Інвестори побоюються, що долар втратить роль основної світової резервної валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори побоюються, що долар втратить роль основної світової резервної валюти

Валюта
6631
Долар може втратити статус найбільш затребуваної світової резервної валюти у випадку подальшої перебудови світової економічної системи, пише The Wall Street Journal.
На майбутньому саміті в Пітсбургу 24-25 вересня лідери G20, як очікується, нададуть остаточну форму плану докорінної перебудови світової економічної системи. Цей план, за задумом творців, підштовхне США до застосування більш жорстких вимог до власної фінансової системи, зокрема, до жорсткості бюджетного регулювання. У той же час обговорювані заходи будуть спонукати Китай до переорієнтації економіки на внутрішній ринок, зменшуючи залежність КНР від експорту.
Переорієнтація економік, що розвиваються, насамперед в Азії, на внутрішній ринок буде означати зміцнення національних валют і ослаблення долара.
"І Китай, і США хочуть змінити баланс світової економіки, а зміцнення юаню може допомогти в досягненні цього, - вважає аналітик J.P.Morgan Private Bank Ребекка Паттерсон. - Скорочення обсягів інтервенцій із запобігання зміцненню юаню буде означати, що Китай згодом сповільнить темпи нарощування доларових резервів".
У цей час Китай володіє найбільшими у світі валютними резервами, обсяг яких становить близько $2,1 трлн. Значна частина цих коштів вкладена в американські казначейські зобов'язання.
Різке падіння долара може відлякнути іноземних кредиторів США, що потенційно збільшить вартість кредитування.
У той же час США могли б зосередитися на вигодах, які обіцяє їм ослаблення їхньої національної валюти. Дешевий долар може допомогти відновленню економіки за рахунок збільшення експорту.
Падіння долара в цей час обумовлене почасти рекордно низькими ставками ФРС, що спонукає інвесторів вкладати кошти в більш ризиковані і прибуткові активи. Крім того, лідери деяких країн, зокрема, Росії та Китаю, більш активно заговорили про створення альтернативи американському долару як основній світовій резервній валюті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас