщених на депозитах в КС, зменшився на 825 млн грн. (-21%) - до 3,122 млрд грн. - рівнів початку 2007 року. В той же час число учасників спілок, що мають депозити на рахунках КС, зменшилося на 22,8% - до 124 тис. осіб. Активи 705 спілок впали на 23,9% - до 4,618 млрд грн. Всього на кінець II кварталу було зареєстровано 821 установу.
Основною причиною падіння ринку його учасники називають підривання довіри до фінансових установ з боку банків. "Якщо раніше учасники переукладали депозитні договори, то зараз вони все частіше вилучають кошти, побоюючись за їх збереження", - сказала голова правління КС "Освіта" Анастасія Дука. Вона відзначає, що в більшості випадків громадяни направляють вилучені з КС кошти на купівлю валюти: "Спілкам займатися валютними вкладами не можна, тому в порівнянні з банками ми десь втрачаємо".
Допомогти кредитним спілкам стабілізувати ситуацію може Національний банк шляхом видачі коштів рефінансування. Ще на початку липня Держфінпослуг спільно з профільними асоціаціями КС звернулася до Кабміну, Верховної ради та НБУ з проханням виділити на рефінансування спілок 0,5-1 млрд грн. За інформацією Комерсант-Україна, після цього Нацбанк попросив Держфінпослуг перевірити, чи достатньо у КС активів, які могли б виступити заставою.
Продовжувати роботу за рахунок власного капіталу КС зможуть недовго. У I півріччі капітал спілок впав на 32,9% - до 1,149 млрд грн. Голова наглядової ради КС "Перше кредитне товариство" Андрій Азаров вважає, що якщо Нацбанк не проведе рефінансування спілок, то незабаром на ринку почнуться банкрутства. "Спочатку всі дуже міцно затягнуть паски, чого вистачить ще на деякий час, а потім все одно будуть банкрутства, тому що деякі позичальники гроші не повернуть", - сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас