МЕТАЛісти мимоволі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЕТАЛісти мимоволі

Банківські метали
3935
Щойно економіку починає "штормити", ціни на золото відразу злітають. Власники вільної гривни, які в 2008-му взяли на озброєння це нехитре правило, явно не програли: жовтий метал з осені 2008-го подорожчав в Україні, згідно з даними НБУ, на 46%. Таким чином, квапливі інвестори фактично уникли втрат через знецінювання національної валюти.
Злиток емоцій
Раніше, у часи нестабільності, ціни, слідом за золотом, злітали на платину і паладій. Але в 2008-2009 р. їх обігнало срібло, додавши у вазі 42,5%. "Девальвація гривні та зростання вартості срібла на міжнародних ринках на 25-30% призвели до більш ніж дворазового подорожчання срібних злитків в українських банках. За минулий рік (вересень 2009 р. до вересня 2008 р. - ред.) продажі золота знизилися, а от срібла - виросли на 20%", - відзначає Максим Салутін, заступник начальника управління обігу, неторгових і касових операцій ПУМБу.
Втім, відразу обмовимося: дані про заробітки інвесторів відображають офіційну статистику, а не рівень фактично отриманих доходів "металевих" інвесторів. Матеріалізувати вигоду вдалося за рік кризи лише здебільшого власникам золотих злитків: срібло і платину банки зараз купують у населення за курсом більш низьким, ніж продавали йому рік тому.
Найбільш інформовані клієнти, щоправда, знайшли вихід зі сформованої ситуації: забирали злитки з банків і перепродували їх через Українську біржу дорогоцінних металів. Приміром, 8 вересня злиток платини (50 г) власники могли там продати за 14,5 тис. грн., тоді як Правекс-Банку - за 13 тис. грн., а VAB Банку - менш ніж за 10 тис. грн.
І тільки відносно жовтого металу ситуація інша. Але навіть доход за ним виявився на 15% меншим, ніж офіційно декларований приріст цін – через нижчий, у порівнянні з офіційним, курс купівлі металу фінустановами. Що, втім, на тлі прибутковості тих же депозитів у гривні або іноземній валюті виглядало досить привабливо. Приміром, купивши рік тому 50 г золота за 9,7 тис. грн. (середня ціна на вересень 2008-го), сьогодні його можна продати мінімум за 13 тис. грн., тобто прибутковість склала понад 30%.
Вигідним виявилося не тільки придбання злитків, але і їхнє розміщення на строкових, так званих металевих рахунках. Хоча на них і поширювалася дія мораторію на дострокове зняття коштів, однак після його завершення власники вкладів не залишилися в збитку: і заощадження примножили, і при цьому проблем з виплатами, на відміну від власників депозитів в іноземній валюті, після припинення дії мораторію не відчули.
Тому не дивно, що 50 і 100-грамові злитки, за словами Семена Бабаєва, директора департаменту по роботі з банківськими металами і управління готівкою Правекс-Банку, користувалися ажіотажним попитом. При цьому експерти вважають, що золото до кінця поточного року буде дорожчати, але якщо говорити про інвестування коштів в 2010-му, то фінансисти радять придивитися до срібла.
З металошукачем...
На жаль, до осені 2009 р. у приватних інвесторів залишилося не так багато варіантів вибору фінансової установи для купівлі дорогоцінного металу. Кількість банків, що пропонують громадянам інвестувати в дорогоцінні метали, за минулий рік скоротилася в три рази. Адже за правилами Нацбанку торгувати коштовними металами можуть лише беззбиткові установи.
"Безліч банків за підсумками першого півріччя 2009 р. показали збитки. Установи, у яких можна купити дорогоцінні злитки, монети або відкрити депозит у золоті або сріблі, можна перерахувати на пальцях", - говорить Ігор Львов, заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит". Низка великих установ, таких як Райффайзен Банк Аваль, припинили прийом дорогоцінних депозитів ще в середині 2008 р., залишивши в продажі тільки злитки і монети.
З розмаїтістю самих металів також не густо. За даними Української біржі дорогоцінних металів, на 8 вересня 2009 р. золотом торгували близько двадцяти банків, сріблом - менше п'ятнадцяти (Ощадбанк, VAB Банк, Укрсоцбанк та ін.). Платину пропонували взагалі одиниці (Правекс-Банк, "Фінанси та Кредит").
Тим, хто сьогодні вирішує вкласти заощадження в банківські метали, варто бути обачними, щоб не нарватися на "міну". По-перше, необхідно уважно підійти до вибору фінустанови. Експерти радять віддати пріоритет великим структурам з іноземним капіталом. Невеликі банки виступають перекупниками в системних колег, тому продають українцям метали на 20-30% дорожче. Присутність же іноземного акціонера теоретично вважається своєрідною перестраховкою від банкрутства або введення тимчасової адміністрації.
Наступний крок - вибір форми купівлі дорогоцінного металу: депозити, поточні рахунки, злитки або монети. На перший погляд, найефективнішим є золотий або срібний депозит - крім зростання цін, доход поповнюється ще й відсотками (3-5% річних). Однак умови при цьому досить жорсткі. Чим менший термін вкладу, тим більший обсяг металу потрібно купувати, відсотки при цьому - найскромніші. Приміром, можна відкрити золотий вклад, починаючи з 50 г, терміном від трьох місяців до двох років під 2 і 5,5% річних відповідно ("Фінанси та Кредит"). Якщо ж термін дії договору - лише місяць, вага металу не може бути меншою 1 кг, а прибутковість зменшується до 1% річних.
Треба бути готовим і до одержання відсотків за меншими ставками, ніж ті, за якими депозит відкривався. Приміром, в VAB Банку відсотки хоч і нараховуються в золоті, але виплачуються в національній валюті за курсом НБУ (який нижчий від банківського).
У ПриватБанку відсотки теж "капають" у золоті, але виплачуються в гривні за курсом, установленим банком на день конвертації. Більш перспективними банкіри вважають "срібні" програми, але відкрити рахунок у цьому металі можуть дозволити собі лише далеко не бідні громадяни: "вага розміщення" стартує від 10 кг, які, у перерахуванні на середній курс, 8 вересня коштували близько 40 тис. грн. Але при цьому процентні ставки, за словами Володимира Піщаного, начальника відділу операцій з банківськими металами VAB Банку, "визначаються в індивідуальному порядку". Додамо, що більшість діючих сьогодні депозитних програм у дорогоцінних металах не передбачають можливості поповнення вкладу, а при достроковому розірванні договору відсотки знижуються.
Вкладникові важливо не прогадати, на який період відкривати "металевий" депозит. Як правило, експерти радять вибирати максимальний термін. У такому випадку ймовірність того, що вас попросять... доплатити за пролонгацію вкладу, невелика. Наприклад, відкривши річний депозит у номіналі 100 г золота у вересні 2008 р., ви заплатили 14,32 тис. грн. За курсом НБУ на 8 вересня 2009 р. ваш вклад оцінили б у 28 тис. грн. (плюс відсотки). Але діюча ціна купівлі 100 г золота у вашому банку може бути на 10-20% вищою, ніж вартість вкладу. І, щоб зберегти дію депозиту, банк може вимагати довнести "відсутні" гривні.
Неприємний момент в "металевих" депозитах - відсутність плеча підтримки з боку держави (гарантії Фонду гарантування вкладів фізичних осіб не поширюються на такі депозити). Тому можна не ганятися за відсотками, а просто відкрити поточний рахунок у банківському металі. Такі програми пропонують близько десяти банків. Щорічна плата за послугу - від 30 грн. і вище. Плюс доведеться витратитися на комісію при "знятті" металу - у середньому 1-5% від вартості злитка. Що, втім, обходиться дешевше, ніж оренда сейфа (2,5-20 грн./доба).
Алла Іщенко, головний менеджер з дорогоцінних металів Райффайзен Банку Аваль:
- Ціна золота пов'язана зі світовими цінами на долар. Коли долар падає, золото дорожчає. З 1970 року саме у вересні 26 років щорічно долар втрачає свої позиції. При цьому зростає попит на золото в Індії, де у вересні традиційно відзначають сезон весіль (батьки нареченої повинні подарувати доньці лише золото). Через це початок осені є піком подорожчання золота.
Так, на 2-4 вересня ц.р., коли гривня дешевшала, а благородний метал ріс у ціні, продажі банківських металів населенню досягли піка з початку року. Срібло, платина і паладій можуть бути більш привабливими для інвестицій у найближчі місяці. Тому що на міжнародних ринках вони продаються за цінами нижче рівня другого півріччя 2008 р., але з початку цього року стабільно ростуть.
Ігор Львов, заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит":
- Із усіх видів вкладів банківські метали виявилися найбільш вигідними. Наприклад, з 2007 р. срібло виросло в ціні майже в три рази! Платина і паладій також подорожчали, але їх продають і приймають далеко не всі українські банки. Це пов'язано з тим, що сьогодні платина і паладій не користуються таким попитом, як золото і срібло.
З видів дорогоцінних інвестицій найпопулярнішими стали срібні монети. Причому саме сріблу пророкують максимальне зростання. Тому що воно є промисловим металом, який широко використовується в авіабудуванні, автопромі і т.п. Але у зв'язку з невеликою пропозицією срібла і стабільним попитом ціна може зростати.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас