Латвія хоче направити частину коштів МВФ і ЄК на підтримку бюджету, а не банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія хоче направити частину коштів МВФ і ЄК на підтримку бюджету, а не банків

Кредит&Депозит
153
Уряд Латвії планує обговорити з міжнародними позикодавцями можливість перенаправлення частини коштів, зарезервованих для стабілізації фінансового сектору країни, на покриття дефіциту держбюджету, повідомив прем'єр Валдіс Домбровскіс.
За його словами, кошти, призначені для стабілізації фінансового сектору, були умовно поділені наприкінці минулого року, коли Латвія уклала з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і Єврокомісією (ЄК) угоду про одержання від них позики. Позику передбачалося направити на три мети: покриття бюджетного дефіциту, погашення держборгу і стабілізацію фінансового сектору.
"Тепер, коли ми бачимо, що в нас більше проблем з бюджетним дефіцитом, то, звичайно, ми обговоримо з позикодавцями питання про те, що частина тих коштів, які передбачені для стабілізації фінансового сектору, можна було б направити на покриття дефіциту бюджету", - сказав В.Домбровскіс.
За його словами, у цей час кошти, зарезервовані для стабілізації фінансового сектору, розміщені урядом у Банку Латвії, і Держскарбниця одержує відсотки. Він також підкреслив, що ці резерви служать "подушкою безпеки". "Всі бачать, що в нас є резерв, і ринок заспокоюється, тому що зменшується нервозність на фінансових ринках", - вважає прем'єр.
Раніше прес-секретар Держскарбниці Зане Шнейдере повідомила агентству BNS, що Латвія ще не почала витрачати отриману міжнародну позику, і в Держскарбниці зараз знаходиться 1,566 млрд латів (2,23 млрд євро - ІФ), у тому числі кошти, призначені для забезпечення стабільності фінансового сектору.
У Держскарбниці лежать по 600 млн євро для забезпечення стабільності фінансового сектору і для загальних потреб держбюджету, отримані від ЄК наприкінці липня. У свою чергу, з отриманого другого траншу позики МВФ у розмірі 200 млн євро приблизно 150 млн євро зарезервовано для забезпечення потреб держбюджету - покриття бюджетного дефіциту та рефінансування держборгу, а інші приблизно 50 млн євро зарезервовані для стабілізації фінансового сектору.
Раніше повідомлялося, що, відповідно до досягнутої наприкінці 2008 року домовленості, МВФ, ЄК, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку і низка країн-учасниць ЄС нададуть Латвії фінансову допомогу в розмірі 7,5 млрд євро (5,27 млрд латів).
Наприкінці минулого року приблизно 600 млн євро Латвії надав МВФ, у першому кварталі цього року країна одержала 1 млрд євро від Єврокомісії. Вона ж 27 липня виділила Латвії черговий транш позики в розмірі 1,2 млрд євро.
У свою чергу, МВФ на початку вересня переказав на рахунок Держскарбниці Латвії черговий транш у розмірі 200 млн євро. Курс лата "прив'язаний" до євро в співвідношенні 0,7028 лата за євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас