Дуже їсти хочеться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дуже їсти хочеться

851
Вітчизняним рестораторам збираються нав'язати нові державні будівельні норми. У Мінрегіонбуді вже визначилася з тим, як повинен виглядати ідеальний бар, ресторан, кафе, їдальня та інші установи громадського харчування, щоб бути максимально комфортними для відвідувачів. Ресторатори зі смутком констатують, що міністерські клерки вирішили заробити й на їх бізнесі.
На сайті Асоціації франчайзингу минулого тижня з'явився проект Державних будівельних норм (ДБН) для підприємств громадського харчування. Автори документу описали всі параметри будинків, у яких повинні розташовуватися такі підприємства, а також необхідні розміри приміщень аж до кількості унітазів у туалетах і борошняних виробів на кожне посадкове місце, температури повітря в місцях зберігання продуктів харчування і маршрутів пересування персоналу територією закладу.
Ресторатори погоджуються, що існуючі вимоги до закладів громадського харчування застаріли. Однак у визначенні нових чиновники вочевидь перебільшили, оскільки виконати всю їх фантазію просто неможливо.
Приміром, відповідно до проекту документу висота стель у закладах громадського харчування повинна бути не менш 3,3 м (для ресторанів, розрахованих на понад 300 відвідувачів - 3,9 м). У дієтичних їдальнях чиновники вважають за необхідне наявність окремої кімнати для відпочинку відвідувачів (з розрахунку 0,2 кв. м на кожне посадкове місце) і кабінет лікаря площею не менш 9 кв. м. У молодіжних закладах необхідно виділити окреме приміщення для ради - кафе площею 0,1 кв. м на кожне місце в залі. Якщо ж заклад має намір облаштувати в себе танцювальний майданчик, його розміри повинні бути не менш 0,15-0,2 кв. м на кожну танцюючу пару (з розрахунку, що танцювати будуть від половини до 2/3 відвідувачів).
"Виділити окремі приміщення для лікаря або ради - не проблема. Але як дотримати вимог щодо висоти стель? Не всі ресторатори будують приміщення з нуля. Більшість ресторанів, кафе і барів розміщуються в орендованих приміщеннях, тобто вони отримують уже готову висоту стель. Відповідно тим, хто не впишеться в нові параметри, доведеться міняти місце розташування. Не говорячи вже про безліч позахмарних вимог. Скажімо, наявність кухні площею 100 кв. м для залу на 50 посадкових місць. Повноцінна кухня при такому розмірі залу не потрібна, достатньо лише невеликої зони, для приготування їжі. Або ж, скажімо, чому відразу за гардеробом повинен розміщуватися саме жіночий туалет?", - дивується директор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова.
"Температура навколо смітника повинна бути не вище п'яти градусів. Звичайно, з погляду гігієни ідея гарна. Але як це реалізувати? Зберігати сміття в холодильнику? Або поставити холодильну установку розміром з півкухні?", - обурюється один з київських рестораторів.
Виконання нових вимог загрожує для рестораторів додатковими витратами. Особливо відчутними вони виявляться для невеликих закладів. Більшість норм вимагають значного збільшення витрат підприємців.
"Якщо раніше на вході в ресторан можна було на вибір або обладнати тамбур (подвійні двері для затримки проникнення повітря), або встановити повітряну завісу, то зараз повітряна завіса - обов'язковий елемент кожного закладу громадського харчування.
Така установка споживає до 20-30 квт-ч електроенергії. У той час як, скажімо, у невеликому фаст-фуді все обладнання для приготування їжі - 50-60 квт-ч. Якщо так сильно зростуть витрати, то, безумовно, зросте і вартість продукції", - пояснює заступник голови Чорноморської асоціації франчайзингу Євгенія Кривоніс.
Прес-секретар Мінрегіонбуду Надія Петруняк повідомила, що нові будівельні норми підготовлені її відомством у рамках адаптації вітчизняного законодавства до правових стандартів Євросоюзу.
"Більшість ДБН у нас ще з радянських часів не мінялося, а для західних інвесторів наші норми повинні бути зрозумілі. Торік ми впровадили 183 нових стандарту, а цього року плануємо ввести ще 193", - уточнила вона.
Активізувати діяльність у цьому напрямку чиновників змусив футбольний чемпіонат, що наближається, а точніше, бажання не вдарити обличчям у бруд перед іноземними гостями. Однак ресторатори впевнені, що підготовка нових стандартів для приміщень громадського харчування не обійшлася без участі будівельників, які в такий спосіб хочуть розширити коло потенційних покупців і орендарів у новобудовах.
"Більшість рестораторів підуть уже второваною дорогою - просто дадуть хабар тим, хто перевіряє, щоб ті закрили очі на недотримання нових будівельних норм. Раніше "представницькі витрати" на відкриття невеликого ресторану, у якого в цілому з документами все в порядку, становили 2-3% від загальної суми вкладених у справу коштів, якщо мова йшла про престижний заклад. Якщо ж відкривався невеликий заклад у провінції, можна було відскіпатися сумою в $100 або обідом для кожного, хто перевіряє - від пожежних і санстанції до головархітектури. Якщо ж від контролерів було потрібно закрити очі на порушення, власникам великого ресторану, скажімо, у центрі столиці доводилося викладати до 5-10% від суми, вкладеної у відкриття. Тепер же розміри подяки чиновникам можуть збільшитися вдесятеро", - прогнозує Ольга Насонова.
Олексій Набожняк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас