Страховики погоріли на КАСКО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики погоріли на КАСКО

2581
Страховий ринок минулого тижня підбивав підсумки роботи в першому півріччі. Оприлюднена Держфінпослуг статистика виявилася оптимістичнішою, ніж прогнози, які фінансисти давали ще в першому кварталі. Однак страховики не відразу її спростували: падіння ринку лише на 17% вони пояснюють зростанням попиту на так зване "схемне" страхування, що користується великим попитом у підприємств, які намагаються заощадити на податках.
Реальні обсяги спаду СК оцінюють в 35-40%, а головним потерпілим від кризи вважають КАСКО.
Премії тануть
За даними Держфінпослуг, обсяг зібраних компаніями премій у першому півріччі скоротився на 17% - до 9,5 млрд грн. (за підсумками першого кварталу ринок просів тільки на 12,7% - до 4,7 млрд грн.). Левова частка платежів (99,6%) припала на 274 компанії (усього налічується 471 СК). При цьому 64 страховика взагалі не вели діяльність.
У самих же СК вважають, що зменшення обсягів бізнесу було більш значним. "За нашими оцінками, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року класичний страховий ринок скоротився на 19%", - розповіла заступник голови правління зі стратегічного розвитку і комунікацій ЗАТ "СК "ПРОВІДНА" Інна Бруль. Деякі ж експерти описують ситуацію ще більш песимістично.
"Порівняно низький показник падіння галузі (17%), що фігурує в офіційній звітності, пов'язаний з тим, що при підбитті підсумків регулятор ураховував і "схемну" частину ринку, що скорочувалася повільніше від класичного сегмента. За нашими даними, реальний ринок упав приблизно на 35-40%", - відзначив голова правління ЗАТ "СГ "ТАС" Дмитро Грицута. За підрахунками страховиків, за останній рік питома вага сірого сегмента досягла приблизно 60% у загальному обсязі ринку.
"Криза змушує підприємства заощаджувати, тому практика мінімізації оподатковування (найчастіше цілком законна), у тому числі і за допомогою страхування, стала більш поширеною", - сказав провідний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Олексій Капустинський.
Одним з рекордсменів за темпами зниження в січні-червні виявилося КАСКО. Катастрофічне зменшення продажів нових авто (за перше півріччя - на 75%) і зупинка банківського кредитування призвели до скорочення обсягів цього виду страхування практично на третину. "За підсумками шести місяців ринок просів на 33%, а якщо перерахувати його обсяг у доларовому вираженні, то падіння склало 56%", - підкреслив директор з продажів СК "НАСТА" Павло Конєв. Також серед потерпілих виявилися майнове страхування фізичних і юридичних осіб, страхування вантажів і багажу, відповідальності, фінансових ризиків та ін.
На загальний подив, позитивну динаміку продемонструвало добровільне медичне страхування. "Обсяг ринку в грошовому вираженні зберігся не тільки за рахунок появи нових клієнтів, але й підвищення цін на цей вид страхування", - пояснила директор відділу продажів особистих видів страхування СК "Allianz Україна" Зоя Сазонова.
За інформацією компаній, у першій половині 2009 р. медичні поліси подорожчали на 25-60%. Ще один вид, що показує позитивну динаміку, - обов'язкове страхування цивільної відповідальності автовласників (у першому півріччі - зростання 6%). "Обсяги "автоцивілки" будуть рости і далі, по-перше, за рахунок збільшення питомої ваги "довгих" річних полісів, по-друге, підвищення штрафних санкцій і налагодження контролю над наявністю договорів ОСАЦВ", - запевнив Дмитро Грицута.
Незважаючи на прогнози песимістів, показник падіння лайфового сектора також виявився далеким від катастрофічного. За січень-червень страхування життя скоротилося лише на 16%. "Багато в чому це пов'язано з меншою залежністю лайфового ринку від банківського сектора. Зупинка кредитування, що серйозно загальмувала динаміку в ризиковому сегменті, для лайфа була не настільки критичною. Крім того, якщо в ризиковому страхуванні клієнти можуть не переукладати договори на новий період без усякого збитку для себе, то в страхуванні життя дочасне розірвання договорів загрожує штрафними санкціями. І це їх утримує", - розповів національний менеджер СК Grawe Group Роман Деніс.
Гра на виліт
У першому півріччі 2009 р. рівень чистих виплат на страховому ринку виріс до 46,2% (за аналогічний період минулого року - тільки 42,4%), хоча більшість страховиків вочевидь не квапилися розраховуватися за зобов'язаннями із клієнтами. Держфінпослуг підрахував, що тільки в січні-березні 2009 р. вони не виконали зобов'язання на загальну суму 192 млн грн. з 10 тис. договорів. Експерти вважають, що за підсумками півріччя ця сума збільшилася в півтора-два рази.
Скупість СК пояснюється декількома причинами: незбалансованістю їх портфелів, недостатньою ліквідністю, зростанням збитковості через девальвацію гривні, а також порушеннями, допущеними при формуванні і розміщенні резервів. За словами першого заступника голови Держфінпослуг Сергія Кореня, за результатами 2008 р. вимоги до розміщення резервів не виконували 236 компаній. У нинішньому році ситуація ускладнилася: резерви страховиків у порівнянні з першим півріччям 2008 р. зменшилися на 1 млрд грн. При цьому в їх структурі істотно зросла питома вага цінних паперів (69,2%), а частка коштів, розміщених у банківській системі, знизилася до 17% (7116,4 млн грн.).
"Донедавна платоспроможність ризикових компаній і активи, у які вони розміщували резерви, взагалі ніхто не контролював. Тому вони роздмухували їх до тієї вартості, яку необхідно було зазначити у звітності. Це робилося і за рахунок цінних паперів, які відображалися за завищеною ціною купівлі. Оцінивши активи СК з погляду їх реальної вартості, ми побачимо велику кількість неплатоспроможних компаній", - говорить директор департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг Галина Третьякова.
Відносно порушників регулятор обіцяє застосовувати жорсткі санкції. Комісія вже зупинила дію ліцензій 12 СК і 11 - анулювала. Найближчим часом їх можуть втратити ще близько 10 компаній. Зараз Держфінпослуг проводить аналіз звітності страховиків, що працюють на ринку КАСКО і ОСАЦВ, перевіряючи дотримання вимог законодавства до платоспроможності, достатності формування страхових резервів, структурі страхового портфеля, його збитковості.
"Уже виявлені СК, які мають проблеми з перерахованими вище аспектами страхової діяльності. Вони будуть передаватися під нагляд спеціально створеного в комісії департаменту тимчасового адміністрування з метою або розробки плану відновлення фінансової стабільності, або забезпечення коректного входження в процедуру ліквідації або банкрутства страховика", - заявив Корінь.
Страхування ляже до виборів
Кінець року не принесе на ринок традиційного пожвавлення. "До жовтня 2009 року пройде 100%-е перепідписання страхових договорів, укладених торік до початку кризи. Тому в жовтні ми побачимо реальний стан ринку", - відзначає генеральний директор СК "QBE Україна" Олег Сосновський. Експерти очікують, що найбільші темпи падіння будуть простежуватися в автострахуванні.
"Компанії стрімко втрачають портфелі КАСКО. Гарні позичальники, погашаючи кредити, поступово "вимиваються" з портфелів банків. Залишаються проблемні кредити, неплатоспроможні позичальники, яким не до страхування. Швидше за все, до кінця року обсяги КАСКО зменшаться на 30%", - поділився експерт фінансового ринку Олексій Румянцев. Схожа ситуація буде спостерігатися і зі страхуванням заставного майна. До того ж до несприятливих економічних факторів у другому півріччі додасться і політичний негатив.
"Стримувати збільшення ринку стануть вичікувальні передвиборні настрої, зростаюча недовіра до страхової галузі, відсутність пожвавлення економіки", - стверджує голова наглядової ради СК "НОВА" Ольга Зайцева.
Проте показник скорочення ринку за підсумками року може виявитися досить помірним, що в основному буде пов'язано з низькою порівняльною базою. "У другому півріччі 2009 року ринок сповільнить своє падіння до 5%, у третьому кварталі воно складе близько 17%, тому що торік у цей період кризи ще не було. Вона проявилася лише в четвертому кварталі, на який традиційно припадає 60-70% обсягів другого півріччя. Тому загальне падіння за півріччям досягне 5-8%, а за підсумками року - приблизно 10-12%", - спрогнозував Павло Конєв.
Євгенія Андрєєва
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас