"Ъ": Конкурс закидали паперами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Конкурс закидали паперами

Фондовий ринок
613
Вчора окружний адміністративний суд Києва заблокував приватизацію Одеського припортового заводу за позовом підконтрольного групі "Приват" "Дніпроазоту". На підприємстві вважають, що умови конкурсу дають преференції одному з його учасників - російській компанії "СІБУР". Не допустити приватизації заводу пообіцяли і в Раді національної безпеки і оборони.
ВАТ "Дніпроазот" (контролюється групою "Приват") заблокувало приватизацію Одеського припортового заводу (ОПЗ), повідомили в прес-службі окружного адміністративного суду (ОАС) Києва. "Суд задовольнив клопотання підприємства і заборонив проводити конкурс і допускати до нього компанію "Азот-Сервіс" (афільована з "СІБУР-холдингом")",- заявили в прес-службі ОАС.
Адвокат "Дніпроазоту" Олексій Нижник розповів, що компанія вирішила оскаржити конкурс з двох причин. За його словами, п. 3 ст. 8 закону "Про приватизацію держмайна" забороняє продавати об'єкти юридичним особам, в майні яких частка державної власності перевищує 25%. ТОВ "Азот-Сервіс" є структурним підрозділом "СІБУР-холдингу", безпосередня частка держвласності в статутному капіталі якого перевищує 30%. Крім того, на думку Нижника, умови конкурсу були спочатку написані на користь компанії, яка має власний енергоресурс.
"З усіх 13 потенційних учасників таким є тільки афільований з "Газпромом" "СІБУР"", - говорить адвокат "Дніпроазоту". Він стверджує, що це суперечить Господарському кодексу, який гарантує рівні можливості всім учасникам приватизації.
Прес-секретар компанії "СІБУР-міндобрива" Олена Силіна вчора підтвердила участь дочірньої структури своєї компанії в конкурсі з продажу ОПЗ, але від подальших коментарів відмовилася.
Конкурс з продажу ОПЗ був призначений на 29 вересня. Інтерес до заводу виявляли 13 компаній, але заявки на участь подали лише три претенденти - "Азот-Сервіс", "Нортіма", пов'язана з підприємцем Ігорем Коломойським, і структура бізнесмена Костянтина Григоришина "Фрунзе Флора".
Старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Пітер Келлер упевнений, що нова судова заборона, а також втручання Ради національної безпеки і оборони не залишають Кабміну шансів продати підприємство. А керуючий партнер адвокатської фірми "Юридичні радники" Ігор Пукшин заявив, що Фонд держмайна маэ лише один законний спосіб провести конкурс - домогтися скасування рішення ОАС.
Між тим прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, яка до останнього часу стверджувала, що конкурс обов'язково відбудеться, вчора заявила: "Рано чи пізно ОПЗ буде приватизований - це однозначно. І процедура приватизації буде прозорою, я обіцяю". Втім, про намір заборонити приватизацію заводу на позачерговому засіданні РНБО заявив заступник секретаря ради Дмитро Видрін. Дата засідання поки не визначена, але відомо, що воно відбудеться до 29 вересня.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас