Портнов: Судові заборони на продаж ОПЗ сьогодні відсутні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портнов: Судові заборони на продаж ОПЗ сьогодні відсутні

Фондовий ринок
356
Рішення або визначення судів про заборону на проведення конкурсу з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) в даний час відсутні, повідомив народний депутат проурядової фракції БЮТ Андрій Портнов.
"Єдине визначення, яке діяло, позивач відкликав", - сказав він в ефірі "Свободи слова" на ICTV в понеділок уночі.
Портнов також заявив, що твердження екс-глави Фонду держмайна Валентини Семенюк-Самсоненко про прийняття судом визначення про заборону продажу ОПЗ за її позовом не відповідає дійсності.
"Заяві Семенюк у суді відмовили", - сказав народний депутат.
В той же час Семенюк-Самсоненко заявила в програмі, що вона звернулася в понеділок в СБУ і Генпрокуратуру з скаргою на дію в.о. глави ФДМ Дмитра Парфененка, який, на її думку, перевищив свої повноваження, прийнявши рішення продаж ОПЗ за дорученням прем'єра Юлії Тимошенко.
В свою чергу, Парфененко відкинув ці звинувачення і ще раз підкреслив, що продаж ОПЗ проводиться законно. Він додав, що указ президента про припинення пункту розпорядження уряду про включення цього підприємства в перелік що приватизуються в 2009 році, не може зупиняти продаж ОПЗ, оскільки ФДМ не посилався на це розпорядження.
"Зроблено юридичний аналіз, що цей указ не містить норм прямої дії про обмеження дій Фонду", - сказав в.о. глави ФДМ.
Парфененко також нагадав, що влітку цього року президент, прем'єр, глава Нацбанку і Мінфіну України підписали меморандум Міжнародному валютному фонду, в якому було заявлено про плани продажу ОПЗ в кінці вересня.
Він також спростував твердження Семенюк-Самсоненко, що в приватизаційному конкурсі не може брати участь іноземна компанія, в якій частка держави вища 25%.
"Тільки резидент України не може заходити на приватизацію, якщо частка (держави) понад 25%. Ця норма не поширюється на іноземні компанії - крапка", - сказав Парфененко.
Він ще раз підкреслив необхідність швидкої приватизації ОПЗ. "Залишилися у минулому часи, коли завод відкладав золоті яйця", - пояснив в.о. глави ФДМ, нагадавши про збиток підприємства в 38 млн грн. за підсумками першого півріччя 2009 року і про його сьогоднішню роботу тільки на 50% потужностей.
За його словами, як мінімум до 2013 року не очікується поліпшення зовнішньої кон'юнктури на ринку мінеральних добрив, тому заводу потрібно вирішити проблему закупівлі природного газу за вигідними цінами і провести модернізацію, чого можна досягти тільки за рахунок приватизації.
Парфененко підтвердив інформацію, що на конкурс подано три заявки. За його словами, їх розгляд почнеться 22 вересня, тому він поки не може назвати претендентів.
В той же час джерело в уряді повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що заявки на конкурс подали ВАТ "СІБУР Холдинг" (Росія), ТОВ "Нортіма" і компанія "Фрунзе-Флора" (обидва - Україна).
В минулому році, коли ФДМ також намагався продати ОПЗ, відомий український бізнесмен Ігор Коломойський повідомив, що ТОВ "Нортіма" представляє його інтереси.
Право на контроль "Фрунзе-Флора" нещодавно отримала холдингова компанія групи "Енергетичний стандарт" Energy Standard Fund Ltd. (Кіпр) ще одного відомого бізнесмена - Костянтина Григоришина. Це підприємство було створене в 2005 році в числі декількох ТОВ, утворених на базі непрофільних активів ВАТ "Сумське машинобудівне НВО ім. Фрунзе", що також входить до групи "Енергетичний стандарт".
Раніше АМКУ видав Energy Standard Fund декілька дозволів на придбання контролю в різних компаніях, зокрема ВАТ "Запорізький кабельний завод", ВАТ "Український науково-дослідний інститут "Перетворювач" (Запоріжжя) і ВАТ "Укрхімпроект" (Суми), а також низки компаній санаторного і туристичного напрямів.
"СІБУР Холдинг" об'єднує 34 російські підприємства. Виробничий ланцюжок компанії охоплює газопереробку, виробництво мономерів і пластиків, метанолу й мінеральних добрив, шин і гумотехнічних виробів, а також переробку пластмас.
Найбільшими акціонерами ВАТ "СІБУР Холдинг" є ВАТ "Газпромбанк" - 70% мінус 1 акція і НПФ "Газфонд" - 25% плюс 1 акція. Функції одноосібного виконавчого органу товариства здійснює керуюча організація ТОВ "СІБУР.
Конкурс з продажу ОПЗ Фонд держмайна оголосив 15 липня цього року. Стартова ціна складає 4 млрд грн. Конкурс повинен відбутися 29 вересня.
Крім виробництва хімічної продукції, ОПЗ, що стоїть на березі Чорного моря і в кінці аміакопроводу, який іде з Росії, займає монопольне положення на ринку послуг з його перевалки. Близько 90% виробленої заводом продукції експортується.
Чистий збиток ОПЗ в січні-червні 2009 року склав 38,26 млн грн., тоді як аналогічний період 2008 року компанія завершила з чистим прибутком 348,89 млн грн. Його чистий прибуток зменшився на 43% - до 945,06 млн грн.
Президент України Віктор Ющенко указом 17 вересня припинив рішення уряду про приватизацію в 2009 році ОПЗ. Окрім того, Окружний адміністративний суд Києва того ж дня визначенням тимчасово припинив продаж ОПЗ як забезпечувальний захід за позовом ВАТ "Азот" (Черкаси).
Прем’єр Юлія Тимошенко заявила про продовження приватизації цього підприємства і намір провести конкурс у встановлені терміни, а 21 вересня стало відомо про відкликання позову "Азоту".
Заявки на придбання ОПЗ в Антимонопольний комітет України подали 13 компаній, назви яких не розголошувалися.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас