Енергетики залишать вугілля в запасі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергетики залишать вугілля в запасі

Енергетика
318
Мінпаливенерго в понад два рази збільшило вимоги до енергетиків щодо запасів вугілля. Якщо ініціативу міністерства сьогодні підтримає Оптовий ринок електроенергії, частина приватних теплоелектростанцій вже через 5 днів будуть змушені зупинити роботу. Учасники ринку вважають цей захід марним - дефіцит вугілля Україні не загрожує. А експерти бачать в ньому спробу переділу на ринку електроенергії.
В розпорядженні Комерсант-Україна є лист глави Мінпаливенерго Юрія Продана раді Оптового ринку електроенергії від 23 вересня, в якому він пропонує примусити теплоелектростанції (ТЕС) накопичити на своїх складах не менше 300 тис. т вугілля антрацитної групи. Якщо до 1 жовтня вони цього не зроблять, то будуть змушені перейти на мінімальний режим роботи або повністю зупинитися. У листі йдеться, що накопичення вугілля необхідне для стабільної роботи підприємств в осінньо-зимовий період.
Рада Оптового ринку електроенергії має розглянути звернення Мінпаливенерго на сьогоднішньому засіданні. Отримати коментарі пана Продана і прес-секретаря Мінпаливенерго Фента Ді вчора не вдалося - на телефонні дзвінки вони не відповідали.
Досі держава не регулювала закупівлі вугілля ТЕС. Але 21 вересня Нацкомісія регулювання електроенергетики видала наказ, згідно з яким для проходження опалювального сезону кожна ТЕС повинна мати запаси не менше 140 тис. вугілля. Тепер цей показник пропонується збільшити більш ніж у два рази.
Рішення Мінпаливенерго викликало критику з боку учасників ринку. Так, голова правління енергогенеруючої компанії "Дніпроенерго" (державі належить 50%) Юрій Бочкарьов стверджує, що деякі ТЕС просто не встигнуть до 1 жовтня накопичити необхідні обсяги вугілля: "З огляду на проведення опалювального сезону це рішення безглузде. Дефіциту вугілля на ринку немає, і говорити, що компанії зупиняться через брак палива, не доводиться". Він нагадує, що зараз на складах ТЕС накопичено понад 3,4 млн т вугілля, тоді як зазвичай для проходження опалювального сезону досить мати 1,5 млн т вугілля.
Забезпечення ТЕС вугіллям і без рішення Мінпаливенерго стабільне, вважає гендиректор ДП "Лисичанськвугілля" В’ячеслав Теросіпов. "На державних генераціях вугілля стільки, що вже не раз ставилося питання про порушення техніки безпеки при його зберіганні", - говорить він. "Приватні компанії накопичують вугілля не за рознарядкою, а на основі прогнозу попиту на електроенергію і вимог до безпеки зберігання палива", - відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб.
На думку президента "Енергетичної консалтингової групи" Олексія Шеберстова, найбільше вугілля потрібно буде докуповувати Придніпровській ТЕС (входить до "Дніпроенерго") і Луганській ТЕС (ДПЕК). Він підкреслює, що якщо приватні ТЕС зупиняться, їх частку займуть державні.
В ДПЕК нагадують, що наказ Мінпаливенерго №130 "Про підготовку устаткування електростанцій до їх надійної та ефективної роботи в осінньо-зимовий період 2009/2010 року" був прийнятий ще 4 березня. "Тоді ж треба було ухвалювати рішення про графік накопичення вугілля. В цьому випадку учасники ринку мали б однакові можливості. А умова збільшити запаси до 300 тис. т за 5 днів дає необґрунтовані переваги компаніям, на складах яких вже є це вугілля", - говорять в ДПЕК.
Президент НАК "Енергетична компанія України" Володимир Зіневич, керівник держпакетами акцій генерацій, вчора підтвердив, що повністю схвалює рішення Мінпаливенерго. "Ну зупиняться на якийсь час приватні ТЕС, постоять. Потім назбирають вугілля - знову працюватимуть", - сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас