Облігації замість кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облігації замість кредитів

Казна та Політика
1511
Банки почали активно скуповувати державні боргові цінні папери, особливо після того, як Мінфін запропонував три- і шестимісячні папери із прибутковістю понад 20%. Банкіри пояснюють підвищений інтерес до ОВДП можливістю отримати високу прибутковість за відсутності умов кредитування економіки в короткий термін.
Минулого тижня увага інвестиційників була прикута до ринку паперів з фіксованим доходом. З одного боку, після місячних звинувачень НБУ погасив конфлікт між банками і власниками облігацій, роз'яснивши свою липневу Постанову №421, відповідно до якої Нацбанк забороняв дострокове погашення боргів банками, що мають негативний фінансовий результат. З іншого боку - усі чекали чергового аукціону Міністерства фінансів з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Цей аукціон повинен був продемонструвати, чи було зростання попиту на попередньому аукціоні сплеском, викликаним суб'єктивними факторами, чи він заклав основу нового тренда.
Платити за рахунками
Мабуть, найважливішою подією для ринку стало рішення банківського регулятора не карати збиткові банки, які виконують оферти за своїми облігаціями. За порушення цієї норми (за винятком випадків погашення за ціною нижче 50% номіналу, і за умови, що викуп облігацій не приводить до значного погіршення ліквідності банку) глава департаменту банківського регулювання і нагляду Василь Пасічник міг скористатися правом застосовувати заходи впливу, аж до введення тимчасової адміністрації в банк, примусової реорганізації, відкликання ліцензії та ініціювання процедури банкрутства. "Основною метою постанови був захист банків, які зазнають фінансових проблем, від судових позовів з боку кредиторів. Однак такий різкий захід міг негативно позначитися на іміджі тих банків, які мають можливість погасити заборгованість", - вважають аналітики Astrum Investment Management.
Цією можливістю вже скористався Альфа-Банк, що викупив минулого тижня в інвесторів пред'явлені до оферти облігації. Тепер погашати свої боргові папери будуть й інші великі банки, що піклуються про свою репутацію, вважають експерти.
"Рішення НБУ є позитивним чинником для інвесторів, оскільки деякі банки в цей момент можуть мати достатню ліквідність для викупу своїх облігацій, і вони, швидше за все, будуть вчасно виконувати оферти, щоб уникнути репутаційних ризиків і для збереження позитивної кредитної історії, - говориться у звіті ING Wholesale Banking Ukraine. - Зменшення репутаційних ризиків особливо важливо для банків з іноземним капіталом, і, оскільки ці банки можуть одержати фінансову підтримку від своїх акціонерів, вони будуть вчасно виконувати свої зобов'язання". Однак, на думку аналітиків, рішення Національного банку не перешкодить банкам, які не хочуть виконувати оферти, і надалі відмовлятися від виконання оферт на підставі Постанови №421.
Оферта Альфа-Банку була першою на ринку після прийняття постанови. Чи будуть банки ігнорувати заборону на достроковий викуп боргів, покажуть уже найближчі оферти - 20 вересня наступить оферта за облігаціями Сведбанку, а 22-го - Укргазбанку. Обоє одержали за підсумками двох кварталів збитки через формування резервів. "Банки, які не бояться репутаційних ризиків і оголосили технічні дефолти, як Кредитпромбанк і нові держбанки, можуть триматися за постанову і відмовляти інвесторам, - вважає Сергій Фурса з Astrum Investment Management. - А банки з іноземним капіталом напевно будуть викуповувати ті невеликі обсяги своїх боргів, які ще є на ринку, тому що під час жорсткої боротьби населення за депозити їм не потрібна негативна інформація".
Американські гірки
А от перший аукціон Міністерства фінансів із продажу ОВДП був не таким успішним, як тижнем раніше. Мінфіну вдалося розмістити папери лише на 124,7 млн. грн. При цьому обсяг розміщення ОВДП упав відразу на 70%. Результатів аукціону очікували практично всі учасники ринку, тому що, за словами Сергія Фурси, цей аукціон повинен був продемонструвати "чи було зростання попиту на попередньому аукціоні сплеском, викликаним суб'єктивними факторами, чи він заклав основу нового тренда". На попередньому аукціоні Мінфін розмістив ОВДП трьох серій на суму 445 млн. грн., що на 220% перевершило результати попереднього аукціону, а прибутковість розміщення варіювала від 21,9% на короткому кінці кривої до 23% за дворічними паперами.
Попит на ОВДП із боку банків виріс у рази особливо за останні декілька тижнів, коли Мінфіну, щоб зацікавити банкірів, довелося запропонувати ринку більш короткі за термінами папери і підвищити їхню прибутковість. При цьому покупцями ОВДП виступали не тільки державні банки, як це було в першій половині року, але й приватні банки з іноземним і вітчизняним капіталом, а також страхові компанії.
Ще в середині травня Мінфін відмовився від планів розміщення довгострокових облігацій з погашенням більш ніж через три роки, тому що вони не були цікаві інвесторам. Через необхідність фінансувати соціальні витрати держбюджету в умовах падіння податкових надходжень Мінфін погодився продавати короткі боргові цінні папери і різко підвищив ставки прибутковості. Згадаємо те ж липневе підвищення прибутковості держпаперів до 29%.
Наявність попиту обумовлена і тим, що у фінустанов як і раніше немає великого вибору вигідних фінансових інструментів для інвестицій. Вкладення в короткі ОВДП мінімізують ризики банків, які побоюються кредитувати економіку, а нормативи НБУ зобов'язують їх розміщувати активи на термін залучення пасивів. "Банки поки ще побоюються вкладати ресурси в кредити. А ОВДП можна перепродати на вторинному ринку. Крім того, під них можна одержати рефінансування в НБУ", - говорить скарбник банку з іноземним капіталом. Не може зараз скласти конкуренцію ОВДП за прибутковістю і грошовий ринок.
Вартість тримісячного ресурсу (KievPrime 3M) становить у межах 11%. Вкладення в корпоративні облігації й акції занадто ризиковані, а депозитні сертифікати Нацбанку, хоча й більш короткострокові, але прибутковість у них у рази менша (двотижневі сертифікати розміщаються під 4-6% річних).
І все-таки більшість аналітиків назвали підсумки останніх аукціонів нелогічними, особливо на тлі падіння ліквідності банківської системи і різкої девальвації гривні. До того ж бентежило і зниження вимог за прибутковістю. За словами Сергія Фурси, поступливість ринку може пояснюватися як нерівномірним розподілом ліквідності серед банків, так і бажанням низки банків увійти в список первинних дилерів, що зробило їх більш лояльними до побажань Міністерства фінансів.
У підсумку різке зростання обсягів розміщення не стало початком нового тренда. Міністерство фінансів на останньому аукціоні задовольнило лише вісім з 30 заявок. 55% покупок зосередилися на короткому кінці кривої. Попит на трирічні папери, рівень прибутковості відсікання за якими Мінфін залишив без зміни на рівні 23%, був мінімальним.
На думку учасників ринку, останні розміщення ОВДП говорять про нову "цінову" політику Мінфіну на ринку внутрішніх запозичень. Тепер, продаючи ОВДП тільки тим банкам, які виставили мінімальні заявки, Мінфін намагається знизити вартість залучених ресурсів і переконати при цьому інших учасників ринку купувати папери з меншою прибутковістю, хоча ще місяць тому Мінфін задовольняв майже всі заявки на купівлю ОВДП, при цьому прибутковість держпаперів з погашенням після 2009 року становила 27-29% річних, що було максимумом за останні 10 років.
Тому Мінфін і надалі буде знижувати рівень прибутковості ОВДП, що робить цей інструмент, з урахуванням поточної макроекономічної ситуації, усе менш цікавим. "Подальше зниження прибутковості за дев'ятимісячними і річними ОВДП підтверджує нашу думку про те, що Міністерство фінансів не буде залучати нові запозичення за будь-яку ціну, оскільки аукціони із продажу ОВДП не є для уряду єдиною можливістю залучення коштів.
Оскільки в цей момент банківська система має нестачу ліквідності, ми вважаємо, що попит на ОВДП із боку приватних інвесторів у найближчому майбутньому залишиться низьким", - вважають аналітики ING Wholesale Banking Ukraine. Тому Мінфін навряд чи зможе протягом вересня-листопада залучати значні обсяги коштів за заявленими доходностями.
Олександр Кириченко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас