СБ схвалив виділення Латвії позики в розмірі 200 млн євро на розвиток фінсектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ схвалив виділення Латвії позики в розмірі 200 млн євро на розвиток фінсектора

Кредит&Депозит
80
Правління Світового банку (СБ) у вівторок схвалило надання Латвії позики в розмірі 200 млн євро для розвитку фінансового сектору, говориться в повідомленні СБ.
Ця позика є частиною фінансової підтримки країни на суму 7,5 млрд євро, про виділення якої в грудні 2008 року домовилися Єврокомісія, Міжнародний валютний фонд, СБ, Європейський банк реконструкції та розвитку і низка країн, що входять у Євросоюз.
Банк пояснює, що ціль позики - підтримати дії латвійського уряду зі зміцнення банківського сектору країни і збереження довгострокової фінансової стабільності. "Допомога надається для всеосяжної програми реформування фінансового сектору, включаючи заходи, що допомогли подолати фінансову кризу, яку Латвія пережила наприкінці 2008 року, а також структурні реформи, ціль яких - підвищити гнучкість фінансової системи у зв'язку з можливими потрясіннями в майбутньому", - відзначається в прес-релізі.
Позика СБ дозволить зміцнити платоспроможність і ліквідність банківської системи, полегшити переговори про борги підприємств та іпотечні борги, підсилити нагляд за банківським сектором, поліпшити захист прав споживачів у фінсекторі.
Як відзначається в повідомленні, договір заснований на стандартних умовах - змінна ставка шестимісячного LIBOR + 2% з амортизаційним графіком погашення. Латвія повинна буде почати погашати позику через 5 років і погасити його через 10 років. Комісійні становлять 1% (2 млн євро).
Експерт СБ з фінансового сектору регіонів Європи та Центральної Азії Софія Сіртен (Sophie Sirtaine) пояснює, що Латвія зобов'язалася швидко провести фінансові реформи, щоб сприяти довгостроковому оздоровленню економіки країни. "Зміцнення банківського сектору підбадьорить поновлення кредитування латвійських виробників, дрібних підприємств, інших підприємств. Це також означає, що заощадження вкладників захищені", - підкреслила вона.
Планується, що СБ затвердить надання Латвії другої позики в розмірі 200 млн євро для соціального сектору на початку 2010 року. Кошти підуть на заходи соціального захисту і реформу держуправління.
Міністр фінансів Ейнар Репше (Einars Repse) заявив, що надання коштів Світовим банком є сигналом, що рішення уряду були правильними. "Наша мета - стабільне і врівноважене народне господарство, засноване на принципах здорової конкуренції, тому зараз найважливіше завдання уряду - прийняти держбюджет наступного року, щоб вселити в латвійське суспільство, а також у наших міжнародних позикодавців та іноземних інвесторів упевненість у стабілізації економічної ситуації в країні", - сказав Е.Репше, слова якого наведені в прес-релізі Мінфіну.
Розмір загальної позики СБ становить 400 млн євро.
Латвія входить до числа східноєвропейських країн, що розвиваються, яких глобальна фінансова криза торкнулася найбільшою мірою. Великий дефіцит поточного рахунку, значний зовнішній борг, перевищення кредитів відносно вкладів сприяли тому, що в другій половині 2008 року Латвія втратила доступ до міжнародних фінансових коштів. Щоб полегшити ситуацію, латвійський уряд затвердив програму стабілізації економіки, після чого домовився з міжнародними кредиторами про виділення позики в розмірі 7,5 млрд євро. Наприкінці грудня 2008 року МВФ виділив перший транш кредиту на 590 млн євро, а в серпні 2009 року - ще 200 млн євро. Єврокомісія в першому кварталі цього року надала 1 млрд євро, а в липні оголосила про виділення ще 1,2 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас