"Ъ": Пам'яткам архітектури стає тісно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пам'яткам архітектури стає тісно

Нерухомість
221
У четвер стали відомі подробиці звіту моніторингової місії Центру світової спадщини ЮНЕСКО. Експерти ЮНЕСКО висловили стурбованість несанкціонованою забудовою територій, що прилягають до Софійського собору і Києво-Печерської лаври, і рекомендували українській стороні ввести мораторій на будівництво висотних будинків у центрі Києва і на схилах Дніпра. А якщо ні, то Софійський собор і Лавра будуть включені в список об'єктів, що перебувають у небезпеці, а згодом виключені зі світової спадщини ЮНЕСКО.
Заступник голови Національної комісії зі справ ЮНЕСКО Михайло Скуратівський учора заявив, що експерти цієї організації рекомендували українській стороні розширити буферну зону (територію, на якій будь-яке будівництво повинне узгоджуватися з ЮНЕСКО) Софійського собору до Хрещатика і Бессарабської площі, а також увести мораторій на будівництво висотних будинків у центрі міста і на схилах Дніпра (буферна зона Києво-Печерської лаври).
За словами Скуратівського, невиконання цих рекомендацій загрожує Україні не тільки переведенням Лаври і Софійського собору в список об'єктів підвищеного ризику, але й виключенням зі списку світової спадщини ЮНЕСКО, куди вони були внесені в 1992 році. "Це питання винятково міжнародного іміджу країни, що взяла на себе зобов'язання зі збереження культурних надбань усього людства", - пояснив Михайло Скуратівський. Як він сказав, ці рекомендації були вироблені влітку поточного року після проведення планової перевірки Києво-Печерської лаври і Софійського собору. Експертів ЮНЕСКО турбує несанкціонована забудова в центрі Києва, що порушує культурний ландшафт пам'ятників.
Тим часом у комісії Київради з питань культури та туризму не бачать можливості вирішити цю проблему в рамках своїх повноважень. "Теоретично ми можемо підняти питання про скасування землевідведень під забудову, але в сесійній залі ми ніколи не одержимо більше половини голосів: більшість депутатів підходять до земельних питань прагматично, поза історичним або культурним контекстом", - сказав голова комісії Олександр Бригінець (БЮТ). За його словами, при розгляді нових землевідведень позитивний висновок його комісії також не потрібний, незважаючи на те що "ділянки в буферних зонах виділяються дуже активно".
"Тому ми, зокрема, вносимо на розгляд депутатів проект рішення про передачу Лаври з муніципальної власності в державну", - повідомив пан Бригінець.
Нагадаємо, раніше у Верховній раді був зареєстрований проект постанови, що передбачає передачу Києво-Печерської лаври з відання Київської міської держадміністрації в розпорядження Міністерства культури та туризму. Один з авторів документа, народний депутат Володимир Яворівський (БЮТ) вважає, що київська влада Лаврою не займається. "Я намагався з'ясувати інформацію про забудовників Лаври, але навіть служителі монастиря нічого про них не знають. Забудовниками повинні займатися органи прокуратури, до яких ми вже звернулися", - заявив він.
Тим часом заступник міністра культури та туризму Микола Яковина вчора повідомив, що НДІ пам’яткоохоронних досліджень при Мінкульті вже почав розробку проекту розширення буферних зон Лаври і Софії. "Це буде докладна карта не тільки одного об'єкта, у неї потраплять усі культурні об'єкти Києва", - відзначив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас