Савченко: Верхівка НБУ повинна бути святішою, ніж папа римський — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Савченко: Верхівка НБУ повинна бути святішою, ніж папа римський

Валюта
1988
Колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко розповів Фокусу про те, на який час країні вистачить золотовалютних запасів і чому в НБУ повинні бути дуже високі зарплати.
Який курс гривні зараз об'єктивний, на вашу думку?
Найбільша девальвація (ослаблення національної валюти) була в Росії, це 30% (у нас, до речі, всі 40%). За логікою економічного прагматизму, ми повинні девальвувати свою валюту трохи більше, ніж Росія, оскільки вона для нас головний конкурент. У них ті ж статті експорту - зерно, добрива, метал, машини.
Під час виходу із кризи це дозволило б нашим товарам стати більш конкурентноздатними. Тобто курс зараз повинен бути приблизно 6,5-7 гривень за долар. Звичайно, чим слабкіша гривня, тим більше вигоди експортерам. Але зараз вони і самі по вуха пов"язли у валютних кредитах, і навіть вони хотіли б мати раціональний курс. Такий же курс дає і фундаментальний аналіз платіжного балансу.
У якому стані зараз перебувають золотовалютні резерви України? Є думка, що вони скорочуються.
Вони в прекрасному стані. У нас гарна валютна структура - багато євро, є фунтів. Їх обсяг оцінюється в $27-28 млрд. Цього цілком достатньо, щоб покрити три місяці імпорту - це критичний мінімум. Труднощі не з валютними активами, які, до речі, дають відмінний доход. Великі проблеми із гривневими активами, які, на жаль, підуть цього року у великий мінус.
Деякі аналітики вважають, що Кабмін витягає із НБУ гроші, продаючи йому облігації держпозики, по суті, змушуючи Нацбанк друкувати гривню. Потім уряд пустить ці кошти на покриття соціальних гарантій.
Експортери по вуха загрузли у валютних кредитах, і навіть вони вже хочуть мати раціональний курс гривні. Якщо так відбудеться, то це буде неправильний крок. Бюджетний дефіцит, що компенсується емісією, повинен бути спрямований на інвестиційні проекти. От чому іншим країнам зараз важко - Німеччина, наприклад, надрукувала багато грошей. Але в них уже все настільки розвинено, що гроші нікуди вкладати. У нас же унікальна ситуація: є такі інфраструктурні проекти, зокрема зі зниження енерговитрат, які могли б за півроку окупитися.
Тому емітувати гривню під державний борг ми можемо в дуже великих кількостях, питання тільки в тому, як її потім правильно використати (без інфляції та девальвації). І вона повинна направлятися в основному на реальну рекапіталізацію банків, на інші інвестиційні проекти, у тому числі Євро-2012. За моїми оцінками, бюджетний дефіцит в Україні на 2009 рік повинен бути не менш 10% ВВП - це, до речі, менше, ніж у США і Великобританії.
Чи правда, що рівень річної зарплати топ-менеджерів НБУ перевищує мільйон гривень?
Всім потрібно зрозуміти, що зарплата керівників НБУ повинна бути високою - вищою, ніж, наприклад, у Кабінеті Міністрів або Верховній Раді (зарплата міністрів становить близько 20 тис. грн., а прем'єра - 40 тис).
Їх високі доходи варто підтримувати в першу чергу для того, щоб там працювали професіонали і не було спокус для використання службового становища. Адже в центральних банках зосереджений весь золотовалютний резерв країни, а доступ до національної валюти практично безмежний. Тому керівники НБУ повинні бути святішими за папу римського і розумнішими за Карла Маркса.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас