Гривня знайшла точку опори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня знайшла точку опори

Валюта
2323
В останні десять днів курс нацвалюти відносно долара демонструє довгоочікувану стабільність. З 11 по 22 вересня котирування на купівлю американської валюти змінювалися в діапазоні 8,45-8,55 грн./$, на продаж - з 8,50 до 8,60 грн./$.
При цьому поточного тижня намітилася тенденція до зміцнення гривні. За понеділок-вівторок, за даними Українського фінансового сервера, котирування на купівлю долара знизилися на 10 коп. - до 8,45 грн./$, на продаж - на 7 коп. - до 8,50 грн./$.
Основною причиною курсової стабільності експерти називають прогнозовану валютну політику НБУ. З 8 вересня регулятор змінив тактику продажу валюти на міжбанку: замість інтервенцій за заздалегідь визначеним курсом регулятор почав проводити валютні аукціони, де долари могли придбати банки, що вказали найбільший курс купівлі. Усього з 8 по 22 вересня НБУ провів 4 таких аукціони, на яких продав $287,3 млн.
Через те, що Національний банк надав можливість банкам купувати валюту без формальних обмежень, спекулятивно настроєні учасники ринку почали розпродавати запаси доларів, розуміючи, що найближчим часом курс уже не буде стрімко зростати.
Експортери почали активніше здавати валюту
Наприкінці минулого тижня запаси валюти почали продавати і вітчизняні експортери, які до цього не поспішали продавати долари, очікуючи, що надалі вартість валюти в Україні буде зростати. "Банки на сьогоднішній момент не головні гравці на валютному ринку. Зараз головні - це юрособи.
На рахунках клієнтів-юросіб знаходиться близько $6 млрд. І якщо раніше вони зовсім не продавали валюту, вважаючи, що курс буде увесь час зростати, то наприкінці минулого тижня і на початку цього ми бачимо, що компанії почали продавати (валюту). Вони усвідомили, що курсу 10 грн./$ не буде, і почали продавати валюту", - розповідає радник глави правління Укргазбанку Олександр Охріменко.
Крім того, на думку директора казначейства одного з банків, гривні допомагає втримувати позиції і та обставина, що низка великих банків з іноземним капіталом почали поступово продавати валюту, щоб провести заплановану до кінця року докапіталізацію.
Прогнозуючи, як довго в Україні триватиме курсова рівновага, експерти в першу чергу посилаються на політику Нацбанку. За умови, що НБУ буде продовжувати регулярні інтервенції на валютному ринку, до кінця жовтня значних коливань долара фінансисти не чекають. "Вважаю, що НБУ не буде допускати значних коливань на ринку і буде закривати разові перевищення попиту над пропозиціями. Тим самим ми стабілізуємося на курсі близько 8,5 грн./$", - вважає директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Однак за умови, що НБУ з якихось причин перестане продавати валюту банкам, девальвація гривні неминуча. "Якщо теоретично припустити, що Нацбанк не буде виходити на ринок, то ми швидко побачимо курс 9 грн./$. Але я впевнений, що цього не відбудеться", - додає Олексій Козирєв.
МВФ, Світовий банк і вибори
Наскільки щедрим буде НБУ, багато в чому залежить від переговорів уряду України із МВФ про виділення четвертого траншу кредиту в розмірі $3,7 млрд. і Світовим банком (два транші на загальну суму $750 млн.).
"Якщо не будуть переглянуті вимоги до мінімальних рівнів резервів, то без додаткових валютних надходжень у бюджет НБУ може витратити на підтримку гривні в IV кварталі всього $1,5 млрд. Але наш базовий сценарій припускає, що співробітництво із МВФ буде продовжено і до грудня основні кошти будуть отримані. Це означає, що сильного тиску на валютний ринок цього року вже не буде", - вважає економіст інвесткомпанії "Драгон Капітал" Олена Білан.
При цьому експерт підкреслює, що, швидше за все, до кінця року можливі серйозні коливання курсу. "На якомусь сплеску я не виключаю, що курс може досягти і 10 грн./$, але середньомісячний курс долара буде на рівні 8,5 грн./$", - говорить вона.
Значний ризик девальвації гривні пов'язаний також з неадекватними діями уряду через прийдешні президентські вибори. "У випадку погоджених дій уряду і НБУ, а також недопущення монетизації дефіциту бюджету курс 8,5 грн./$ збережеться до кінця року. У випадку ж політичних потрясінь і популістської державної політики гривня може опуститися до 9,0 грн./$ під кінець року", - вважає аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Борис Давиденко, Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас