Польща чекає дефіциту газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща чекає дефіциту газу

Енергетика
883
Польський концерн PGNiG вже в IV кварталі може зіштовхнутися з дефіцитом газу і ввести обмеження для промислових споживачів. Ця ситуація стала наслідком відходу з ринку трейдера RosUkrEnergo, який забезпечував істотну частину постачань газу до Польщі. Російський "Газпром" же умовою для збільшення постачань в країну висуває зростання своєї частки в спільному Europolgaz з 48% до 50%.
Вчора агентство Dow Jones з посиланням на віце-президента польської газової компанії PGNiG Радослава Дудзінського повідомило: "Ми вважаємо, що дефіцит в IV кварталі складе близько 500 млн кубометрів газу, і нам, можливо, доведеться ввести обмеження на споживання газу для промислових клієнтів". Минулого тижня заступник міністра фінансів Польщі Міколай Будзановський також попереджав, що країна може зіштовхнутися з дефіцитом газу. "Цього року Польщі може не вистачити 700-800 млн кубометрів, - сказав Будзановський. - Розмір дефіциту залежатиме від погоди взимку і запитів промисловості".
За його словами, переговори мають бути проведені у вересні й сторони повинні знайти прийнятне рішення вже в жовтні. Польща стала заручником вилучення зі схеми постачань газу в ЄС швейцарського трейдера RosUkrEnergo (50% належить Дмитру Фірташу і його партнерам, 50% - ВАТ "Газпром"). Він зазвичай поставляв Польщі 2,5 млрд кубометрів газу на рік, тоді як "Газпром" - ще 7 млрд кубометрів.
В "Газпромі" пояснили, що додатковий газ може бути поставлений "після підписання відповідного контракту, про умови якого польська сторона повідомлена". За словами офіційного представника монополії Сергія Купріянова, головною умовою є збільшення частки "Газпрому" в операторі польської ділянки газопроводу Ямал-Європа Europolgaz (EPG) з 48% до 50%. Ще 48% належать PGNiG, а що залишилися 4% - Gas-Trading, основним бенефіціаром якої є польський підприємець Олександр Гудзоватий. "Після того, як будуть проведені всі процедури (із збільшення частки "Газпрому" в EPG), з'явиться можливість документального оформлення готовності обох сторін до розширення обсягів постачань газу", - підтверджував 9 вересня прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков.
Та поки в "Газпромі" не знають навіть, коли відбудуться наступні переговори з Польщею. Джерело в PGNiG раніше пояснювало, що сторони ще в червні досягли домовленості по суті - і щодо збільшення частки зокрема. "Ми погоджувалися поступитися до 50% в Europolgaz, проте в липні втрутилася політика. 1 вересня після приїзду прем'єра Путіна до Гданьська ваги знов колихнулися у бік покращення стосунків", - пояснив співбесідник, але і він відмовився прогнозувати підсумки переговорів з "Газпромом".
Президент East European Gas Analysis Михайло Корчемкін проблему дефіциту газу для Польщі вважає надуманою. "На мій погляд, проблема створена штучно. "Газпрому" не слід довго торгуватися в період, коли газ важко продати, - розмірковує експерт. - Польща цілком може поповнити свій зимовий баланс біржовим газом, працюючи за схемою заміщення одним з імпортерів російського газу. Таким чином, PGNiG відбиратиме газ з газопроводу Ямал-Європа і заміщати відібрані обсяги біржовим (спотовим) газом". Корчемкін нагадує, що спотові ціни в Європі зараз майже удвічі нижчі від цін довгочасних контрактів "Газпрому". Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу" додає, що за угодою "Газпрому" і PGNiG до 2022 року Росія у будь-якому випадку зобов'язана з 2010 року збільшити постачання газу до Польщі до 8 млрд кубометрів на рік.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас