Уряд України схвалив реструктуризацію зовнішнього боргу "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд України схвалив реструктуризацію зовнішнього боргу "Нафтогазу"

Енергетика
535
Уряд України погодився з пропозицією Міністерства фінансів і Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" про здійснення реструктуризації заборгованості компанії щодо її зовнішніх зобов'язань.
Відповідну постанову Кабінету міністрів №986 від 16 вересня опубліковано в урядовій газеті "Урядовий кур'єр" у вівторок.
В той же час умови реструктуризації, затверджені постановою, в публікації відсутні.
Згідно оприлюдненому документу, переговори з кредиторами про реструктуризацію планується завершити до 20 жовтня.
"НАКу разом з Мінфіном: забезпечити до 20 жовтня 2009 року узгодження основних умов реструктуризації заборгованості компанії за зовнішніх зобов'язань, зокрема, з інвесторами за єврооблігаціми, випущеними для фінансування кредиту компанії на основну суму $500 млн з погашенням 30 вересня 2009 року, і кредиторами за двосторонніми кредитами, і вжити заходів для виконання компанією вказаних умов", - доручається в постанові.
У відповідності з нею, Кабмін погодився надати "Нафтогазу" державні гарантії із зовнішніх зобов'язань на суму до $2005,7 млн з урахуванням подальшої заміни зобов'язань компанії за кредитними договорами з іноземними кредиторами на зобов'язання з цінних паперів.
Крім того, уряд схвалив проект договору про призначення дилер-менеджера між Кабінетом міністрів, "Нафтогазом" і Credit Suisse Securities (Europe) Limited як дилер-менеджером та іншими сторонами з проведення реструктуризації та погодило витрати НАК на реструктуризацію.
В прес-службі "Нафтогазу" агентству "Інтерфакс-Україна" уточнили, що будуть оприлюдненими пропоновані умови реструктуризації найближчим часом.
Як повідомлялося, НАК вже почав переговори про реструктуризацію зовнішнього боргу на загальну суму $1,6 млрд. Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", мова йде про єврооблігації на $500 млн з погашенням 30 вересня 2009 року, борги "Нафтогазу України" Depha Bank на суму $220 млн, Credit Suisse International (CSI) - на $550 млн і Deutsche Bank - на $395,2 млн, термін погашення яких - 2009-2012 рр. З урахуванням відсотків загальна сума виплат з них складає близько $1,78 млрд, зокрема цього року - близько $650 млн, наступного - близько $570 млн.
Одним з консультантів "Нафтогазу України" з питань реструктуризації зовнішнього боргу виступає кіпрська компанія Squire Capital. Крім того, в кінці серпня НАК повідомив, що як міжнародний консультант з питання реструктуризації зовнішніх боргів він залучив компанію HeadLand Consultancy, а на початку вересня додав, що радником і дилер-менеджером виступає Credit Suisse.
В той же час група тримачів єврооблігацій "Нафтогазу України" на суму близько $100 млн, або 20% від загального обсягу випуску, виступає проти можливої реструктуризації боргу з них. Група заявляла, що НАК вже пропустив терміни оголошення пропозиції про реструктуризацію, при яких він міг би уникнути дефолту 30 вересня за єврооблігаціями, а також прогнозувала, що без надання держгарантій реструктуризація зобов'язань "Нафтогазу" вкрай малоймовірна. Для реструктуризації боргу з єврооблігацій держхолдингу необхідно дістати схвалення власника понад 75% облігацій.
НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Є монополістом з транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією України.
Держбюджет-2009 містить статтю про надання держгарантій за зобов'язаннями "Нафтогазу України" із зовнішніх зобов'язань, здійснених до 1 січня 2009 року, на суму до $2005,7 млн в разі невиконання компанією зобов'язань згідно умов цих запозичень.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас