"Енергоринок" підключили до кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Енергоринок" підключили до кредитів

Енергетика
301
Монополіст на ринку експортних постачань української електроенергії - "Укрінтеренерго" - позичив кошти у оператора внутрішніх постачань "Енергоринок". Компанія отримала безпроцентний кредит в розмірі 5,4 млн грн. на реконструкцію Калуської ТЕЦ. Це рішення може мати наслідки для всього ринку, вважають експерти: борг "Укрінтеренерго" може стати підставою не вилучати оператора зі схеми експортних постачань електроенергії.
В розпорядженні Комерсант-Україна є лист директора держпідприємства зовнішньоекономічної діяльності (ДПЗД) "Укрінтеренерго" Валентина Бондаренка главі ради Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) Семену Поташнику, в якому він просить "Енергоринок" видати компанії безпроцентний кредит на 5,4 млн грн.
Кошти необхідні для проведення капремонту Калуської ТЕЦ. "Зупинка ТЕЦ 29 квітня призвела до гострого дефіциту її обігових коштів", - наголошується в листі. Повернути перший транш кредиту в розмірі 2,7 млн грн. "Укрінтеренерго" обіцяє вже в листопаді-грудні. Але 5,4 млн грн. - лише частина суми, необхідної для реконструкції ТЕС, стверджує джерело в ДПЗД, вся позика складе 91 млн грн. У прес-службі компанії лист не коментують. Фінансовий директор "Енергоринку" Вадим Улідо повідомив, що прохання "Укрінтеренерго" було задоволене на засіданні ради ОРЕ 11 вересня, а частина коштів уже перерахована.
За його словами, прохання "Укрінтеренерго" також підтримало Мінпаливенерго. "Я нічого не чув про те, що будуть ще прохання про кредити, але, якщо вони надійдуть, ми готові їх розглянути в установленому порядку", - сказав пан Улідо. Він стверджує, що надання кредиту "Укрінтеренерго" не вплине на платежі підприємства іншим учасникам ринку. "Укрінтеренерго" не вперше отримує фінансову допомогу від держави. Раніше на прохання Мінпаливенерго Кабмін відшкодував компанії ПДВ у розмірі 230 млн грн., а та, у свою чергу, погасила заборгованість перед "Енергоринком". Прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді вчора від коментарів відмовився.
З початку року заборгованість споживачів за електроенергію і борг "Енергоринку" перед генераціями зростає, відзначає заступник гендиректора компанії "Укренергоконсалтинг" Володимир Плечун. "У таких умовах збільшувати обсяг кредитів небезпечно, це може розбалансувати ринок і збільшити неплатежі", - вважає він. У "Західенерго" побоюються, що, видавши кредит, "Енергоринок" спробує обмежити платежі приватним компаніям - обленерго і генераціям. Це може призвести до проблем у розрахунках з постачальниками сировини - шахтами і НАК "Нафтогаз України".
Борг "Укрінтеренерго" перед "Енергоринком" може стати ще одним аргументом на користь збереження існуючої схеми експорту електроенергії, відзначає президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов. Він нагадує, що з 1 листопада на аукціон мають бути виставлені 100 МВт потужності магістральних ліній електропередачі, а з 1 січня 2010 року - весь обсяг потужностей. "Тепер керівництво компанії може апелювати до Мінпаливенерго з тим, що, якщо їй не залишити можливості експорту без аукціонів, вона не зможе повернути кредит", - сказав член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас