Ринок знижених у ціні підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок знижених у ціні підприємств

Фондовий ринок
1308
Обвал промислового виробництва, девальвація гривні та високі політичні ризики призвели до майже триразового скорочення припливу прямих іноземних інвестицій в Україну - до $2,4 млрд. Найбільше постраждали торгівля і будівництво, а на лідируючі позиції почала підніматися харчова галузь. Саме підприємства цього сегменту завдяки своїй орієнтації на внутрішній ринок можуть розраховувати на приплив інвестицій.
Глибока заморозка
Економічна криза викликала триразове скорочення припливу прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну. Якщо в докризове I півріччя 2008 року в країну надійшло $6,92 млрд інвестицій, то за I півріччя 2009 року - усього $2,36 млрд. Трохи кращими є справи в інших країнах світу. Відповідно до висновків організації UNCTAD, за підсумками 2009 року обсяг іноземних інвестицій у світі скоротиться на 47%, до $900 млрд.
Реальні розміри скорочення інвестицій набагато більші, тому що через девальвацію гривні доларова вартість багатьох компаній упала.
При цьому очікуваної масової пропозиції про продаж обтяжених кредитними боргами та здешевлених підприємств так і не дочекалися. "Найбільші українські фінансово-промислові групи поки не мають такої потреби у фінансах, щоб продавати свої ключові активи. Максимум на продаж виставляються непрофільні активи",- говорить аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
Як приклад такої стратегії експерт називає перепродаж медіаактивів. Держкомстат не веде за ними окремої звітності, включаючи в статтю "надання комунальних та індивідуальних послуг, діяльність у сфері культури і спорту". За цією категорією в I півріччі в Україну надійшло всього $52,3 млн. При цьому цього року було оголошено про купівлю телеканалів НТН і "Кіно", агентства "Главред-Медіа", газети Kyiv Post, а також 38% акцій кіностудії "Ялтафільм" і 40% акцій "Поверхность ТВ".
Не на користь українських компаній і те, що зниження вартості активів відбулося у всіх країнах Східної Європи. "Вибираючи компанії із цього регіону, інвестор зупиниться на більш надійних - східноєвропейських країнах-членах ЄС або навіть Росії. І лише потім, коли найбільш привабливі активи там будуть розкуплені, зверне увагу на український ринок",- відзначає аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников. "Інвестори чекають. Для початку масового інвестування необхідний прецедент - кілька великих інвестицій в Україну. Слідом за ними підуть й інші інвестори",- вважає Ірина Піонтковська.
За її словами, серед основних проблем, що перешкоджають припливу іноземного капіталу,- відсутність можливості виведення інвестицій з України. В I півріччі відтік інвестицій із країни був невеликим - усього $413,5 млн. Інвесторів також зупиняють вже традиційні для України політичні ризики і відсутність розуміння меж девальвації гривні, стверджує Піонтковська.
До того ж у інвесторів був альтернативний заробіток - скуповування облігацій зовнішньої держпозики. "Півроку тому, коли всі очікували дефолту України, інвестори, які ризикнули купити євробонди, отримали подвійний, а іноді й потрійний прибуток",- говорить співвласник брокера Gainsfort Сергій Лесик.
На старих запасах
Останні кілька років традиційним лідером з припливу ПІІ був банківський сектор. Для порівняння: в I півріччі минулого року в нього надійшло $2,05 млрд, або 29,6% загального обсягу інвестицій. В I півріччі поточного року приплив інвестицій у сектор знизився до $861 млн, але через більш значне скорочення інвестицій у реальний сектор економіки частка ПІІ у фінансовий сектор зросла до 36,5%. "Приплив інвестицій забезпечили як продаж Промінвестбанку, так і збільшення статутних капіталів банків, що належать іноземним власникам",- відзначає радник глави правління Укргазбанку Олександр Охріменко.
За його оцінками, докапіталізація банків уже практично завершилася, і до кінця року приплив інвестицій у банки зросте лише на $200-300 млн. "Трохи спростить процес інвестування дозвіл Нацбанку збільшувати капітал валютними субординованими кредитами, але як мінімум до завершення президентських виборів приплив інвестицій обмежиться лише обов'язковим збільшенням статутного капіталу банків",- додав Охріменко.
Незрозумілим для економістів стало дворазове зростання - з $104,4 млн до $207,8 млн - обсягу ПІІ в хімічну та нафтохімічну галузі. За словами голови правління сіверськодонецького "Азоту" Валентина Казакова, цього року хімічні підприємства не модернізували виробництво.
Інвестиції в промисловість скоротилися в порівнянні з I півріччям 2008 року майже в півтора рази - на $276 млн, до $582 млн. У структурі всіх іноземних вкладень частка промисловості зросла вдвічі - з 12,4% до 24,7%. Президент індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд відзначає, що більша частина цих інвестицій надійшла в рамках реалізації раніше розпочатих інвестиційних проектів: "Проблеми з поверненням ПДВ і посилення податкового тиску на реальний сектор не передбачають інвестицій. Тому, як правило, гроші вкладаються у вже початі проекти, зупинка яких загрожує багатомільйонними збитками. Інвестори змушені продовжувати фінансування, незважаючи на всі ризики".
З такою оцінкою погоджується виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко: "Незважаючи на зниження вартості українських активів, інвестори усе ще придивляються до можливих покупок. Наші дослідження показують падіння індексу інвестиційної привабливості України. Тому до вирішення проблем з компенсацією ПДВ і регуляторними обмеженнями очікувати інвестицій не варто". Ці ризики стримують приплив в Україну міжнародного капіталу. "У рейтингу світової конкурентноздатності Україна за рік упала на 10 позицій, розташувавшись серед африканських країн,- говорить Гіршфельд.- От і судіть - чи цікаві такі неконкурентні активи".
Світовий економічний форум оприлюднив рейтинг конкурентноздатності, у якому Україна посіла 82-е місце, між Гамбією і Алжиром.
Лідери спаду
Найбільше скорочення інвестицій зафіксовано в будівництві (на 85,3%, до $69,2 млн), хоча дві найбільші угоди відбулися саме в цій галузі. Російські інвестори купили 38% акцій "Київметробуду" (покупець - "Північно-східна будівельна компанія") і 99,99% "Планета-Буд" ("Промисловий концерн"). "Будівельна галузь як жодна інша знаходиться в жалюгідній ситуації: попит і ціни впали разом із кредитуванням, а ціна на будматеріали поки тримається",- відзначає директор Link Development Ярослав Цуканов. Саме тому будівельні активи, на його думку, найбільше готові до продажу за "кризовими" цінами. "Поки інтерес до покупок проявили тільки росіяни - вони готові до наших ризиків. Варто пам'ятати, що 'Київметробуд' - системотворче підприємство, інтерес до нього є завжди, а 'Планета-Буд' працює в Криму - традиційній зоні високого інтересу російського капіталу",- говорить експерт.
У торгівлі зниження обсягу інвестицій склало 73,1% - до $141,5 млн, але зміна цього тренду можлива, говорять експерти. "Приплив інвестицій триває. Для його прискорення інвестори повинні побачити стабілізацію макроекономічної ситуації",- вважає фінансовий директор ДК "Велика кишеня" Олег П’явка. За його оцінками, відразу за виходом економіки із кризи в 2010 році розпочнеться швидкий приплив інвестицій.
Новий орієнтир
Гарні результати показали підприємства харчової промисловості - у серпні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зафіксовано найменші темпи спаду обсягів виробництва серед всіх сегментів промисловості - 10,1%. Цього року іноземні інвестори закрили на цьому ринку низку угод, в тому числі з купівлі заводу "Родич" (покупець - Danone), 50% акцій ЗАТ "Житомирські ласощі" (швейцарська ІК Delta Capital CA), 99% акцій Одеського заводу шампанських вин (Gruppo Campari).
У підприємства харчової промисловості в січні-червні вкладено $106,1 млн (спад на 45,7%), що дозволило галузі за обсягом інвестицій посісти третє місце після фінансового сектора і хімічної галузі. "Україна залишається досить привабливою для інвестицій як один з найбільших виробників продуктів харчування. Зараз низка транснаціональних компаній готують лоти для купівлі активів в Україні, але реалізація цих планів можлива тільки після президентських виборів",- відзначає директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка. Потенціал для зростання є і у сектора сільського господарства, обсяг припливу інвестицій у який упав майже в десять разів - до $31,4 млн.
"Нинішній час сприятливий для інвесторів, схильних до ризику"
Маріус Вісмантас, координатор фінансових проектів Світового банку
- Чи можна в найближчі півроку-рік очікувати збільшення припливу іноземних інвестицій?
- Звичайно, можна. Потрібно розуміти, що інвестори приходять у країну, коли бачать або нішу на місцевому ринку, або ресурс, який можна використати для експорту. Завжди знайдуться інвестори, які люблять працювати в ситуації, подібній нинішній, знаходять у кризі нові можливості для свого бізнесу. У будь-який час є особливою кастою інвесторів, які прийдуть навіть при поганих результатах роботи економіки. І це зараз відбувається.
- Якщо порівняти інвестиційну привабливість України та інших країн Східної Європи, то в чому наші плюси і мінуси?
- Конкурентні переваги України всім відомі, вони не змінилися - це великий внутрішній ринок, безліч різних ресурсів. Інвестор завжди може знайти незаповнену нішу для бізнесу. Є інвестори, які будуть обережні і ніколи не прийдуть у країну, де економіка падає на 20% і є багато непередбачених факторів. А інші бачать, як багато можливостей відкривається в такій ситуації.
- Що це за можливості?
- Частина гравців іде з ринку, залишаючи вільні місця, і знайдуться інші інвестори, готові працювати.
- Поширеною є думка, що інвесторів лякає неможливість продати свої українські активи.
- Факт скорочення інвестицій не повинен нас бентежити. Нинішній час сприятливий для інвесторів, схильних до ризику.
- Чи можна очікувати поновлення інтересу до інвестицій у фінансовий сектор?
- Вважаю, можна. Банківський сектор почав залучати серйозні інвестиції лише в останні роки, ще залишилося достатньо можливостей у роздрібному і корпоративному кредитуванні, є й перспективи поліпшення вже представлених фінансових продуктів.
- Наскільки коливання курсу гривні впливають на інвестиційний попит?
- Коливання валют у всіх країнах не проявляють вирішального впливу на дії інвесторів. Це лише один з факторів, що впливають на приплив інвестицій. Коливання валютного курсу підвищують невизначеність, і в такій ситуації більшість інвесторів зволіють почекати. Але для інвесторів з підвищеною схильністю до ризику це не буде мати визначального значення.
- Чому приплив інвестицій в Україну знизився більше, ніж в інші країни Східної Європи?
- Українська економіка більш залежна від світових цін на сталь. І у зв'язку зі зниженням цих цін падають ключові галузі, що передається й іншим сферам економіки.
- Що міг зробити український уряд для збереження припливу інвестицій?
- Уряд завжди може і повинен поліпшувати інвестиційний клімат. Це залучить як внутрішні, так і зовнішні інвестиції. Діяльність уряду з поліпшення бізнес-середовища повинна мати системний характер, особливо в умовах світової економічної кризи. Адже приватний бізнес створює величезний масив внутрішнього продукту - і тому для здійснення підприємницької діяльності завжди повинно горіти зелене світло.
"Покупці мислять категоріями не минулого, а майбутнього"
Пітер Ванхекке, генеральний директор ІК "Ренесанс Капітал Україна"
- Зараз є попит на українські активи?
- Цього року ми прогнозуємо дворазове скорочення прямих іноземних інвестицій в Україну в порівнянні з 2008 роком. Причина в тому, що пік кризи припав на I півріччя цього року, і обсяг інвестицій був мінімальним. Це погана новина, а гарна полягає в тому, що зараз спостерігається поновлення попиту на українські активи.
- Українські компанії досягли цінового дна?
- Безумовно, вартість активів знизилася, але це не тільки українська, але й світова тенденція, спільна для всіх ринків, що розвиваються. Є ще один загальносвітовий фактор - передчуття кінця фінансової кризи. Настрої змінилися, і інвестори розглядають можливість повернення в Україну, причому мова йде як про стратегічних, так і про портфельних інвесторів. Третій фактор - винятково український. Змінилося сприйняття України інвесторами, економіка країни більш-менш стабілізувалася, як мінімум зрозумілі напрямки руху. Інвестори мислять категоріями не минулого, а майбутнього. Їх мало цікавить, що відбувалося в Україні в 2008 році і на початку нинішнього, їх цікавить те, що відбувається зараз, а також прогнози на майбутнє. Зараз можна говорити про стабілізацію економіки, робити обережні прогнози її зростання в 2010 році. Вгледівши перспективи зростання, інвестори починають розглядати можливості повернення.
- Цього року ви уклали низку угод з українськими активами. Яким чином удалося залучити інвесторів?
- Угоди, які ми закривали на початку року, мали особливість - це були угоди зі стратегічними інвесторами, зацікавленими в присутності на ринку. Вони, як правило, керуються довгочасними цілями, їм не треба пояснювати, що криза має тимчасовий характер. Тим більше, що початок року був гарним часом для придбання активів. Компанії перебували в складній фінансовій ситуації або ж саме так її сприймали - вони були готові до діалогу. Були угоди, пов'язані з реструктуризацією боргів, коли компанії були змушені йти на такий крок.
- Перша половина року була ідеальним періодом для покупок. Чи означає це, що зараз вартість активів зросла, і інвесторам стало складніше вести переговори?
- Варто говорити не про зростання вартості активів, а про стабілізацію їх вартості. Ми очікуємо, що українські активи стануть дорожчати в 2010 році. Але важливо, що потреба в залученні коштів у власників активів не зникла - можливості залучення позикових коштів залишаються обмеженими, і мотивація продажу частини активів залишається.
- На приплив інвестицій впливає нестабільний курс?
- Якщо говорити простіше, то інвесторів цікавить не конкретний курс гривні, а її стабільність. Вони зберегли б інтерес до України, навіть якби національна валюта девальвувала ще більше, але було зрозуміло, що після цього почалася стабілізація. Тому саме нестабільність курсової політики поряд з політичною ситуацією і турбує інвесторів.
- Чи зміняться галузеві переваги інвесторів?
- Уже можна говорити про зниження інтересу до фінансового сектора, принаймні, у порівнянні з 2007-2008 роками. Ми очікуємо зростання інтересу до сільського господарства і споживчих товарів. У промисловості місцеві гравці шукають можливості для консолідації і будуть залучати для цього інвестиції.
Структура прямих іноземних інвестицій в Україну, %
Джерело: Держкомстат
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас