ФРС уперше бачить пожвавлення, буде сповільнювати викуп паперів поступово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС уперше бачить пожвавлення, буде сповільнювати викуп паперів поступово

Казна та Політика
487
Федеральна резервна система (ФРС) США має намір поступово сповільнювати викуп цінних паперів іпотечних агентств, зберігаючи підтримку усе ще слабкого житлового ринку; при цьому дія програми викупу буде продовжена на три місяці, до кінця першого кварталу майбутнього року.
Дії ФРС відображають розуміння того, що економіка країни, хоча й почала оживати, залишається вразливою, і житловий сектор, у якому відзначені в останні місяці ознаки пожвавлення, тільки почав виходити зі спаду, пише The Wall Street Journal.
У заяві ЦБ, опублікованій за підсумками 2-денного засідання, також підтверджується його намір підтримувати ставки на низькому рівні ще протягом тривалого періоду.
"Економічна активність збільшується"
Вперше із серпня 2008 року ФРС констатувала, що економіка зростає: "Інформація, отримана після серпневого засідання FOMC, підтверджує, що економічна активність збільшується після значного спаду. Умови на фінансових ринках продовжили поліпшуватися, і активність на ринку житла зросла. Сфера споживчих витрат продовжує демонструвати сигнали відновлення, однак на ній як і раніше негативно позначаються втрати ринку праці, скорочення добробуту населення і жорсткі умови залучення кредитів. Бізнес як і раніше скорочує інвестиції в основний капітал і штати, хоча й більш низькими темпами, продовжуючи робити успіхи в приведенні запасів продукції в кращу відповідність із продажами".
"Незважаючи на те, що економічна активність, імовірно, залишиться слабкою ще певний час, комітет як і раніше очікує, що дії влади зі стабілізації фінансових ринків та інститутів, фінансові та грошові стимули, а також ринкові сили підтримають зміцнення економічного зростання і поступове повернення до високих рівнів споживання в контексті цінової стабільності", - відзначається в документі.
Таким чином, керівники американського ЦБ вважають пожвавлення ще досить слабким, але з оптимізмом дивляться в майбутнє. Економіка, дають зрозуміти вони, уникне нової хвилі кризи і буде зростати в 2010 році.
На думку FOMC, інфляція буде залишатися слабкою протягом деякого часу, довгочасні інфляційні очікування залишаються стабільними.
"У цих умовах Федеральний резерв буде застосовувати всі доступні йому кошти для забезпечення економічного підйому і збереження цінової стабільності. Комітет буде утримувати ставку в цільовому діапазоні 0-0,25% і як і раніше вважає, що економічні умови, очевидно, є підставою для винятково низьких рівнів базової облікової ставки на тривалий час", - говориться в документі FOMC.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних із грудня минулого року. В 2008 році ставка була знижена 7 разів.
The Financial Times пише, що більшість керівників ЦБ не очікують підвищення облікових ставок до другого півріччя 2010 року.
ФРС хоче уникнути шоку для ринків
Головною метою ФРС зараз є запобігання шоку на ринку через різке згортання програм з підтримки економіки, сказав агентству Bloomberg головний економіст FTN Financial Крістофер Лоу.
Для цього ЦБ хоче, зокрема, збільшити дію програми з викупу іпотечних паперів, продовживши її термін і поетапно скорочуючи покупки, розраховуючи на активнішу участь приватних інвесторів. Це повинно дозволити уникнути зростання облікових ставок на заставні.
За оцінками економіста Deutsche Bank Securities Пітера Хупера, різке припинення купівлі паперів могло б призвести до зростання облікових ставок на 0,5 відсоктового пункту.
"Не вважаю, що на ринку достатньо приватних покупців, які зможуть замінити центральний банк. Якщо виникне навіть думка про те, що ФРС почне продавати іпотечні папери до 2010 року, відсоткові ставки за іпотечними кредитами відразу ж підуть вгору", - відзначив професор економіки Каліфорнійського університету Сун Вон Сон.
Зараз середні ставки за 30-річними іпотечними кредитами становлять 5,24% річних проти 5,81% у червні і мінімальних 4,84% у квітні. На ринку в останні місяці відзначено зростання цін на житло і збільшення продажів будинків до максимального за останні 2 роки рівня.
ФРС дала зрозуміти, що згорне свою участь у підтримці фінансового ринку тільки після того, як основні проблеми економіки будуть вирішені, вважає економіст Bank of Tokyo Mitsubishi Крістофер Рапкі.
У той же час збереження стимулів протягом досить тривалого часу створює інфляційні ризики.
ФРС придбає агентські цінні папери, забезпечені іпотекою, на суму до $1,25 трлн, і боргові зобов'язання іпотечних агентств на суму до $200 млрд. ЦБ тепер планує вичерпати обсяг програм до кінця першого кварталу 2010 року, відзначається в повідомленні ФРС.
"Як повідомлялося раніше, програма викупу US Treasuries обсягом $300 млрд буде завершена до кінця жовтня 2009 року", - говориться також у документі.
Зараз ці програми вже здійснені приблизно на 2/3.
"Федеральний резерв продовжить оцінювати часові рамки і обсяги викупу цінних паперів на тлі зміни прогнозу для економіки і умов на фінансових ринках. ФРС відслідковує розмір і структуру свого балансу і буде коригувати програми кредитування і надання ліквідності, як і обіцяла", - говориться в кінці.
FT пише, що одним з механізмів, який може використати ЦБ для вилучення ліквідності, може стати зворотне репо, здійснюване в співробітництві із грошовими фондами.
Ринки неоднозначно відреагували на рішення ФРС
Найбільш помітною була реакція на ринках акцій і облігацій США в середу. Відразу після опублікування заяви ФРС фондові індекси злетіли, але потім відбувся швидкий відкат, і сесія завершилася падінням, тому що продовжилося зниження курсу долара. S&P 500 втратив 1%, Dow Jones - 0,8%.
Котирування US Treasuries піднялися. Прибутковість 10-річних держоблігацій зменшилася на 3 базисних пункти - до 3,42%.
Долар подешевшав у середу до нового мінімуму за рік, тому що ФРС не змінила облікової ставку і продовжила програми вливання ліквідності на ринок житла.
Доларовий індекс ICE упав до мінімуму за рік - 75,83 пункту. Індикатор враховує курси долара до валют 6 основних торговельних партнерів США: євро, японської ієни, фунта стерлінгів, канадського долара, шведської крони і швейцарського франка. У четвер показник виріс на 0,41% - до 76,36 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас