З підприємств знімають напругу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З підприємств знімають напругу

Енергетика
452
Промислові держпідприємства - найбільші боржники за електроенергію - домагаються поступок від обленерго. Учора Кабмін повідомив про реструктуризацію боргу Запорізького титано-магнієвого комбінату перед "Запоріжжяобленерго". Аналогічні переговори ведуть "Сумихімпром" і завод ім. Малишева. У результаті через дефіцит обігових коштів обленерго будуть змушені значно скоротити інвестпрограми, побоюються в компаніях.
Кабмін реструктуризував на два роки заборгованість казенного підприємства "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (ЗТМК) перед "Запоріжжяобленерго" за спожиту електроенергію, заявив учора міністр промислової політики Володимир Новицький. Борг перед компанією становить близько 100 млн грн, уточнив гендиректор "Запоріжжяобленерго" Віктор Носулько.
За його словами, у червні він звернувся до міністра палива та енергетики Юрія Продана із проханням посприяти у виплаті коштів. У результаті Мінпаливенерго і Мінпромполітики ініціювали реструктуризацію боргу. "Наявність заборгованості не дозволяла комбінату одержувати електроенергію за пільговим тарифом, - говорить пан Носулько. - Тепер, після постанови Кабміну, у ЗТМК з'явилася така можливість". Нагадаємо, у березні Нацкомісія регулювання електроенергетики дозволила ЗТМК купувати електроенергію за тарифом, який переглядається щомісяця, виходячи із цін на продукцію комбінату у світі.
ЗТМК - не єдине держпідприємство, яке ініціює реструктуризацію заборгованості за поставлену електроенергію. За словами заступника міністра промислової політики Сергія Грищенка, аналогічні переговори зараз ведуть ДП "Сумихімпром" і завод ім. Малишева. "Переговори з обленерго ведуть самі підприємства", - уточнив він. За даними Мінпаливенерго, загальний борг підприємств за спожиту електроенергію на сьогодні перевищує 690 млн грн, з них борг держпідприємств - більше 65%.
В обленерго до ініціатив держпідприємств ставляться як до вимушених заходів. "Краще одержати хоча б частину коштів, тому обленерго йдуть на поступки, - відзначає гендиректор 'Луганського енергетичного об'єднання' Віктор Цадо. - Але в цілому ця тенденція може вдарити по галузі. В обленерго виникне дефіцит обігових коштів, і вони не зможуть виконати інвестиційні програми і підготуватися до опалювального сезону, коли споживання енергії та навантаження ростуть".
За підрахунками "Дніпрообленерго", кожні 100 млн грн заборгованості, реструктуризованої на рік, приводять до 20-30 млн грн збитків обленерго. "По-доброму, підприємства повинні розраховуватися вчасно. Якщо такої можливості нема, в обленерго повинно бути право відключати боржника, - вважає гендиректор 'Укренергоконсалтингу' (управляє пакетами акцій 12 обленерго) Олександр Сагура. - Уряду потрібно забезпечити таку можливість, а не намагатися відстрочити оплату боргів, які виникли саме через неможливість відключати боржників".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас