Ринок акцій упав нижче 1180 пунктів за ММВБ через слабку статистику з ринку нерухомості США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій упав нижче 1180 пунктів за ММВБ через слабку статистику з ринку нерухомості США

Фондовий ринок
122
Спроба ринку акцій РФ у четвер закріпитися вище 1200 пунктів за індексом ММВБ не вдалася через слабку статистику з ринку нерухомості США, що спровокувала зміцнення долара і падіння світових фондових і сировинних майданчиків.
За підсумками торгів індекс ММВБ скотився до 1177,26 пункту (-1,8%, до статистики зі США індекс піднімався в район 1220 пунктів), індекс РТС опустився до 1242,23 пункту (-0,96%); більшість "фішок" подешевшали на біржах на 0,9-4,6%.
Ф'ючерс на індекс РТС впав на 35,7 пункту до базового активу, що говорить про негативні очікування гравців.
Подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-1,7% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-4,2%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-2,1%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-3,6%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-2,3%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-1,6%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-3,1%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-4,6%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (-3,6%).
Виросли папери "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+1,4%).
На світових фондових майданчиках у четвер відзначалися спроби корекційного відскоку після падіння напередодні, спровокованого даними по запасах нафти в США і рішенням Федеральної резервної системи (ФРС) США продовжити програму викупу агентських облігацій, забезпечених іпотекою, до кінця першого кварталу 2010 року (обсяг програми залишився колишнім). Це було розцінено інвесторами як згортання стимулюючих заходів, і ринки відреагували зниженням. Ставка ФРС США залишилася незмінною в діапазоні 0-0,25% річних.
Підтримку ринкам протягом торгів надали дані за первинними заявками на допомогу з безробіття в США минулого тижня, які виявилися кращими від очікувань. Кількість заявок минулого тижня знизилася на 21 тис. - до 530 тис., мінімального рівня за два місяці (експерти очікували зростання на 5 тис.). Загальна кількість американців, що продовжують отримувати допомогу з безробіття, зменшилася за тиждень, що завершився 13 вересня, на 123 тис. - до 6,138 млн осіб (експерти прогнозували зниження до 6,183 млн).
Тим часом, оптимізм виявився недовгим: дані з ринку нерухомості США за серпень, що вийшли о 18:00 МСК, перекинули світові майданчики. Так, продажі будинків на вторинному ринку житла несподівано знизилися вперше за чотири місяці - на 2,7% (до 5,1 млн будинків у річному вирахуванні), тоді як експерти очікували зростання на 2,1% (до 5,35 млн).
На цій статистиці європейські індекси впали більш ніж на 1%, індекси в США до 18:45 втратили 0,6-1,2%.
Нафта продовжила падіння, яке почалося ще напередодні на даних про запаси (зростання резервів нафти і бензину перевищило очікування, що говорить про відсутність достатнього рівня попиту через економічний спад).
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на листопад до 18:45 впала до $66,27 за барель (-3,9%), напередодні ціна впала на $2,79.
Як відзначає начальник відділу цінних паперів московської філії Смоленського банку Дмитро Комаринець, незважаючи на спроби російського ринку акцій підрости, його стабільність не можна переоцінювати, оскільки гра на підвищення ведеться завдяки надлишковій ліквідності фінансових інститутів. Ризики в реальному секторі економіки сьогодні досить великі, і гравці воліють направляти кошти на купівлю цінних паперів, що підтримує котирування. Увечері непогана статистика з ринку праці США виявилася неспроможною втримати ринки від падіння, нафта продовжує дешевшати, а значить ризики поглиблення корекції акцій зростають.
Найцікавіші для ринку заяви повинні пролунати на саміті "великої двадцятки", що пройде в четвер-п'ятницю в Пітсбургу: лідери індустріальних країн обговорять питання виходу з рецесії, а також знову буде піднята тема відмови від долара як резервної валюти (основні заяви пролунають у п'ятницю), вважає експерт.
За словами заступника начальника аналітичного відділу ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, рішення ФРС США продовжити програму викупу агентських облігацій, забезпечених іпотекою, на перший квартал 2010 року (раніше продовженню була піддана програма викупу US Treasuries) було негативно сприйняте інвесторами. Таким чином, колишня програма підтримки з боку ФРС просто продовжена, а нової поки не запропоновано, що можна розцінити як згортання стимулюючих заходів, як і обіцяв Бен Бернанке, вважає експерт.
Подібної думки дотримується і аналітик ІК "Фінанс-Інвест" Станіслав Савінов, що відзначає, що поліпшення справ в економіці США дало можливість ФРС подумати про скорочення ступеня підтримки економіки.
Канал поповнення фінансових ринків свіжою ліквідністю істотно обміліє, що в умовах одного з найбільших ралі на американському фондовому ринку із часів 30-х років стало серйозним дзвіночком для тих, хто на 100% завантажений паперами. З урахуванням переходу очікувань у розряд факту, що відбувся, це призвело до різкого осідання в негативну область американського ринку акцій. Найбільш чутливими до рішення ФРС виявилися акції банків і нафтогазових компаній, стабільність яких також підірвало різке збільшення запасів нафти і нафтопродуктів у США, відзначає він.
За оцінкою головного економіста відділу торговельних операцій казначейства Газенергопромбанку Івана Поліканова, ринок акцій РФ другий тиждень поспіль консолідується в діапазоні 1170-1230 пунктів за індексом ММВБ і 176-186 руб. за акціями "Газпрому". "Коливання усередині цього діапазону залежать від вихідних новин і досить непередбачувані. Приймати торговельні рішення рекомендується тільки після впевненого виходу з даних коридорів", - вважає він.
Портфельний менеджер ІФК "Опціон" Володимир Бачурін констатує, що ринок поки перебуває в середньостроковому зростаючому каналі, що бере початок у липні. Однак без упевненого проходження травневих рівнів за ММВБ (у районі 1000 пунктів) говорити про подальше зростання передчасно, вважає він.
На думку аналітика ІФК "Алемар" Василя Конузіна, до кінця тижня песимізм на ринках може піти на спад у випадку, якщо глави країн G20 висловляться за збереження діючих стимулюючих заходів щодо світової економіки, що поверне капітал у ризикові активи.
За оцінкою начальника аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександра Іванищева, кінець третього кварталу (фінансового року в США) і прагнення учасників завершити його на позитивній ноті ще більше посилюють ризик корекції. З урахуванням цього рекомендується скорочувати позиції. Підтримка за індексом ММВБ перебуває на рівні 1160 пунктів, опір залишається колишнім - 1240 пунктів. У випадку пробою рівня 1160 пунктів корекція отримає додатковий імпульс для поглиблення, вважає Іванищев.
Комітет з відкритих ринків ФРС завершив 23 вересня дводенне засідання, за підсумками якого залишив базову процентну ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних.
Однак падіння американських фондових індексів, що пішло слідом за цим, як вважають аналітики, було викликано коментарями, що зазначені в доповіді комітету, де сказано, що ФРС продовжить застосовувати "широкий спектр інструментів" для підтримки економіки. У серпні в аналогічному документі говорилося, що ФРС буде використовувати "всі доступні інструменти".
У "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у четвер упали акції "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-5,7%), "Белона" (-5,6%), "КАМАЗу" (РТС: KMAZ) (-4,8%).
Виросли акції "ФСК ЄЕС" (РТС: FEES) (+5,9%), ОГК-5 (РТС: OGKE) (+4,5%), "Соллерса" (РТС: SVAV) (+3,9%), "Уралкалія" (РТС: URKA) (+2,9%).
Зростання акцій "Уралкалія", на думку аналітика ВТБ 24 С.Клещева, було підтримано оптимістичними заявами керівників "Уралкалія" і "Білоруської калійної компанії", що висловили тверду впевненість у відновленні попиту на калійні добрива у світі, що дозволить компанії наростити обсяги продажів наступного року на 50% і далі збільшувати обсяги виробництва.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $7,2 млн, у секції RTS Standard оборот досяг $290,19 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 91,8 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 34,73 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас