Що відбувається з курсом гривні? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається з курсом гривні?

Валюта
4703
НБУ вжив заходів щодо стабілізації курсу гривні: поставив за обов'язок банкам установлювати єдиний курс валюти і не міняти його протягом дня, а також установив межову маржу (різницю) між купівлею і продажем у розмірі 2%. Але банкіри однаково впевнені, що до виборів курс не опуститься і буде, як мінімум, у межах 8,5-9 гривень за долар.
Щоб знизити попит на валюту з боку населення, правління НБУ прийняло Постанову №538, якою заборонило банкам і "обмінникам" міняти курси валют протягом дня, а також збільшувати різницю між купівлею і продажем валюти (маржу) більш ніж на 2%. Незадовго до цього глава НБУ Володимир Стельмах заявив про плани щодо "вливання" у ринок у вересні до $1 млрд, що також повинно б трохи остудити запал спекулянтів.
Але, всупереч старанням Нацбанку, серйозного зміцнення гривні не відбулося: 18 вересня середній курс продажу "зеленого" на міжбанку був 8,5965, а на готівковому ринку - 8,63-8,65 гривень за долар.
Що буде далі - сказати складно, тому що передвиборний ажіотаж вплине на валютний ринок і зробить поводження гривні вкрай непрогнозованим.
Не можна виключати і зацікавленість деяких політичних сил, щоб використати зростання долара у своїх передвиборних цілях, - одні тільки скандали з розслідуванням МВС чого варті! "Репутація НБУ стала неадекватною. Це веде до девальвації, інфляції, недовіри людей у стабільність національної валюти", - відзначає заступник міністра фінансів, екс-заступник голови БУ Олександр Савченко.
За його словами, якщо щодня різниця між офіційним курсом валюти і ринковим становить 5-6%, тоді як в усьому світі - 0,01%, то це означає, що щодня певні банки отримують без усяких зусиль $5-6 млн. "З початку року НБУ продав зі своїх резервів $8 млрд, то при такій маржі ви можете собі уявити, які кошти потрапили в кишені обраних банків", - говорить Савченко.
Критикують роботу НБУ і самі банкіри. "У першому півріччі курс знижувався навіть до 7,4-7,5 грн/$1, а зараз ми бачимо зростання. І поки що, на жаль, заходи, які вживає Національний банк, не зовсім ефективні. Я вважаю, що до президентських виборів курс буде триматися в межах 8,5-9 грн/$1, а після виборів він відкотиться до позначки 7,5-8 грн/$1", - припускає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов.
Більше того, є побоювання, що стрибки курсу стануть повторюватися до кінця кожного місяця. "Нестійкості курсу будуть сприяти купівля валюти "Нафтогазом", попит з боку компаній, що розраховуються за іноземними боргами (основна частка виплат повинна відбутися в четвертому кварталі), а також ажіотаж напередодні президентських виборів", - вважає директор аналітичного департаменту інвестиційної компанії Foyil Securities Агшин Мірзазаде.
До того ж не останню роль зіграє населення: регулярні перегони курсу помітно підігріють попит на готівкову валюту, автоматично провокуючи спекуляцію і ще більше подорожчання долара.
"З огляду на винятково економічні фактори, ґрунтуючись на існуючому торговельному балансі, а також необхідності погашення великих зовнішніх запозичень українськими компаніями і банками, очікується, що у вересні-жовтні курс долара не перевищить межу в 9 грн", - говорить заступник голови правління Діамантбанку Валерій Олійник.
Але якщо буде збільшуватися обсяг грошової маси (за рахунок друкованого верстата), можливі розвиток і за найгіршим сценарієм - курс доповзе до 9,5-9,8 грн/$1.
Не варто забувати, що, спокушаючи черговим траншем, МВФ вимагає від України ретельно попрацювати над держбюджетом на 2010 рік та іншим законодавством: підсилити незалежність НБУ, підвищити ціни на газ для населення, удосконалити пенсійну систему і систему оподатковування, а також не "надувати" соціальні виплати. Інакше валютних траншів не бачити. "Попереду складні переговори із МВФ про виділення четвертого траншу. У випадку відмови Фонду, девальваційні настрої підсиляться й можуть спровокувати різкий стрибок курсу долара", - побоюється Агшин Мірзазаде.
Та і від Нацбанку будуть потрібні своєчасне реагування на спроби спекуляції на ринку і прояв панічних настроїв, а також регулярне проведення валютних інтервенцій, як для позичальників, так і для банків. Оперативність прийняття рішень центробанку і раніше не була висока, а з урахуванням тиску на нього МВС і терміну закінчення повноважень глави НБУ, що наближається, Нацбанк може не виправдати навіть наших мінімальних очікувань.
Читачі - оптимісти!
Консенсус-прогноз курсу долара під кінець року*
Оптимістичний - близько 8,6 грн/$1.
Середній - близько 8,9 грн/$1.
Песимістичний - близько 10 грн/$1.
* - Брали участь шість банкірів-респондентів.
Павло Харламов
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас